Dark
Light

1,9 Miljoen archiefstukken over slavernij online

Auteur:
1 minuut leestijd
Fort Elmina door Gerard van Keulen, 17e eeuw. Nationaal Archief
Fort Elmina door Gerard van Keulen, 17e eeuw. Nationaal Archief

Op een website van het Nationaal Archief zijn sinds vandaag 1,9 miljoen archiefstukken over de slavernij en slavenhandel te bekijken. Veel van het materiaal is niet eerder onderzocht.

Lijst van goederen die werden verkocht of geruild voor tot slaafgemaakte Afrikanen in Angola 1732
Lijst van goederen die werden verkocht of geruild voor tot slaafgemaakte Afrikanen in Angola 1732
De lancering van de themasite vond plaats tijdens het symposium ‘Bronnen over slavernij en slavenhandel’ georganiseerd door het Rijksmuseum, Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. De themapagina is het eindresultaat van een omvangrijk project van het programma Metamorfoze in samenwerking met het Nationaal Archief en de KB. Sinds 2013 werkten zij samen met negen erfgoedinstellingen uit Nederland, Engeland, Guyana en Suriname om maar liefst 1,9 miljoen archiefstukken rond het onderwerp slavernij en slavenhandel te digitaliseren. Na acht jaar conserverings- en digitaliseringswerk kan nu een ieder – met behulp van de themapagina – de archieven bestuderen.

Archief uit Guyana

De collectie bestaat onder meer uit de archieven van de West-Indische Compagnie, het slavenhandelaarsbedrijf Middelburgse Commercie Compagnie, de Sociëteit van Berbice, de Sociëteit van Suriname, en het archief van het bestuur van de Nederlandse Bezittingen op de Kust van Guinea. Ook het archief dat in Guyana was achtergebleven is naar Nederland gebracht om te worden geconserveerd en gedigitaliseerd. De archieven van de West-Indische Compagnie en de Middelburgse Commercie Compagnie zijn door Unesco benoemd tot werelderfgoed, en bevinden zich tegenwoordig in respectievelijk het Nationaal Archief en het Zeeuws Archief.

Het gedigitaliseerde archiefmateriaal omvat veel bijzondere bronnen, waaronder scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en brieven afkomstig uit alle lagen van de samenleving, en eerder verloren gewaande archieven. Zo kwam tijdens dit programma een deel van het archief van Fort Elmina aan de Nederlandse Goudkust boven water. Dit archief maakt deel uit van de bekende Prize Papers, die door de Engelsen werden gekaapt en in Londen terechtkwamen. Het archiefmateriaal is vaak nog nauwelijks gebruikt en geeft volgens het Nationaal Archief een goed beeld van de slavenhandel en het dagelijks leven in de verschillende koloniën.

Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

×