De nieuwsbrief van Historiek (week 18). Met artikelen over ijsheiligen, Heintje Davids, de aanval van Hitler op Rusland en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (18/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De mislukte vlucht van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette

De mislukte vlucht van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette

De Franse koning Lodewijk XVI en koningin Marie-Antoinette probeerden in 1791 vermomd Parijs uit te vluchten, waar twee jaar eerder de Franse Revolutie is uitgebroken. Bij Varennes werden ze aangehouden, waarna de koning verzuchtte: "Er bestaat geen koning van Frankrijk meer…" Lees artikel

Harpers Ferry: voorbode van de Amerikaanse Burgeroorlog
Het Amerikaanse stadje Harpers Ferry was in 1859 het decor van een spectaculaire aanval van de fanatieke abolitionist John Brown. Deze gebeurtenis kan gezien worden al een voorbode van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).
Lees bericht...
IJsheiligen - De kans op nachtvorst is voorbij
In het voorjaar valt geregeld de term ‘ijsheiligen’. Waar komt de term ijsheiligen eigenlijk vandaan? En wie zijn de ijsheiligen precies?
Lees bericht...
Hitler verloor de oorlog al in 1941 door slecht voorbereide aanval op Rusland
In 1968 publiceerde militair historicus Frans ten Kate een boek waarin hij kwam met een krijgshistorische reconstructie van Operatie Barbarossa, de Duitse aanval op de Sovjet-Unie. Bijzonder is dat de historicus voor zijn onderzoek nog kon spreken met tien belangrijke voormalige Duitse bevelhebbers.
Lees bericht...
Ludwig Wörl, weldoener in de hel
Op 19 maart 1963 werd Ludwig Wörl als eerste Duitser door het Israëlische Holocaustinstituut Yad Vashem onderscheiden als Rechtvaardige onder de Volkeren voor zijn hulp aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oswald Kaduk was een kampbewaker tegen wie hij na de oorlog getuigde.
Lees bericht...
Heintje Davids-effect - Steeds tóch weer terugkomen
Soms hoor je in de media weleens de zegswijze ‘het Heintje Davids-effect’ voorbijkomen. De uitdrukking verwijst naar een persoon, dat is wel duidelijk. Maar naar wie?
Lees bericht...
Guernica in Amsterdam
Een jammerklacht tegen terreur, dat is waar het doek Guernica voor staat. Het gigantische werk van Pablo Picasso werd gemaakt naar aanleiding van het bombardement op een Baskisch stadje tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
Lees bericht...
De Golfoorlog (1990-1991) en operatie Desert Storm
De Golfoorlog (1990-1991) was een conflict in het Midden-Oosten, dat begon nadat de Iraakse leider Saddam Hoessein op 2 augustus 1990 het buurland Koeweit binnenviel. Vervolgens reageerden de Verenigde Naties met een aanval op Irak, die bekend is geworden als operatie Desert Storm.
Lees bericht...
De voorgangers van Pim Fortuyn
Pim Fortuyn geldt als de godfather van het populisme in Nederland. Hem lukte het als eerste om deze politieke richting vaste voet aan de grond te geven. Hij had minimaal twee voorgangers. Zij faalden, waar hij slaagde. Waarom had Fortuyn wel succes?
Lees bericht...
In Bandoeng herrees de Koninklijke Militaire Academie
Op 7 mei 1940 ontving de Koninklijke Militaire Academie (KMA) een kort en dreigend telegram. Twee woorden slechts: ‘Verloven intrekken’. Hiermee begon de oorlogstijd voor de KMA. Na de sluiting in juli 1940 door de nazi’s herrees de KMA in Nederlands-Indië, in Bandoeng.
Lees bericht...
Kazematten - Kleine betonnen 'mensenvallen'
Kazematten zijn relatief kleine betonnen of stenen bunkers, die bedoeld zijn om dekking te bieden aan schutters en hun zware wapens, doorgaans mitrailleurs of luchtafweergeschut. De ruimte van deze gevechtsbunkers of verdedigingsbunkers is bomvrij en bestand tegen zwaar geschut.
Lees bericht...
Groningse doopsgezinden in de negentiende eeuw
In de bonte protestantse wereld van kerkgenootschappen is de doopsgezinde gemeenschap een van de oudste. Menisten, Mennonieten cq doopsgezinden volgden in de 16e eeuw leraar Menno Simons.
Lees bericht...
Otto Weidt, blind voor gevaar
De blinde bezemfabrikant Otto Weidt werd op 7 september 1971 postuum door het Israëlische Holocaustinstituut Yad Vashem onderscheiden als Rechtvaardige onder de Volkeren voor zijn hulp aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Inge Deutschkron was een van de Joden die de oorlog overleefde dankzij het handelen van Weidt.
Lees bericht...

Uit het archief:

De bezetting van Nederland 1940-1945
10 mei 1940 had een dag kunnen zijn waarop Nederland genoot van de uitbundig schijnende voorjaarszon, maar het geronk van vliegtuigen en het geratel van machinegeweren verstoorde op vele locaties de aangename lentedag. Het Duitse leger viel Nederland over de grond binnen vanuit het oosten, terwijl parachutisten werden gedropt boven de Vesting Holland.
Lees bericht...
Mei - Bloeimaand, maar ook verhuismaand
De maand mei ontleent haar naam niet aan een Romeinse, maar aan een Griekse godin: Maia, de godin van de vruchtbaarheid.
Lees bericht...
Was Adolf Hitler een Jood? - Mythes over Adolf Hitler
De tot op de dag van vandaag voortdurende twijfel over de afkomst van Adolf Hitler werd veroorzaakt door onduidelijkheid over de vader van Alois, Adolfs opa dus.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 18) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 18) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.533 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net