De nieuwsbrief van Historiek (week 17). Met artikelen over de eigenheimer, oude dorpsfilms, Koningsdag een bestiarium en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (17/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Van secretaresse van Rost van Tonningen tot succesvol auteur van jeugdboeken

Van secretaresse van Rost van Tonningen tot succesvol auteur van jeugdboeken

Tonny Vos-Dahmen von Buchholz was tijdens de Tweede Wereldoorlog secretaresse van de beruchte NSB'er Meinoud Rost van Tonningen. Na de oorlog ontpopte ze zich tot succesvol schrijfster van jeugdboeken. Lees artikel

- advertentie -

Anna Bolena is de eerste opera in de Tudor-trilogie van Gaetano Donizetti. In een roerige tijd wordt Anne Boleyn, de tweede vrouw van de roemruchte Hendrik VIII, aan de kant geschoven om plaats te maken voor zijn nieuwe minnares Jane Seymour. Onterecht beschuldigd, wordt Anne Boleyn veroordeeld tot het schavot... Bestel kaarten

Het bestiarium van Aloys Zötl
De Oostenrijkse schilder Aloys Zötl wijdde in de negentiende eeuw een groot deel van zijn leven wijdde aan het maken van een zogeheten bestiarium, een rijkversierd boek waarin allerhande dieren voorbij komen.
Lees bericht...
Foto’s Jodenvervolging komen keihard binnen in Vught
Emanuel Heiman de Vries is nog geen twaalf als hij zonder familie op 23 mei 1943 vanuit kamp Vught met 1.264 andere Joden wordt gedeporteerd naar kamp Westerbork. Op een foto is hij te zien met zijn rug naar de fotograaf. Hij draagt een grote rugzak om zijn schouders. Wat gaat er door de jongen heen?
Lees bericht...
Interactief namenmonument voor slaafgemaakten
Het Tropenmuseum in Amsterdam werkt aan een digitaal namenmonument voor meer dan 200.000 tot slaaf gemaakte mensen in de koloniale tijd.
Lees bericht...
Erich Mielke's rode koffer
Een rode koffer van voormalig Stasi-baas Erich Mielke bevatte voor DDR-leider Erich Honecker explosief materiaal.
Lees bericht...
De historische achtergrond van Koningsdag
Het begin van Konings- of Koninginnedag als een jaarlijks gevierd feest ligt in de negentiende eeuw.
Lees bericht...
De eigenheimer - Een aardappel én een persoonstype
Iemand die nogal op zichzelf is en zich onverstoord en eigenzinnig door het leven slaat, wordt in Nederland wel eens een eigenheimer genoemd. Maar eigenlijk is het een aardappel.
Lees bericht...
Kurt Waldheim - Omstreden Oostenrijkse president
Een kijk op de levensloop van Kurt Waldheim die na een succesvolle diplomatieke carrière als secretaris-generaal van de Verenigde Naties het tot president van Oostenrijk schopte, tot het verleden hem inhaalde.
Lees bericht...
Brabantse dorpsfilms uit jaren 50 en 60 gedigitaliseerd
Tientallen Brabantse dorpsfilms uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn sinds kort online te bekijken. Het gaat om zogeheten Adolfsfilms, vernoemd naar zakenman Johan Adolfs die tussen 1948 en 1970 ruim vijftienhonderd Nederlandse dorpen op film liet vastleggen.
Lees bericht...
Vic Langenhoff en de strijd tegen de kindermoord
Pressiegroep “Stop de Kindermoord” pleitte voor structurele maatregelen om de veiligheid op straat voor kinderen te verbeteren.
Lees bericht...

Uit het archief:

Het verhaal achter het logo van Alfa Romeo
Het logo van autofabrikant Alfa Romeo oogt historisch en is dat ook. Wat is de achtergrond van dit opvallende logo?
Lees bericht...
De Voyager Golden Record - Muziek voor buitenaardse wezens
In 1977 lanceerde ruimtevaartorganisatie NASA twee onbemande ruimtesondes waarop een bijzondere gouden grammofoonplaat was gemonteerd: de Voyager Golden Record.
Lees bericht...
Bombardement op Guernica (1937)
Ruim tachtig jaar geleden – op 26 april 1937 – werd het Baskische stadje Guernica gebombardeerd en vrijwel met de grond gelijk gemaakt.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 17) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 17)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.485 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net