Historiek Online geschiedenismagazine
Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) – Van dominee tot anarchist

Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) – Van dominee tot anarchist

De Friese predikant en politicus Ferdinand Domela Nieuwenhuis, alias ‘Us Ferlosser’ (‘Onze Verlosser’), is de geschiedenisboeken ingegaan als de belangrijkste Nederlandse pionier van het socialisme en anarchisme. Hij was bovenal sterk maatschappelijk betrokken en kwam op voor de zwakkeren in de samenleving, specifiek de arbeiders. Lees artikel

Gezichtsmasker-oproep tijdens de Spaanse Griep
Zo’n honderd jaar geleden was de wereld in de ban van het H1N1-virus, beter bekend als de Spaanse Griep. In deze stomme film uit 1919, afkomstig uit het archief van het British Film Institute, laat zien hoe men destijds probeerde de verspreiding van het virus in te dammen.
Lees meer...
De Volkenbond en de mandaatgebieden
Tijdens de vredesconferentie in Parijs (1919) ontwerpen de geallieerden de mandaatregeling die voorziet in het beheer en begeleiden tot zelfstandigheid door ‘ontwikkelde’ naties van voormalige koloniën en delen van het voormalige Ottomaanse rijk. De Volkenbond krijgt tot taak het administratieve beheer te voeren over deze gebieden.
Lees meer...
Herinneringen aan de vermoorde Joden van Gouda
In het recent verschenen boek 'Hier woonden' staat schrijfster en jazz-zangeres Soesja Citroen stil bij de vermoorde Joden van Gouda. Ze doet dit aan de hand van zogeheten Stolpersteinen, kleine herdenkingsstenen die in de afgelopen jaren op initiatief van de auteur voor de voormalige woningen van de weggevoerde Joden werden neergelegd.
Lees meer...
De opstand in Treblinka (1943)
Op 2 augustus 1943 kwamen enkele honderden Poolse en Tsjechische Joden in nazi-concentratiekamp Treblinka in opstand. Circa 400 van hen wisten te ontsnappen. Enkele tientallen overleefden de oorlog. Niet lang daarna werd het kamp ontmanteld.
Lees meer...
Oogstmaand Augustus, vernoemd naar de eerste Romeinse keizer
Augustus is op het noordelijk halfrond de maand, waarin de graanoogst binnengehaald wordt. De maand is genoemd naar de Romeinse keizer Augustus.
Lees meer...

- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
Toren van Eben-Ezer – Een eigenzinnig monument

Toren van Eben-Ezer – Een eigenzinnig monument

Na de Tweede Wereldoorlog besloot de Belgische kunstenaar en schrijver Robert Garcet op een heuvelrug bij het Waalse dorp Eben-Emael een toren te bouwen, gebaseerd op de verhalen over de apocalyps uit de bijbel. Lees artikel

De cultus van Kybele
De cultus van Kybele (Cybele), een van oorsprong Frygische godin die door de Romeinen gelijkgesteld werd aan de Griekse Rhea.
Lees meer...
De ganzen van het Capitool
Een van de oudste data uit de Romeinse geschiedenis die we precies kennen is 18 juli 387 v.Chr., de dag waarop de Romeinen aan het riviertje Allia, even ten noorden van hun stad, een nederlaag leden tegen een leger van Gallische Senonen.
Lees meer...
'Generalfeldmarschall' Walter von Reichenau
De naam Walter von Reichenau doet vandaag de dag wellicht nog bij weinigen een belletje rinkelen. Toch speelde hij als één van Hitlers favoriete veldmaarschalken in het begin van de Tweede Wereldoorlog een prominente rol.
Lees meer...
Asfalt, files en de fiets – waarom we anders moeten gaan denken over verkeer
“Verkeer is als bloed, wegen zijn aderen, een stolling kan zomaar leiden tot een infarct en dan zijn we doodziek.”
Lees meer...
Anarchisme - Betekenis van de term
De term anarchisme is een bekend begrip uit de politieke geschiedenis. Wat is de betekenis van anarchisme? Welke principes hangt een anarchist aan? En wanneer ontstond het anarchisme mondiaal en in Nederland?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 31/32) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 31/32) – 2020

Overzicht van recent verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 32.073 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net