Dark
Light

Zware WOII-bom explodeert onder water in Polen

Auteur:
1 minuut leestijd
Explosie van de bom - Stil YouTube
Explosie van de bom - Stil YouTube

In het noordwesten van Polen, in de buurt van de stad Świnoujście, hebben duikers van de nationale marine een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog onder water tot ontploffing gebracht. Het zou gaan om de grootste bom uit de oorlog ooit in Polen gevonden. Videobeelden tonen de enorme kracht van de bom.

Het was eigenlijk de bedoeling om de bom te ontmantelen. Dit bleek echter lastig. Duikers lieten een explosief afgaan bij de bom in een poging hem op die manier onschadelijk te maken, maar in plaats daarvan explodeerde de vliegtuigbom. Niemand raakte gewond. Voorafgaand aan de operatie waren al circa 750 mensen uit het gebied geëvacueerd.

De 5400 kilo zware bom werd in 1945 gedropt door de RAF tijdens een aanval op een Duitse kruiser. September vorig jaar werd het explosief herontdekt. Het ging om een zogeheten Tallboy, een Britse vliegtuigbom die enorme schade aan kon richten door de seismische golf die hij produceerde. Hierdoor kwam het explosief ook wel bekend te staan als de “earthquake bomb”.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×