Extra nieuwsbrief van Historiek met artikelen uit ons archief die aansluiten bij de feestdagen.
Nieuwsbrief van Historiek (Kerst 2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine

Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u een extra nieuwsbrief, met artikelen uit ons archief die aansluiten bij de feestdagen. Volgende week sturen wij u weer een reguliere nieuwsbrief.

Historiek wenst u hele mooie feestdagen en alvast een goed en gezond 2022.

Redactie Historiek

Duitse piloot spaarde Amerikaanse vijand kort voor kerst

Duitse piloot spaarde Amerikaanse vijand kort voor kerst

Het gebeurde kort voor kerst, op 20 december 1943, in het midden van de Tweede Wereldoorlog. Een Amerikaanse B-17 bommenwerper keerde zwaar gehavend terug van een missie boven Duitsland. Het toestel was een gemakkelijke prooi voor de toegesnelde Messerschmitt BF-109. Maar in plaats van het vijandige toestel neer te schieten, koos de Duitse piloot er uit medemenselijkheid voor om zijn Amerikaanse medemensen te sparen. Lees artikel

Volg ons op social media:
facebook  twitter  pinterest  instagram 
Korte geschiedenis en oorsprong van de kerstboom
Waar komt de traditie van de kerstboom opzetten, behangen met lichtjes, eigenlijk vandaan? Een korte geschiedenis van de kerstboom.
Lees meer...
Indrukwekkende reclame: Kerstfeest in de loopgraven
In de ruim drie minuten durende reclame is te zien hoe Duitsers en Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog samen Kerst vieren.
Lees meer...
Kerst tijdens de Hongerwinter (1944)
Donker, koud en schaars, zo liet de kerstviering van veel bewoners van de grote steden in het westen zich in 1944 beschrijven.
Lees meer...
Quirinius, de Romein uit het Kerstverhaal
Je zou Publius Sulpicius Quirinius een van de bekendste Romeinen aller tijden kunnen noemen. Hij wordt namelijk genoemd in het kerstverhaal, dat christenen over de hele wereld elk jaar weer aan elkaar vertellen.
Lees meer...
Zo moesten Duitsers in 1944 kerst vieren
Met de publicatie van ‘Deutsche Kriegsweihnacht’ en de voorgeschreven toespraak voor gewonde en zieke militairen liet het naziregime zien dat het in 1944 nog steeds invloed wilde uitoefenen op de wijze waarop Duitsers kerst vierden.
Lees meer...
Geschiedenis van de kerstkaart
De kerstkaart of nieuwjaarskaart wordt tegenwoordig steeds vaker digitaal in plaats van op papier verstuurd. Waar in 2015 nog 130 miljoen kerstkaarten op de post gingen, waren het er in 2017 nog zo’n 85 miljoen. De traditie van het sturen van kerstkaarten is al eeuwenoud. Waar komt deze gewoonte vandaan?
Lees meer...
10 historische Kersthits
De tien grootste Kersthits uit de geschiedenis volgens Historiek. Met korte historische achtergronden. Iedereen een fijne Kerst toegewenst.
Lees meer...
Ondergrondse kerstviering tijdens WO2 in Maastricht
Kerstavond 1944 reed een militaire colonne naar Maastricht om op een bijzondere manier kerst te vieren in een mergelgroeve.
Lees meer...
Kerstmis in het eerste oorlogsjaar
De feestdagen boden de bezetter een goede gelegenheid om nog eens de broederschap tussen Nederlanders en Duitsers te benadrukken.
Lees meer...
De kerstbalblazers van het Thüringerwald
Nadat de Engelse kranten in 1848 geïllustreerde artikelen hadden gepubliceerd over de versierde dennenboom die het kerstfeest van de koninklijke familie had opgeluisterd, ontstond er in de gegoede kringen een rage om dit voorbeeld te volgen.
Lees meer...
Brits potje 'Kerst-voetbal' tijdens de Eerste Wereldoorlog
Op deze foto, genomen tijdens Kerst 1915, zien we Britse militairen in Griekenland die met een karakteristieke pet op een potje voetbal spelen. Voetballen tijdens de Eerste en later Tweede Wereldoorlog had diverse functies.
Lees meer...
Kerstmis in Auschwitz
Het is één van de laatste plaatsen waarvan je verwacht dat er Kerstmis werd gevierd. Toch werd dit feest van licht en vrede ook in Auschwitz jaarlijks gevierd.
Lees meer...
Duitsers en Amerikanen aten samen kerstmaal in 1944
Kerstavond, 1944. In een jagershut in het Hürtgenwald genoten drie Duitse en drie Amerikaanse soldaten gezamenlijk van een heerlijk kerstmaal, terwijl even verderop het Ardennenoffensief in volle hevigheid woedde.
Lees meer...
Hoe een kerstnummer dé hit van WOII werd
Of het nou was op een vliegbasis in Alaska, aan boord van een oorlogsschip op de Stille Oceaan of in een legerkamp in de woestijn van Noord-Afrika; overal waar Amerikaanse troepen waren, klonk gedurende de kerstperiode van 1942 de warme stem van Bing Crosby uit de speakers.
Lees meer...
Kerstmis 1941 in de Sovjet-Unie
Hoe Kerstmis in 1941 werd gevierd in het belegerde Leningrad en elders in de Sovjet-Unie.
Lees meer...
Herkomst van de kerstkrans
Rond Kerst en Oud en nieuw zie je ze vaak op de deuren van huizen hangen: de kerstkrans. Waar komt de kerstkrans eigenlijk vandaan?
Lees meer...
Sigaretjes roken met Santa Claus
In de tijd dat er nog reclame gemaakt mocht worden voor rookwaar, stopten reclamemakers de Kerstman geregeld een sigaret in de mond.
Lees meer...
Kerstpakketten, cadeautje van de baas?
Begin eenentwintigste eeuw laat de inhoud van je kerstpakket zien wat je status is in een bedrijf.
Lees meer...
De Kerstman, van Odin tot Santa Claus
De Kerstman is niet een bedenksel van Coca-Cola. Hij komt voort uit onze eigen oer-Hollandse Sinterklaas en volgens sommigen kan hij gezien worden als een soort achter-achterkleinzoon van de Germaanse oppergod Wodan.
Lees meer...
Amerikaanse piloot bezorgde Berlijnse kinderen een zoete kerst
Zoals afgesproken met de kinderen dropte de piloot zijn traktaties vlak voor zijn landing op vluchthaven Tempelhof.
Lees meer...
Logeerpartij in Witte Huis met kerst '41 veranderde verloop Tweede Wereldoorlog
Gedurende de kerstperiode van 1941 logeerde de Britse premier Winston Churchill in het Witte Huis bij de Amerikaanse president Franklin Roosevelt.
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.794 abonnees
facebook  twitter  pinterest  instagram 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net