De nieuwsbrief van Historiek (week 43). Met artikelen over het Pausin Johanna, de Eerste Kruistocht, kabinet Paars I, de Aardappeleters en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (43/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Pausin Johanna – Een vrouwelijke paus?

Pausin Johanna – Een vrouwelijke paus?

De oudste bron over 'pausin Johanna' dateert van vierhonderd jaar na de zogenaamde feiten. In 1225 wijdde de Franse dominicaan Jean de Mailly enkele regeltjes aan haar in zijn Chronica universalis. Alles zou zich in 1099 afgespeeld hebben. Johanna werd ontmaskerd toen ze bij het afstijgen van haar paard een kind baarde. Daarop werd ze met de voeten aan de staart van het paard vastgebonden en het volk stenigde haar. Lees artikel

- advertentie -

Drees

Willem Drees is hét gezicht van het tijdvak van de naoorlogse wederopbouw, en nog altijd de maatstaf van staatsmanschap in de Nederlandse politiek. Klik voor meer informatie of bestel direct bij de uitgever! 'Gaemers is glansrijk geslaagd in zijn missie: het verhaal van Drees te schrijven.' – Het Parool >>>

Italië en de omgang met Mussolini en het fascisme
Mussolini leeft. Vooral in Predappio, waar hij is geboren en begraven. Het stadje in Emilia Romagna geldt als het mekka van de neofascisten, die daar nieuwe energie komen opdoen. Elk jaar weer komen duizenden bezoekers naar deze gevaarlijke lieu de mémoire. Vooral op de jaarlijkse herdenkingsdag van zijn executie, op zijn verjaardag en op 28 oktober, de dag van de Mars op Rome, is het druk.
Lees meer...
'Vikingen waren in 1021 in Noord-Amerika'
Wetenschappers zijn erin geslaagd de middeleeuwse Noorse nederzetting op Newfoundland te dateren. Bekend was dat deze nederzetting in Canada, L’Anse aux Meadows, in de Middeleeuwen werd gevestigd door Noord-Europeanen. Een onderzoeksteam heeft nu vastgesteld dat enkele bomen die bij de bouw van de nederzetting werden gebruikt, in het jaar 1021 zijn bewerkt.
Lees meer...
De Eerste Kruistocht - De roep uit het Oosten
In 1096 begon de Eerste Kruistocht waar paus Urbanus II een jaar eerder toe had opgeroepen. Tijdens deze militaire expeditie wilde het westerse christendom het Heilige Land binnenvallen om de moslims na vijfhonderd jaar uit Jeruzalem te verdrijven.
Lees meer...
De aardappeleters - Van Goghs eerste meesterwerk?
Het schilderij 'De aardappeleters' wordt door kunstkenners beschouwd als het belangrijkste werk uit de vroege Nederlandse periode van Vincent van Gogh. Het werk toont een boerenfamilie die bij lamplicht een eenvoudige maaltijd nuttigt.
Lees meer...
Elisabeth Strouven na 360 jaar herbegraven
De zeventiende-eeuwse ziekenverzorgster Elisabeth Strouven heeft zaterdagmiddag een herbegrafenis gekregen. Ze is bijgezet in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in hartje Maastricht. De Maastrichtse stichtte rond 1628 het klooster Calvariënberg en is vooral bekend omdat zij een autobiografie naliet.
Lees meer...
Hermaphroditus - Man en vrouw in één lichaam
Hermaphroditus is een figuur uit de Griekse mythologie. In het verhaal dat door Ovidius werd opgetekend in zijn Metamorfosen, versmelten de lichamen van de jongen Hermaphroditus en een waternimf tot één gedaante met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Het afgeleide woord ‘hermafrodiet’ gebruiken we vandaag de dag nog.
Lees meer...
Resten verdwenen kasteel opgegraven bij Velp
Bij Velp hebben archeologen vorige week de resten van een verdwenen kasteel uit de Middeleeuwen gevonden. Het gaat om kasteel ‘Overhagen’ dat volgens oude getuigenverklaringen in het jaar 1530 op last van de hertog Karel van Gelre werd ingenomen en afgebroken. Dit na een ruzie met de toenmalige eigenaar Joachim van Wisch.
Lees meer...
Hoe Paars in de steigers werd gezet
Des Indes is een chic hotel aan de Lange Voorhout in Den Haag. Het is ook de plek waar een groepje politici van PvdA, VVD en D66 in de jaren zeventig, tachtig en de vroege jaren negentig heimelijk samenkwamen om te praten over een regering zonder CDA.
Lees meer...
Getrouwd en verliefd op een Chinees uit Nederlands-Indië
Fernanda Willekes MacDonald leek voorbestemd voor een traditioneel godvrezend leven. Zij verliet haar man voor een Chinees-Indische student, en werd een rolmodel voor een ander, vrijer vrouwenleven.
Lees meer...
Het gevecht om het Open Havenfront van Amsterdam
In 1842 beschikt Amsterdam over twee stations. Een aan de westkant, het begin van de spoorlijn naar Haarlem en een aan de zuidoostkant van waaruit de treinen vertrekken richting Utrecht. In 1860 komt de Wet op de Staatsspoorwegen tot stand die voorziet in de aanleg van een lijn van Den Helder naar Amsterdam.
Lees meer...
Heinz Guderian - Hitlers pantsergeneraal en architect van de Blitzkrieg
Heinz Guderian wordt door historici beschouwd als de bedenker van de Blitzkrieg waarmee het Duitse leger in het begin van de Tweede Wereldoorlog aanzienlijke successen boekte en grote delen van Europa wist te veroveren.
Lees meer...
Overheid wil kennis geschiedenis Nederlands-Indië vergroten
De overheid heeft maandag een commissie geïnstalleerd die zich moet gaan bezighouden met het vergroten van de de kennis van de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië. Voor het project is 20 miljoen euro uitgetrokken.
Lees meer...
Kleobis en Biton - Twee gelukkige broers
Het verhaal van Kleobis en Biton is beschreven door Herodotus in zijn 'Historiën'. Hij voert de twee broers op in een fictief gesprek tussen de rijke Aziatische heerser Croesus (Kroisos) en Solon van Athene, een van de Griekse zeven wijzen.
Lees meer...
Zwaard kruisvaarder gevonden in noorden van Israël
Een amateurduiker heeft voor de kust in het noorden van Israël, in een natuurlijke baai nabij Haifa, een zwaard gevonden dat waarschijnlijk 900 jaar oud is en eigendom was van een kruisvaarder.
Lees meer...
De negen Muzen - Godinnen van de kunst en wetenschap
De negen Muzen (Μοῦσαι) zijn bekend vanuit de Grieks-Romeinse mythologie. De onsterfelijke nimfen symboliseerden de verschillende klassieke kunsten. In die hoedanigheid inspireerden ze kunstenaars en wetenschappers. Het woord ‘museum’ verwijst naar de Muzen. Oorspronkelijk komt dit woord van Mouseion (zetel van de Muzen).
Lees meer...

Uit het archief:

Fisherman's Friend, de geschiedenis van de keelpastille
Ze zijn niet meer weg te denken uit de supermarkt en drogisterij: de keelpastilles van Fisherman’s Friend. De geschiedenis van de sterke snoepjes gaat ver terug. En zoals de naam al doet vermoeden werden de pastilles ooit echt ontwikkeld voor vissers.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 43) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 43) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 38.874 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net