Dark
Light

Zwaard kruisvaarder gevonden in noorden van Israël

Auteur:
1 minuut leestijd
Het zwaard van kruisvaarder, gevonden door amateurduiker Shlomi Katzin
Het zwaard van kruisvaarder, gevonden door amateurduiker Shlomi Katzin (IAA)

Een amateurduiker heeft voor de kust in het noorden van Israël, in een natuurlijke baai nabij Haifa, een zwaard gevonden dat waarschijnlijk 900 jaar oud is en eigendom was van een kruisvaarder.

Het zwaard is ongeveer een meter lang en volledig bedekt met schelpen en andere zee-organismen. De vorm van het wapen is desondanks nog duidelijk herkenbaar. Volgens de Israel Antiquities Authority zag de duiker het zwaard onbedekt op de zeebodem liggen. Mogelijk kwam het recent vrij te liggen door de stroming. De amateurduiker droeg het wapen na zijn ontdekking over aan de oudheidkundige dienst. Er zijn recent meer vondsten in de baai gedaan. Volgens archeologen wijst dit erop dat de baai soms als ankerplaats werd gebruikt door schepen die beschutting zochten. Uit eerdere vondsten blijkt dat de baai tijdens de Late Bronstijd, zo’n vierduizend jaar geleden, al werd gebruikt. Ook in de kruisvaardersperiode lijken schepen er echter te hebben aangelegd.

Lees ook: De Kruistochten – Samenvatting, tijdlijn, gevolgen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×