De nieuwsbrief van Historiek (week 39). Met artikelen over de Witkar, filosoof Edmund Burke, de sporen van het kolonialisme & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (39/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De Witkar – Auto’s delen in de jaren zeventig

De Witkar – Auto’s delen in de jaren zeventig

In veel steden vind je tegenwoordig (elektrische) deelfietsen of stepjes en ook elektrische bussen zijn niet meer uit het stedelijk straatbeeld weg te denken. De zogeheten Witkar, een kleine elektrische auto die gedeeld kon worden met andere gebruikers en in 1972 in Amsterdam werd geïntroduceerd, lijkt misschien dus niet zo bijzonder, maar hij was het wel. Het wagentje was zijn tijd ver vooruit. Lees artikel

- advertentie -
Zegelstempel uit dertiende eeuw gevonden bij kasteelruïne Nijenbeek
De zegelstempel blijkt eigendom te zijn geweest van ridder Dirck van Nijenbeek (1232-1296), een voormalige eigenaar van kasteel Nijenbeek. Waarschijnlijk was hij ook de stichter van het kasteel dat dus ook naar hem is vernoemd.
Lees bericht...
Kolonialisme trok nog heel lang sporen in Indonesië
Op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. Op 27 december 1949 legde Nederland zich daar, na een bloedige strijd, bij neer. Maar nog decennia lang trok het koloniale verleden diepe sporen in het onafhankelijke Indonesië.
Lees bericht...
Het begrafenisritueel rond het DDR-geld
Na het verdwijnen van de DDR in 1990 werden de autoriteiten ook geconfronteerd met de vraag: wat te doen met het oude DDR-geld, de DDR-Mark of Ostmark geheten? Uiteindelijk besloot men het geld te begraven...
Lees bericht...
Edmund Burke – Brits-Iers filosoof en politicus
De Brits-Ierse filosoof en politicus Edmund Burke (1729-1797) staat bekend als een van de grondleggers van het conservatisme. Hij was een belangrijk politiek denker, die vooral bekend is geworden door het invloedrijke werk Bespiegelingen over de revolutie in Frankrijk (1790).
Lees bericht...
Politiek in de jaren zeventig: tussen optimisme en no-nonsense
De jaren zeventig waren een tijd van idealisme en activism. Maar het was ook een decennium waarin de kater van de jaren zestig voelbaar werd. Ongeveer halverwege de seventies, misschien zelfs al eerder, begon de sfeer van optimisme en hooggestemde verwachtingen om te slaan en maakte het linkse gedachtegoed steeds meer plaats voor rechtse ‘realiteitszin’.
Lees bericht...
Graftrommels – Inhoudsvolle grafmonumenten
In vroeger tijden plaatsten nabestaanden of goede vrienden geregeld zogeheten graftrommels bij de graven van hun dierbaren. In deze metalen trommels, afgedicht met doorzichtige glasplaten, legde men kransen met porseleinen kunstbloemen en metalen bladeren.
Lees bericht...
Aeolus – De bewaarder der winden
Aeolus is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is door Zeus aangesteld als de bewaarder der winden. Aeolus speelt onder meer een rol in het episch dichtwerk Odyssee van de Griekse dichter Homerus.
Lees bericht...
De kliko-container, waarom noemen we die zo?
De afvalcontainer wordt in heel veel huishoudens een ‘kliko’ genoemd. Waar komt dat woord eigenlijk vandaan en wat betekent het?
Lees bericht...
Lucy Havelaar, voorvechtster voor ontwikkeling arbeidersgezinnen
Tijdens mijn onderzoek naar de achtergronden van de persoon Lucy Havelaar, viel het me op dat er weinig over haar geschreven is. Merkwaardig, want zij was een vrouw die heel veel voor de bewoners van de Rotterdamse wijk Vreewijk en daarbuiten heeft betekend.
Lees bericht...
Archeologen onderzoeken eeuwenoude dijken bij Belgische kust
De opgravingen maken onderdeel uit van een project dat onderzoekt hoe het kustlandschap in en rond Oostende gedurende de laatste vijfduizend jaar evolueerde van een natuurlijk landschap naar de volledig door de mens geconstrueerde kustlijn van vandaag.
Lees bericht...
De sprekende ezel van Bileam
Een opvallend verhaal uit het Oude Testament maakt melding van een sprekende ezelin. Het dier krijgt het spraakvermogen van God om zich verbaal te kunnen verweren tegen de ziener Bileam die haar daarvoor drie keer heeft geslagen.
Lees bericht...

Uit het archief:

Profeten van de atoombom
De meeste mensen denken bij de ontwikkeling van de atoombom aan de wetenschappers van het Manhattan Project, onder leiding van J. Robert Oppenheimer. Maar voor het idee en de naam van het wapen dat op 6 en 9 augustus 1945 twee Japanse steden verwoestte, komen we bij twee negentiende-eeuwse sciencefictionschrijvers terecht.
Lees bericht...
De Vennbahn – Een bijzonder grensgeval
Dankzij het Verdrag van Versailles kreeg België een klein deel van een tot die tijd Duitse spoorweg toegewezen. Voor België was deze spoorweg interessant omdat deze de industriële centra van Aken en Luxemburg met elkaar verbond. Hij liep echter wel dwars door Duitsland...
Lees bericht...
Het Kasteel van Guédelon, een ‘nieuwe’ middeleeuwse burcht
In de Bourgogne bouwen vrijwilligers en onderzoekers al twintig jaar lang aan een 'nieuwe' middeleeuwse burcht: het Kasteel van Guédelon.
Lees bericht...
Grutte Pier (ca. 1480-1520) – De grootste Friese vrijheidsstrijder
Grutte Pier (Pier Gerlofs Donia), de grootste held uit de Friese geschiedenis. Maakte zich begin zestiende eeuw hard voor een onafhankelijk Friesland.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 39) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 39)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.823 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net