Dark
Light

Brabantse dorpsfilms uit jaren 50 en 60 gedigitaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Still uit een van de films
Still uit een van de films (BHIC)

Tientallen Brabantse dorpsfilms uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn sinds kort online te bekijken. Het gaat om zogeheten Adolfsfilms, vernoemd naar zakenman Johan Adolfs die tussen 1948 en 1970 ruim vijftienhonderd Nederlandse dorpen op film liet vastleggen.

In Brabant werden honderden plaatsen met een camera bezocht. Hierbij werd samengewerkt met lokale partijen zoals muziekverenigingen, sportclubs en bonden voor plattelandsvrouwen. Deze organisaties betaalden voor de film en tijdens de opnames kwam vrijwel iedere dorpsgenoot wel even in beeld. Beeldredacteur Kaya van Dun over het filmproject van Johan Adolfs:

“En passant registreerde hij hiermee een wereld die er niet meer is. Een melkboer die verse melk aan huis brengt, fietsende en spelende kinderen in een rustige straat. Een man die het gazon harkt terwijl zijn vrouw de ramen lapt…”

De dorpsfilms werden in de zomer opgenomen en als ze in de winter af waren, kocht iedereen een kaartje om naar zichzelf en de buren te komen kijken tijdens een filmavondje.

Eerder dit jaar deed het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) voor het project BrabantinBeelden een publieksoproep in de hoop zo vergeten dorpsfilms oven tafel te krijgen. In totaal zijn er inmiddels vijftig van deze Brabantse films verzameld, gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt.

De hoop is dat de komende tijd nog meer dorpsfilms gevonden worden. Is dit het geval dan worden deze toegevoegd aan de BrabantinBeelden-website. Het BHIC:

“De originele 8mm-filmrollen, maar ook kopietjes op VHS of dvd, zwerven soms nog rond. We hebben al veel dorpsfilms teruggevonden, maar weten ook dat er nog veel meer gemaakt zijn. Alle films die we terugvinden, zetten we bij elkaar. Iedereen kan ze zo gemakkelijk terugzien.”

Adolfsfilm: Alles spic en span:

×