Dark
Light

De kliko-container, waarom noemen we die zo?

Een veel gebruikte bijnaam voor de vuilcontainer
Auteur:
1 minuut leestijd
Drie kliko-containers
Drie kliko-containers

De afvalcontainer wordt in heel veel huishoudens een ‘kliko’ genoemd. Waar komt dat woord eigenlijk vandaan en wat betekent het?

Afvalcontainer,  in de volksmond ook wel 'de grijze bak'.
Afvalcontainer, in de volksmond ook wel ‘de grijze bak’. (CC BY-SA 4.0 – Donald Trung Quoc Don – wiki)
Hierbij gelijk maar het antwoord: Kliko is de naam van een bedrijf dat vanaf de jaren zeventig veel afvalcontainers op de markt bracht. De naam verwijst naar de eerste letters van de achternamen Klinkenberg en Koster. Deze twee families sloegen eind jaren vijftig de handen ineen en begonnen huisvuilauto’s te produceren. Deze wagens, in de beginperiode ook wel kliko huisvuilwagens genoemd, haalden bij de mensen thuis het afval op. Dat afval zat in die tijd vaak nog in losse vuilniszakken, maar vanaf de jaren zeventig bracht het bedrijf grote afvalcontainers op de markt.

Doordat de bedrijfsnaam prominent op de voorzijde van de containers was geprint, werd het woord kliko al snel een algemene aanduiding voor afvalcontainers. Ook als de afvalcontainers helemaal niet door het genoemde bedrijf zijn gemaakt, spreekt men hierdoor op veel plekken nog altijd van kliko’s.

Otto

In Twente hebben veel inwoners het overigens eerder over een otto dan over een kliko. Deze naam verwijst naar een andere leverancier van afvalcontainers: Otto. Dit bedrijf werd in 1934 in het Duitse Kreuztal opgericht. In 1950 ontwikkelde Otto de ‘low dust bin lifter’, een container die sterk lijkt op de containers die we vandaag de dag nog aan de straat zetten. Dit eerste model had echter nog geen wieltjes. Verrijdbare containers verschenen pas vanaf 1972.

Bronnen

-https://www.kliko.nl/historie-kliko-groep/
-https://www.tubantia.nl/hengelo/wie-is-otto-het-verhaal-achter-de-typisch-twentse-naam-voor-een-afvalcontainer~a9ba9afc/
×