Dark
Light

Interactief namenmonument voor slaafgemaakten

1 minuut leestijd
Digitaal Namenmonument in het Tropenmuseum - Beeld: impressie Studio Bertels
Digitaal Namenmonument in het Tropenmuseum - Beeld: impressie Studio Bertels

Het Tropenmuseum in Amsterdam werkt aan een digitaal namenmonument voor meer dan 200.000 tot slaaf gemaakte mensen in de koloniale tijd. Het monument is een eerbetoon aan slaafgemaakte mensen in Suriname, Curaçao en Indonesië en krijgt een plek in de nieuwe, vaste tentoonstelling Onze koloniale erfenis.

Het Digitaal Namenmonument maakt gegevens van honderdduizenden tot slaafgemaakte mensen zichtbaar. Het monument toont niet alleen hun namen maar ook hun onderlinge relaties, aangevuld met persoonlijke verhalen. Op deze manier wil het Tropenmuseum “een onzichtbare geschiedenis een gezicht te geven”.

Tijdens de opening van de tentoonstelling 23 juni aanstaande bevat het monument bijna 200.000 namen. Dit is echter maar een klein deel van de totale hoeveelheid mensen die slaafgemaakt werden. De resultaten van nieuw onderzoek kunnen later worden toegevoegd zodat het namenmonument steeds verder groeit.

Ontmenselijking

Het monument is straks op meerdere manieren te doorzoeken en bestaat uit twee delen: een grote projectie en touchscreens. De projectie bestaat uit een universum van persoonsnamen. Deze zijn doorzoekbaar via verschillende touchscreens. Wie op een naam klikt, krijgt informatie te zien over de betreffende persoon. Ook verschijnt een projectie waarin men ziet met wie van de namen in het monument deze persoon relaties had. Zoals een ouder en kind, of mensen die op dezelfde plantage leefden. Op die manier wil het monument de sociale verbondenheid van tot slaafgemaakte mensen laten zien.

Het Tropenmuseum:

“Want ondanks de poging tot slaaf gemaakten te ontmenselijken, behielden zij hun menselijkheid. Die hopen we op deze manier meer invoelbaar te maken.”

Onze koloniale erfenis

De nieuwe vaste tentoonstelling Onze koloniale erfenis laat straks zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd, en hoe mensen kolonialisme doorstonden. De expositie, die een oppervlakte heeft van zo’n 1200 vierkante meter, zal zo’n zeven jaar staan.

Boek: De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop

×