Historiek Online geschiedenismagazine
Het Niemann Album – Foto’s van vernietigingskamp Sobibor

Het Niemann Album – Foto’s van vernietigingskamp Sobibor

Met de moed der wanhoop kwamen op 14 oktober 1943 Joodse gevangenen in opstand en doodden daarbij ook SS’er en plaatsvervangend kampcommandant Johann Niemann. Pas kort geleden kwamen meer dan 350 foto’s en aanvullende documenten uit zijn bezit boven water. De gedeeltelijk in twee albums verzamelde particuliere foto’s, oorspronkelijk bedoeld als visueel aandenken aan zijn carrière, werpen een nieuwe, indringende blik op de Holocaust in het door Duitsland bezette Polen. Lees artikel


- advertentie -

Week van de koloniale geschiedenis
Hoe de Duitsers een leuker land maakten van Amerika
Er vertrokken zoveel Duitsers uit Bremen dat de havenstad de bijnaam ‘Der Vorort New Yorks’ kreeg. Na Berlijn en Wenen was New York de derde Duitstalige stad in de wereld.
Lees meer...
Het ommuurde Utrecht in de Middeleeuwen
Als eerste Nederlandse stad startte Utrecht in 1122 met de bouw van haar verdediging. Wat begon als een gracht, vier poorten en enkele natuurstenen torens, veranderde na de uitvinding van de baksteen in hoge stenen muren met ruim vijftig torens. Dat was nodig ook, want de belegeringstechnieken werden steeds geavanceerder.
Lees meer...
Met een luchtballon naar de Noordpool
Salomon August Andree, een Zweedse ballonvaarder die vooral bekend werd vanwege zijn poging met een luchtballon naar de geografische Noordpool te reizen.
Lees meer...
Van kannibalistische sledehonden tot selfies op de Mount Everest
Voor ontdekkingsreizigers en avonturiers is er veel veranderd sinds de Brit Robert Falcon Scott en de Noor Roald Amundsen in 1910 afzonderlijk van elkaar begonnen aan hun expeditie om als eerste de Zuidpool te bereiken.
Lees meer...
Confrontatie met 1944 vaak zwaar voor Arnhemse evacués
De door de geallieerden verloren Slag om Arnhem in 1944, die ‘een brug te ver was’, werd gevolgd door de evacuatie van de 97.500 inwoners van de Gelderse hoofdstad.
Lees meer...
'Ein Platz an der Sonne' - De Duitse Weltpolitik
‘We willen niemand in de schaduw stellen, maar ook wij verlangen een plaats in de zon.’ Met deze woorden brak in Duitsland een nieuw tijdperk aan.
Lees meer...
Compensatie voor executies in Nederlands-Indië
Kinderen van Indonesiërs die tussen 1945 en 1950 door Nederlandse troepen standrechtelijk zijn geëxecuteerd, kunnen in aanmerking komen voor een financiële compensatie van de Nederlandse Staat.
Lees meer...
‘Wonder en is gheen wonder’
Simon Stevin leefde in een eeuw van omwentelingen: de boekdrukkunst, de scheiding van de Nederlanden, de humanistische inzichten van Vesalius, Mercator, Dodoens … In die context ontpopte Stevin zich als een multidisciplinaire wetenschapper die bewust publiceerde in de volkstaal, het Nederduyts, om vooral de middenklasse van zijn tijd te bereiken.
Lees meer...
De Churchill-biografie van Andrew Roberts
Al vroeg had de jonge Winston (1874-1965) het gevoel dat hij voorbestemd was voor iets groots. In 1891 voorspelde hij al dat Londen zou worden aangevallen en dat hij de stad zou beschermen.
Lees meer...
'Langharig tuig' Ajax moest zich knippen voor Europees duel
Op woensdag 16 september 1970 speelde Ajax in de eerste ronde van de Europacup 1 (de tegenwoordige Champions League) tegen de Albanese ploeg 17. Nentori Tirana uit Albanië. In de aanloop naar de uitwedstrijd ontstond er de nodige ophef over het lange haar van de Ajax-spelers. Wat gebeurde er precies?
Lees meer...
Zware WOII-bom explodeert onder water in Polen
In het noordwesten van Polen, in de buurt van de stad Świnoujście, hebben duikers van de nationale marine een enorme bom uit de Tweede Wereldoorlog onder water tot ontploffing gebracht.
Lees meer...
Wojciech Jaruzelski - Poolse generaal en politicus
Wojciech Jaruzelski leidde Polen jarenlang met harde hand. Voor velen blijft het echter nog steeds een open vraag of hij handelde uit patriottisme of vanuit een politieke overtuiging.
Lees meer...
Mata Hari - Exotisch danseres (en spion)
De Nederlandse danseres Mata Hari kwam in de Eerste Wereldoorlog om het leven. Ze werd veroordeeld voor spionage en in Frankrijk gefusilleerd.
Lees meer...
Archeologische restanten onthullen geschiedenis Noordoostpolder
Volgens maritiem archeoloog Yftinus van Popta zijn veel restanten van nederzettingen die in de Zuiderzee verdwenen en later werden gevonden in de akkers van de ingepolderde Noordoostpolder, onterecht aangezien voor onder andere scheepsafval.
Lees meer...
De sarcofaag van Tabnit (en de wetenschappelijke archeologie)
De negentiende eeuw zag het ontstaan van de wetenschappelijke archeologie. Was het opgraven van oude voorwerpen altijd een speurtocht naar kunst geweest, nu groeide het besef dat het bodemarchief meer bood dan alleen mooie voorwerpen.
Lees meer...
Ultramontanisme - Betekenis en achtergrond
Het ultramontanisme is een stroming binnen het katholicisme waarin de nadruk ligt op de autoriteit en onfeilbaarheid van de paus.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 33.542 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net