Week van de koloniale geschiedenis

Indrukwekkende reclame: Kerstfeest in de loopgraven

De Britse supermarktketen Sainsbury’s maakte enkele jaren geleden een bijzondere kerstcommercial. In de ruim drie minuten durende reclame is te zien hoe Duitsers en Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog samen Kerst vieren.

- ad -

Still uit de reclame
Still uit de reclame
Ruim honderd jaar geleden, in 1914, was de Eerste Wereldoorlog rond Kerst in volle gang. Terwijl geallieerden en Duitsers elkaar normaal gesproken vanuit de loopgraven op leven en dood bevochten, vond er op initiatief van de manschappen op sommige plaatsen rond Kerst verbroedering plaats. Dit overigens tot onvrede van de legerleiding.

Frohe Weihnachten

Bekend is dat sommige soldaten zelfs bij de vijand Kerstmis vierden in de loopgraaf, rondom een kerstboom (kerstbomen waren tot dan toe een Duitse traditie) en er werden ook cadeaus uitgewisseld. Sainsbury’s heeft zich hier bij het maken van de commercial door laten inspireren. Onder het motto Christmas is for sharing toont de reclame hoe de vijanden de strijd even vergeten. Er worden presentjes uitgewisseld en de manschappen wensen elkaar ‘Frohe Weihnachten’ en ‘Merry Christmas’. Het korte filmpje, geregisseerd door Ringan Ledwidge, werd gemaakt in samenwerking met The Royal British Legion en was in 2014 een internethit.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Zo werd de Sainsbury’s Kerstcommercial gemaakt


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱