Dark
Light

Spitfire-wandtekening uit de oorlog ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
De wandtekening van de Spitfire
De wandtekening van de Spitfire - Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

Op de zolder van een pand aan de Leidsekade in Amsterdam hebben werknemers van een aannemersbedrijf een in de oorlog gemaakte wandtekening van een Spitfire gevechtsvliegtuig ontdekt. De tekening is gedateerd op 2 januari 1942 en gesigneerd met ‘H. Janssen’.

De ontdekkers van de tekening met een afmeting van circa 50 bij 110 centimeter waren zo onder de indruk van de vondst, dat de sloopwerkzaamheden werden opgeschort. De aannemer belde het Verzetsmuseum, dat vervolgens onderzoek deed naar de oorsprong van de tekening.

Uit gegevens van het Amsterdamse bevolkingsregister blijkt dat op het bewuste adres tijdens de oorlog de familie Janssen woonde. Hun jongste zoon Hans (1924-2003) was een begenadigd tekenaar en zou na de oorlog carrière maken als interieurarchitect. Het Verzetsmuseum slaagde erin Janssens dochter Margje op te sporen, die wist te vertellen dat haar vader op dezelfde zolder ondergedoken heeft gezeten om aan dwangarbeid in nazi-Duitsland te ontkomen.

De Spitfire-tekening op de zolder, ontdekt door medewerkers van aannemersbedrijf Salverda Bouw -
De Spitfire-tekening op de zolder, ontdekt door medewerkers van aannemersbedrijf Salverda Bouw – Foto: Vetzetsmuseum Amsterdam

Fascinatie

Getuige de vele uitgeknipte foto’s van straaljagers en bommenwerpers die nog steeds op de zolder te zien zijn, had de jonge Hans een fascinatie voor vliegtuigen. De Spitfire, het vliegtuig dat hij voor zijn tekening koos, was een veelgebruikt model van de Britse luchtmacht dat tijdens de oorlog in groten getale in het Nederlands luchtruim is ingezet.

Er zijn in huizen vaker tekeningen aangetroffen die aan de oorlog refereren. Die zijn echter zelden in zulke goede staat en meestal niet gemaakt door iemand met zo’n uitgesproken talent voor tekenen. Ook komt het maar weinig voor dat er zowel een naam met een verhaal, als een nog levende nabestaande van de tekenaar kan worden achterhaald.

De wandtekening is inmiddels gedemonteerd en overgedragen aan het Verzetsmuseum. Het paneel is tot eind deze maand als nieuwe aanwinst te bewonderen in de foyer van het museum.

Ook interessant: Atlas van het bezette Amsterdam (1940-1945)
…of: Onderduiken in Amsterdam
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×