Dark
Light

Compensatie voor executies in Nederlands-Indië

Auteur:
1 minuut leestijd
Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag
Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag (CC BY-SA 4.0 - Ambachtsgebouw - wiki)

Kinderen van Indonesiërs die tussen 1945 en 1950 door Nederlandse troepen standrechtelijk zijn geëxecuteerd, kunnen in aanmerking komen voor een financiële compensatie van de Nederlandse Staat. De ministers Stef Blok van buitenlandse zaken en Ank Bijleveld van defensie schreven dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Na de Tweede Wereldoorlog brak in de voormalige kolonie Nederlands-Indië een onafhankelijkheidsoorlog uit. De ministers:

“In deze periode zijn op een aantal plaatsen door Nederlandse militairen standrechtelijke executies uitgevoerd, waarbij in dorpen een deel van de mannelijke bevolking zonder vorm van proces is geëxecuteerd.”

Als voorbeeld worden onder meer standrechtelijke executies bij Rawagadeh en op Zuid-Sulawesi aangehaald. In rechtszaken die door kinderen van geëxecuteerden werden aangespannen, beriep de Staat zich steeds op verjaring. In oktober 2019 oordeelde het gerechtshof Den Haag echter dat geen beroep gedaan kan worden op verjaring als de betrokkenen nog maar kort op de hoogte zijn van de mogelijkheid om claims in te dienen. Het kabinet beraadde zich hierna op deze vonnissen en heeft nu besloten niet door te procederen.

Regeling

Daarnaast is besloten de schikkingsregeling in te stellen voor deze kinderen. Een zelfde soort regeling werd eerder al voor weduwen getroffen. Kinderen die aannemelijk kunnen maken dat hun vader slachtoffer is van een standrechtelijke executie, komen in aanmerking voor een vergoeding van 5.000 euro. Aan de regeling zijn verschillende voorwaarden verbonden. Zo moet de standrechtelijke executie van de vaders bijvoorbeeld vermeld zijn in openbaar gepubliceerde bronnen en de executie moet…

“…van vergelijkbare aard en ernst zijn geweest als de executies in Rawagedeh en Zuid Sulawesi.”

De afgelopen jaren wees de rechter in enkele zaken al schadevergoedingen toe aan kinderen. Dat ging vaak om bedragen van enkele honderden euro’s. Deze kinderen ontvangen nu alsnog de hogere vergoeding uit de nieuwe regeling. De ministers:

“Met het openstellen van deze regeling wordt een laagdrempelig instrument aangeboden aan de nabestaanden en hopen we voor alle betrokkenen meer rust en duidelijkheid te bieden in de verwerking van deze bewogen periode.”

Lees ook: Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949)
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

Achtergrond: Waarom vindt Nederland het zo moeilijk om sorry te zeggen voor Rawagede en Srebrenica?

×