Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 31/32) – 2020

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 29/30 | Signalementen week 33 / 34 >>>

Selectie week 31/32

Treblinka 1943 - Michal WójcikTreblinka 1943 – Michal Wójcik

Het verhaal van de opstand in het vernietigingskamp
Op 100 kilometer van de Poolse hoofdstad Warschau lag vernietigingskamp Treblinka. Daar werden in 1942-1943 in iets meer dan een jaar tijd 900.000 mensen vermoord. Op 2 augustus 1943 kwamen enkele honderden Poolse en Tsjechische Joden in Treblinka in opstand. Circa 400 van hen wisten te ontsnappen. Enkele tientallen overleefden de oorlog. Niet lang daarna werd het kamp ontmanteld. In zijn boek, dat in Polen een bestseller is, reconstrueert Wójcik de opstand in Treblinka.
Fragment: Voorbereidingen voor de vernietiging van de ‘fabriek des doods’
Meer informatie / bestellen

Vliegende HollandersVliegende Hollanders – Marc Dierikx

Het ware verhaal van Anthony Fokker en Albert Plesman
Een dubbelportret van twee pioniers in de Nederlandse luchtvaart: Anthony Fokker en Albert Plesman. Fokker bouwde vliegtuigen, Plesman bestuurde de KLM. De beide heden waren daarmee tot elkaar veroordeeld, terwijl ze elkaar bepaald niet mochten. Plesman had het niet makkelijk. Hij probeerde met beperkte middelen de KLM op te bouwen. Hij ergerde zich voortdurend aan de bravoure van Fokker, die niet alleen in de lucht, maar ook zakelijk gezien een stuntvlieger was.
Meer informatie / bestellen

Het recht van de snelsteHet recht van de snelste. Hoe ons verkeer…

Steekt een hert de weg over of rijden wij dwars door zijn bos heen? Waarom moeten we op een knopje drukken als we de straat over willen steken? En hoe kan het dat we steeds sneller reizen, maar geen seconde eerder thuiskomen? Van files tot fietssnelwegen, van drempels tot deelauto’s: hoe we ons verplaatsen heeft enorme invloed op de inrichting van onze straten, onze steden én onze samenleving.
Fragment: De regels van de straat (1908)
Bespreking: Asfalt, files en de fiets – waarom we anders moeten gaan denken…
Meer informatie / bestellen

Het jaar 1000Het jaar 1000. De ontdekking van de wereld

Het zou allemaal begonnen zijn toen Columbus in 1492 met drie schepen koers zette naar het westen. Maar de globalisering deed al veel eerder haar intrede. Valerie Hansen laat ons zien hoe er rond het jaar 1000 op verschillende plekken ter wereld grote expedities opgetuigd werden. Hoe de Vikingen hun weg vonden naar Noord-Amerika, hoe de islam zich verspreidde naar Zuid-Europa en oostwaarts richting India en hoe de Chinezen met grote schepen het ruime sop kozen. Internationale handel kwam op gang, uitwisseling van producten en ideeën hield velen bezig – voor het eerst maakte men zich zorgen om de gevolgen voor de plaatselijke economie en het behoud van ‘het eigene’.
Meer informatie / bestellen

Wiel en rupsWiel en rups. Landmachtvoertuigen 1945-2015

Wiel en rups behandelt de naoorlogse motorisering en mechanisering van de Koninklijke Landmacht. Jeeps, vrachtauto’s, motorfietsen, auto bussen, pantservoertuigen, geschut, bouwmachines, opleggers en aanhang wagens: alles wat kon en kan rijden passeert de revue. Van de bekende DAF- vrachtauto’s tot de Dodge weapon carrier, van de AMX-lichte tank tot de Leopard 2. Ook is er aandacht voor veel bijzonder materieel, waar onder brandweervoer tuigen en voertuigen voor de explosievenopruiming, de Militaire Colonnes en de Cantine dienst.
Meer informatie / bestellen

Het italiaanse experimentHet Italiaanse experiment. Een nieuwe geschiedenis…

Italië lijkt het land van zalig niksdoen, van lange dagen luieren in de zon en genieten van het leven. Een land van stilstand en wanorde, niet van politieke vernieuwing. Maar kloppen die clichés wel? Dit boek laat zien dat Italië juist continu in beweging is en vooroploopt in de moderne politiek. Steeds weer is Italië de plek van radicale experimenten die de geschiedenis van heel Europa veranderen. Mussolini introduceerde het fascisme lang voordat Hitler de macht greep, Berlusconi wees het populisme al in de jaren negentig de weg, en vandaag is Italië het laboratorium van de internetdemocratie.
Meer informatie / bestellen

Lucy, Darwin & Lady GagaLucy, Darwin & Lady Gaga – Mark Van Vugt

De menselijke evolutie kan ons veel vertellen over ons huidig gedrag en de problemen waar we mee worstelen. Door de bril van Darwin kijken we naar de belangrijkste momenten uit onze geschiedenis. Evolutionair psycholoog Mark van Vugt neemt ons mee op een reis door de menselijke evolutie. Van de Afrikaanse savanne, waar de eerste mensachtigen miljoenen jaren leefden, naar het torentje van Mark Rutte en de Oval Office van Donald Trump.
Meer informatie / bestellen

Onvoltooid verledenOnvoltooid verleden – Lisa Demets

De handschriften van de ‘Excellente Cronike van Vlaenderen’ in de laatmiddeleeuwse Vlaamse steden (1440-1500)< Omstreeks 1485, tijdens de opstand tegen de Habsburgse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk (1482-1492), schreef Bruggeling Jacob van Malen in gevangenschap vlijtig aan een eigen versie van de Excellente Cronike van Vlaenderen. Deze kroniek verhaalt de geschiedenis van Vlaanderen vanaf het legendarische ontstaan met de eerste Vlaamse forestiers of woudmeesters tot aan de regering van de Bourgondische hertogen in de late vijftiende eeuw. Meer informatie / bestellen

Met een drukpers de oceaan overMet een drukpers de oceaan over – Lisa Kuitert

Koloniale boekcultuur in Nederlands-Indië (1816-1920)
Ergens op de bodem van de Stille Oceaan liggen nog de restanten van een Nederlandse drukpers, overboord gegooid in 1824 toen op het schip dat de pers vervoerde muiterij uitbrak. Het is een van de vele markante lotgevallen rondom boeken en boekhandel in het voormalige Nederlands-Indië die Lisa Kuitert in dit boek voor het eerst en op aanstekelijke wijze onder de aandacht brengt. Werd in de kolonie dan gelezen? Waren er dan uitgevers, boekhandels, drukkerijen? Ja, heel veel zelfs. Geschreven op palmbladeren, gekerfd in houtblokken of ge(steen)drukt met inkt van de damarboom.
Meer informatie / bestellen

Voordat de bom vielVoordat de bom viel – Cynrik De Decker

Hoe Belgen de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki mogelijk maakten
Cynrik De Decker reconstrueert de Belgische betrokkenheid bij de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki tijdens de Tweede Wereldoorlog. 75 jaar geleden ontplofte boven Hiroshima een uraniumbom. Voordat de bom viel belicht de Belgische betrokkenheid bij dit keerpunt in de wereldgeschiedenis. Meermaals discussieerde Albert Einstein met Marie Curie, Werner Heisenberg en Niels Bohr in het Brusselse Hotel Métropole over nucleaire wetenschap. In 1939 overtuigde deze Duitse Nobelprijswinnaar president Roosevelt dat in de Belgische kolonie het puurste uranium gedolven werd…
Meer informatie / bestellen

Wij kennen Amerika helemaal nietWij kennen Amerika helemaal niet – Mark Verheijen

Aan de vooravond van de presidentsverkiezingen van 2020 maakt oud-politicus Mark Verheijen een reis door Pennsylvania, Ohio en Michigan. Staten die onderdeel zijn van de rust belt, waar de economische crisis al ver voor 2008 begon en nooit is opgehouden. Wie zijn de mensen die daar wonen? Waarom stemden juist zij vier jaar geleden op Trump en keerden ze de democraten de rug toe? En gaan ze dat deze presidentsverkiezingen opnieuw doen? Wanneer we het over Amerika hebben, is onze blik te vaak gericht op Washington DC. We denken dat we Amerika kennen. Maar kennen we het land wel echt of laten we ons te veel verblinden door de buitenkant?
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 29/30 | Signalementen week 33 / 34 >>>

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×