Dark
Light

Gezichtsmasker-oproep tijdens de Spaanse Griep

Auteur:
1 minuut leestijd
Still uit de video
Still uit de video

Zo’n honderd jaar geleden was de wereld in de ban van het H1N1-virus, beter bekend als de Spaanse Griep. Wereldwijd eiste deze epidemie naar schatting tussen de 20 en 100 miljoen levens, een veelvoud van het aantal slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Onderstaande stomme film uit 1919, afkomstig uit het archief van het British Film Institute, laat zien hoe men destijds probeerde de verspreiding van het virus in te dammen.

In de achttien minuten lange film, gemaakt in opdracht van de Britse autoriteiten, richt ene Dr. Wise zich rechtstreeks tot de kijker. Middels de film wil hij het publiek bewust maken van het feit dat het gedrag van individuen van groot belang is voor de al dan niet snelle verspreiding van het gevaarlijke virus. Zo wordt bijvoorbeeld opgeroepen tot het gebruik van gezichtsmaskers en laat hij zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf maskers te maken. Aan de hand van een kort verhaal wordt verder getoond hoe snel men anderen kan besmetten. Een verkouden man steekt bijvoorbeeld een hele kantoorafdeling aan…

Moraal van het verhaal: iedereen moet zich aan de voorzorgsmaatregelen houden om de flu te overwinnen…

Lees ook: De Spaanse Griep (1918-1920) – Geschiedenis van de pandemie
…of: Hoe Constantin Jacops stierf aan de Spaanse Griep

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×