De nieuwsbrief van Historiek (week 48). Met artikelen over Francisco Goya, Amalia en de Raad van State, Franse wijnboeren, Irak en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (48/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Dieren in het Derde Rijk

Dieren in het Derde Rijk

Ook bij het houden van huisdieren in nazi-Duitsland speelde de rassenwaanzin een rol. Zo vertelt de auteur dat katten binnen de nazi-ideologie niet hoog aangeschreven stonden. Volgens het natuurbeschermingsbesluit mochten de dieren ‘onschadelijk’ worden gemaakt wanneer ze meer dan twee keer in een vreemde tuin werden aangetroffen. Lees artikel

- advertentie -

Kalenders
Frits Bolkestein, de schrik van Paars
Eigenlijk is er in de recente geschiedenis maar één voorbeeld van een partijleider die fractievoorzitter werd en zijn optreden een succes mocht noemen. Dat is VVD’er Frits Bolkestein. Nou ja, recent. Bolkestein was de nummer één van zijn partij van 1990 tot 1998, alweer een kwarteeuw geleden dus. Al die tijd fungeerde hij als fractieleider.
Lees meer...
Goya, de Spaanse schilder van de menselijke schaduwkanten
De Spaanse schilder Francisco Goya wordt als wegbereider van de moderne kunst beschouwd. Goya is een buitengewone én ongewone kunstenaar. Officiële hofschilder maar ook weergaloze criticaster.
Lees meer...
Prinses Amalia en haar voorgangers bij de Raad van State
Vanaf haar achttiende jaar neemt prinses Amalia ook zitting in de Raad van State, net als haar voorgangers Willem-Alexander, Beatrix en Juliana.
Lees meer...
Bombardement op de Sicherheitsdienst in Amsterdam (1944)
De Royal Air Force én de Nederlandse regering in Londen weigerden in 1944 tot viermaal toe het bombardement op de Sicherheitsdienst in de Amsterdamse Euterpestraat te laten uitvoeren. Men vreesde een groot aantal bomtreffers in de omliggende woonwijk. Maar deze rem werd door rins Bernhard weggenomen.
Lees meer...
Spitfire-wandtekening uit de oorlog ontdekt
Op de zolder van een pand aan de Leidsekade in Amsterdam hebben werknemers van een aannemersbedrijf een in de oorlog gemaakte wandtekening van een Spitfire gevechtsvliegtuig ontdekt. De tekening is gedateerd op 2 januari 1942 en gesigneerd met ‘H. Janssen’.
Lees meer...
Politiek in het voetbalstadion
Dat reclameborden worden ingezet voor het maken van een politiek statement is niet uniek. Op 19 april 1972 speelde Ajax in Lissabon de halve finale van de Europacup tegen Benfica. Twee maanden voor deze wedstrijd was het Angola-Comité een campagne begonnen om de verkoop van koffie uit de Portugese kolonie Angola te boycotten.
Lees meer...
Driemaal is scheepsrecht - Betekenis en herkomst
De uitdrukking 'driemaal is scheepsrecht' is een mooi gezegde dat vaak door optimisten aangehaald wordt. Een positieve uitdrukking dus. Wat betekent dit gezegde precies en waar komt hij vandaan?
Lees meer...
Io - De nimf die in een koe veranderde
Io is een zoetwaternimf uit de Griekse mythologie waarop de oppergod Zeus zijn oog laat vallen. In een vertelling van Ovidius wordt beschreven hoe de god de nimf in een witte koe transformeert om zijn overspel te verbergen.
Lees meer...
Ramp van Woerden (1813)
Op 24 november 1813 richtten terugtrekkende Franse troepen een slachting aan onder de bevolking van Woerden: de Ramp van Woerden.
Lees meer...
Operatie Pedestal - Het gevecht om Malta
Operatie Pedestal was een cruciale hulpmissie die uitgroeide tot een epische, bloedige zeeslag en een cruciaal moment in de Tweede Wereldoorlog. In 1942 had de Luftwaffe Malta in een wurggreep. In de maanden april en mei lieten ze in de hele Blitz meer bommen op het eiland vallen dan op Londen.
Lees meer...
De geschiedenis van ‘Black Friday’
Eind november vliegt de term 'Black Friday' (zwarte vrijdag) je op internet, televisie en in reclamefolders om de oren. Het begrip is verbonden aan een dag in november waarop winkels stunten met aanbiedingen en hoge kortingen. Een beknopte geschiedenis van de populaire koopjesdag.
Lees meer...
‘Gloire au 17ème’ - Opstand en muiterij in Zuid-Frankrijk
In Nederland vrijwel onbekend, maar de Fransen weten het nog goed. In 1907 stond ‘le Midi’, althans de grote zuidelijke wijnbouwregio Languedoc-Rousillon, in vuur en vlam. Letterlijk soms. En er vielen doden. Maar manschappen van het 17e regiment infanterie weigerden te schieten op het opstandige volk. Dat hielp om de regering-Clémenceau te laten zwichten voor eisen van de oproerlingen.
Lees meer...
Fritz Sauckel - Leider van de Arbeitseinsatz
Fritz Sauckel werd als overtuigde nazi en antisemiet van het eerste uur tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijk door Adolf Hitler aangesteld aan het hoofd van de dienst “Arbeitseinsatz”, een organisatie die de nodige arbeidskrachten moest aanleveren om de Duitse oorlogsmachine draaiende te houden.
Lees meer...
In beeld: Irak in de oudheid
Oudheidkundige Jona Lendering bracht recent een bezoek aan Irak. Hij bezocht onder meer de Sumerische steden in het zuiden, dronk thee bij de Moeras-Arabieren, was verbaasd over de ontwikkeling van toeristische faciliteiten in Babylon, bezocht de Assyrische hoofdsteden Aššur, Nimrud, Khorsabad en Nineveh.
Lees meer...
Phaëton - De jongen die uit de zonnewagen viel
Phaëton (Phaethon), de stralende, is een figuur uit de Griekse mythologie. In de mythe wenst de jongeman de zonnewagen van Helios te besturen om te bewijzen dat hij de zoon van deze zonnegod is. De rit, die beschreven wordt door Ovidius in zijn Metamorphosen, loopt fataal af.
Lees meer...

Uit het archief:

December, de tiende maand
December ontleent zijn naam ‘tiende maand’ aan de oorspronkelijke Romeinse kalender; het Latijnse woord ‘decem’ betekent namelijk tien.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 48) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 48) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.476 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net