De nieuwsbrief van Historiek (week 1). Met berichten over Ruud Lubbers, een klap in de Eerste Kamer, Berlijnse muziek, tatoeages & veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
De Leidse buskruitramp (1807)

De Leidse buskruitramp (1807)

De eerste Nationale Ramp. Op 12 januari 1807 ontplofte aan het Steenschuur in Leiden een vrachtschip met daarin 37 ton buskruit. De ontploffing zorgde voor een enorme ravage. De buskruitramp kostte aan ongeveer 160 mensen het leven. Lees artikel

Het Italië van Benito Mussolini (1925-1943)
De Italiaanse politicus Benito Mussolini, bijgenaamd ‘Il Duce’, slaagde er een eeuw geleden in om de democratie in zijn land om zeep te helpen en Italië om te vormen tot een fascistische dictatuur. Hoe verliep dit proces?
Lees meer...
Nederlander Willem Zwagers was 'Kriegsberichter' bij de Waffen SS
Onno Lassooy vertelt in Getekend voor het leven het verhaal van de grootvader van zijn vrouw, Willem Zwagers (1905-1975) die als tekenaar verbonden was aan de Kriegsberichter, het propaganda-onderdeel van de Waffen SS.
Lees meer...
Ode aan de stad als grootste uitvinding van de mens
De stad is geen westerse uitvinding. Nog in 1500 lagen acht van ’s werelds twaalf grootste metropolen in Azië. Parijs was op dat moment met een inwoneraantal van 185.000 de enige Europese stad in de top twaalf. Parijs, Amsterdam, Londen, New York en andere westerse metropolen hebben eeuwenoude voorgangers met een beschavingsniveau dat voor Europa op dat moment nog ver in het verschiet lag.
Lees meer...
Geert Grote en de Moderne Devotie
Geert Grote, grondlegger van een kerkelijke vernieuwingsbeweging die in de late middeleeuwen in Deventer ontstond: de Moderne Devotie.
Lees meer...
Gaat in, gaat in gereed, de stoof is heet
Het middeleeuwse openbare badhuis wordt sinds de negentiende eeuw voorgesteld als bordeel, als schouwtoneel van vermeende middeleeuwse losbandigheid en seksualiteit. Fabiola van Dam laat zien dat het om een veelzijdiger fenomeen gaat. Het badhuis was een stedelijke basisvoorziening die individuele mensen in staat stelde om lichamelijk en mentaal gezond te blijven.
Lees meer...
Dries van Agt - De meest kleurrijke premier die Nederland ooit had
Hij was niet de beste premier die Nederland ooit heeft gehad, maar ongetwijfeld wel de meest kleurrijke. Dries van Agt leidde drie kabinetten in de periode 1977-1982.
Lees meer...
Ontdekking van een Groninger boer
Dat in de Republiek tegen de pokken werd ingeënt voordat de Engelsman Edward Jenner ontdekte wat deze ziekte inhield, is te danken aan het werk van de Nederlander Geert Reinders. Die had al in 1774 een effectieve methode van enting tegen runderpest ontdekt.
Lees meer...
De legende van het eiland Nagele
De legende van het eiland Nagele: "De zee zal dit dorp verzwelgen. Jullie zullen je netten scheuren aan de zerken van de vrouwen en kinderen."
Lees meer...
De god Asclepius en de esculaap
De esculaap is het internationale symbool van de geneeskunde en verwijst naar Asclepius, de Griekse-Romeinse god van de geneeskunst.
Lees meer...
Hey Mr. Spaceman - Over popmuzikanten die ze zien vliegen
In ons huidige tijdsgewricht is de notie van het buitenaardse nooit ver weg. In reclame, films, computerspelletjes en stripboeken duiken voortdurend aliens op. Zo ook in popmuziek. De ongekroonde koning van de spacerock is David Bowie, geboren op 8 januari 1947.
Lees meer...
De Boerenpartij – de teloorgang van de partij
Het laatste artikel in een serie over de Boerenpartij. In dit deel: de teloorgang van de partij.
Lees meer...
Hoe Bram van der Vlugt op de toneelschool kwam
Dat de onlangs overleden Bram van der Vlugt al vroeg acteur wilde worden, maar door druk van zijn ouders eerst bouwkunde ging studeren in Delft, valt in alle necrologieën te lezen. En dat hij betrokken raakte bij het studententoneel. Maar hoe hij op de toneelschool terecht is gekomen is minder bekend.
Lees meer...
Franz von Werra (1914-1941) - Duitse gevechtspiloot uit de Tweede Wereldoorlog
Franz von Werra verwierf tijdens de Tweede Wereldoorlog grote naamsbekendheid omwille van het feit dat hij de enige Duitse piloot was die erin slaagde te ontsnappen uit een Canadees krijgsgevangenkamp en terug te keren naar Duitsland.
Lees meer...
Roosevelts Vier Vrijheden en de Bijbel
Precies 80 jaar geleden hield de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt een historische speech. Daarin kondigde hij aan dat de Verenigde Staten wereldwijd zouden opkomen voor vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.
Lees meer...

Uit het archief:

10 januari 1920: België lijft ministaat “Neutraal Moresnet” in
Na een jarenlang oplopend geschil tussen het Verenigd Koninrijk der Nederlanden en Pruisen over de territoriale aanspraken op Moresnet, een plaats tussen de Vaalserberg en de vroegere hoofdweg naar de Duitse grensstad Aken, werd het dorp dat toen de status had van een neutrale ministaat op 10 januari 1920 door België ingelijfd.
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.300 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net