Dark
Light

Overheid wil kennis geschiedenis Nederlands-Indië vergroten

Auteur:
1 minuut leestijd
Nederlands-Indië
Kaart van Nederlands-Indië, 1893 (Publiek Domein - wiki)

De overheid heeft maandag een commissie geïnstalleerd die zich moet gaan bezighouden met het vergroten van de kennis van de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië. Voor het project is 20 miljoen euro uitgetrokken. Oud-minister Jet Bussemaker leidt de projectcommissie.

De commissie, voluit genaamd ‘Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië’, moet zich de komende jaren buigen over de vraag hoe het educatieve aanbod over de geschiedenis van Nederlands-Indië zowel binnen als buiten het onderwijs verbeterd kan worden. Daarnaast moet de algemene kennis over de voormalige kolonie vergroot worden. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) stelt dat met het project een impuls wordt gegeven “aan de collectieve erkenning van de Indische gemeenschap in Nederland”. De minister:

“Dit heeft als doel om de waardering voor de Indische identiteit en het Indisch erfgoed zichtbaar te maken en de kennis over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië te vergroten. De geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Het is daarom goed dat deze geschiedenis binnen scholen, maar zeker ook daarbuiten, voor zoveel mogelijk mensen tot leven wordt gebracht.”

Het instellen van de commissie is onderdeel van een groter plan met ook andere acties die tot en met 2024 zullen doorlopen. Er wordt ook geld gereserveerd om het Indisch erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor de toekomstige generaties. Onder andere door historisch materiaal te digitaliseren. Verder is het de bedoeling dat extra geïnvesteerd wordt in de ondersteuning van mantelzorgers met een Indische achtergrond.

Rubriek: Nederlands-Indië
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

×