De nieuwsbrief van Historiek (week 17). Met berichten over de Slag bij Camperduin, de auteurs van de Dode Zeerollen, de dood van Maria van Schotland en veel meer...
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (17/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
De Zeeslag bij Camperduin (1797)

De Zeeslag bij Camperduin (1797)

Op 11 oktober 1797 behaalde de Schotse admiraal Adam Duncan een overwinning die vele maritieme historici beschouwen als een van de meest complete uit de geschiedenis van de Royal Navy. Langs de Nederlandse kustlijn dertig kilometer bezuiden de ingang van Texel, verwoestte de Britse admiraal de Bataafse vloot die onder het bevel stond van admiraal Jan Willem de Winter. Deze beslissende Britse zege had niet enkel belangrijke strategische gevolgen. Lees artikel

- advertentie -

De Lage Landen

Hoe kreeg de politieke cultuur in de Lage Landen vorm? Waar liggen de onderlinge verschillen? En hoe gaan beide gebieden daarmee om? Gerenommeerde historici Henk te Velde, Judith Pollmann en Marnix Beyen gidsen je deskundig en enthousiast door zes eeuwen van onze geschiedenis. Een nieuw standaardwerk dat je niet mag missen! >>>.

De Indiase gebedsgenezer van Prins Bernhard
Koningin Juliana had de alternatieve gebedsgenezeres Greet Hofmans. Prins Bernhard liet de magnetiseur, gebedsgenezer en helderziende Pranananda Hiranmaya Ghosh via de achterdeur van het paleis Soestdijk naar binnen.

Lees meer...


Code van de Dode Zeerollen gekraakt
Onderzoekers van de RUG hebben, dankzij een combinatie van bèta- en alfawetenschappen, de code van de schrijvers gekraakt, zodat ze zicht krijgen op de individuen die de rollen hebben gemaakt.

Lees meer...


Waar is Hitler?
Dat Adolf Hitler op 30 april 1945 zelfmoord pleegde in zijn ondergrondse bunker in het belegerde Berlijn is algemeen bekend. Toch gaan er al tijden ontsnappingstheorieën en beweringen rond. Volgens deze geruchten overleefde Hitler de oorlog en leidde hij na de oorlog elders een verborgen leven.

Lees meer...


De wrede executie van Maria Stuart (1587)
De koningin der Schotten reageerde ingehouden op het nieuws van haar aanstaande executie, niet alleen vanwege de lange duur van haar gevangenschap (ze zat al meer dan achttien jaar in huisarrest) maar ook vanwege haar diepe overtuiging dat het martelaarschap dat haar door Elizabeth werd aangedaan, goed was voor de katholieke zaak in Europa.

Lees meer...


De wederopbouw van de Lage Landen
Na de bezetting functioneerden de Belgische en Nederlandse samenleving relatief snel weer min of meer normaal. Dat had niet alleen te maken met hoe het verhaal over de oorlog werd verteld. Het lag minstens zozeer aan de successen van de naoorlogse sociale politiek.

Lees meer...


Vlaming schopte het tot burgemeester in middeleeuws Engeland
Hoewel Europa tijdens de veertiende en vijftiende eeuw werd geteisterd door conflicten zoals de Honderdjarige Oorlog en pandemieën zoals de Zwarte Dood, was deze periode er voor Engeland allerminst één van splendid isolation.

Lees meer...


Kolonel Valk en de Surinaamse staatsgreep
Als in 1980 een groep Surinaamse militairen onder leiding van sergeant Desi Bouterse een coup pleegt, gaan niet lang daarna geruchten rond dat het brein erachter de Nederlandse kolonel Hans Valk is. Is dat een complottheorie?

Lees meer...


Julio Romero de Torres - Spaanse kunstschilder
Een beknopte levensbeschrijving van de Spaanse kunstschilder Julio Romero de Torres (1874-1930). Met een groot aantal van zijn schilderijen.

Lees meer...


Herbert Kappler en het bloedbad in de Ardeatijnse grotten
Eind maart 1944 vond op nauwelijks enkele kilometer ten zuiden van Rome een door SS-Obersturmbannführer Herbert Kappler georganiseerd bloedbad plaats op honderden onschuldige burgers en Joodse gijzelaars, een gebeurtenis die nu nog steeds bij vele Italianen hevige emoties teweeg brengt.

Lees meer...


Sporen Romeinse begraafplaats en militaire stad blootgelegd in Nijmegen
In de tuin van het Nijmeegse Museum Kam zijn tijdens een archeologische opgraving sporen gevonden van een Romeinse begraafplaats uit 10-70 na Christus. Ook zijn er sporen gevonden van de militaire stad rond het kamp van het 10e legioen uit 71-105 na Christus.

Lees meer...


Longlist van Thea Beckmanprijs 2021 bekend
Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen naar het verleden. Dit jaar bekroont de jury werk voor jongeren vanaf twaalf jaar.

Lees meer...


Nieuw model laat Tyrannosaurus rex lopen met een swingende staart
Onderzoekers van Naturalis, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de loopsnelheid van dinosauriërs te berekenen. Door de staart te modelleren als een hangbrug, krijgen de wetenschappers een beter beeld van wat het wandeltempo moet zijn geweest.

Lees meer...


1,9 Miljoen archiefstukken over slavernij online
Het gedigitaliseerde archiefmateriaal omvat veel bijzondere bronnen, waaronder scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en brieven afkomstig uit alle lagen van de samenleving, en eerder verloren gewaande archieven.

Lees meer...


Uit het archief:

Oote oote oote Boe - Kamervragen over een "infantiel gedicht" (1952)
Op 22 april 1952 stelde Eerste Kamerlid Willem Carel Wendelaar (1882-1967) vragen over een gedicht van Jan Hanlo. De VVD’er vond het gedicht een “onaanvaardbare uiting van kunst”. Wat Wendelaar vooral stak was dat het in zijn ogen onzinnige gedicht in een door de Staat gefinancierd blad was verschenen.

Lees meer...


De historische achtergrond van Koningsdag
Het begin van Konings- of Koninginnedag als een jaarlijks gevierd feest ligt in de negentiende eeuw.

Lees meer...


Bombardement op Guernica (1937)
Ruim tachtig jaar geleden – op 26 april 1937 – werd het Baskische stadje Guernica gebombardeerd en vrijwel met de grond gelijk gemaakt.

Lees meer...


Nieuwe geschiedenisboeken (week 17) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 17) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 36.388 abonnees
facebook twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net