Historiek Online geschiedenismagazine
Een negentiende-eeuwse blik op het jaar 2000

Een negentiende-eeuwse blik op het jaar 2000

De Nationale Bibliotheek van Frankrijk beheert een collectie tekeningen uit eind 19e en begin 20e eeuw, getiteld 'En L’An 2000' (In het jaar 2000). De makers kijken hierin vooruit naar het jaar 2000. Hoe zou het leven er tegen die tijd uitzien? Bekijk de voorspellingen

Ferdinand Cheval, de postbode die een paleis bouwde
De Franse postbode Ferdinand Cheval bouwde in zijn vrije tijd een enorm sprookjespaleis, het 'Palais idéal'.
Lees meer...
Sebastian Haffner over Hitler's anti-semitisme: "Een handicap"
"Nog altijd wordt echter ook onderschat welke handicap Hitler zichzelf van begin af aan met zijn anti-semitisme in Duitsland heeft opgelegd."
Lees meer...
'Gruwelijke' offers door de eeuwen heen
In dit boek voor kinderen vanaf acht jaar wordt de donkere kant van de geschiedenis met veel (duistere) humor verteld, aan de hand van hilarische illustraties.
Lees meer...
Walter Schellenberg en het Venlo-incident
Kort na de Duitse inval in Polen kreeg SS-officier Walter Schellenberg de leiding toevertrouwd over een geheime operatie die later bekend raakte als het Venlo-incident.
Lees meer...
20 augustus 1672 - De gebroeders De Witt worden gelyncht
Op 20 augustus 1672 werden de broers Johan en Cornelis de Witt door een woedende menigte in Den Haag gelyncht. Hun lichamen werden hierna verminkt en in stukken verscheurd.
Lees meer...

- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
22 augustus 565 - Monster van Loch Ness voor het eerst 'gezien'
De vroegste waarneming van het mythische 'Monster van Loch Ness' ('Nessie') stamt uit de Middeleeuwen. Op 22 augustus 565 zou het monster gespot zijn door de christelijke priester Sint-Columba.
Lees meer...
Antieke migraties en migranten
Door het onderzoek naar antiek DNA en het isotopenonderzoek wordt duidelijk dat de mensen vroeger buitengewoon mobiel waren, minimaal in sommige regio’s en tijdperken, wat betekent dat ideeën veel breder konden circuleren dan wel aangenomen is geweest.
Lees meer...
Liechtenstein en Tsjechië ruziën over decreet uit 1945
Liechtenstein heeft bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg een zaak aangespannen tegen Tsjechië. Het land is boos over het feit dat Tsjechië de in 1989 overleden vorst Franz Josef II van Liechtenstein nog altijd beschouwt als een Duitser.
Lees meer...
Jacqueline Cochran - Amerikaanse piloot
De Amerikaanse piloot Jacqueline Cochran stond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van de Women Airforce Service Pilots (WASP).
Lees meer...
De Volkenbond en de Wereld Ontwapeningsconferentie (1932-34)
In 1932 begint na eindeloos vijven en zessen de Wereld Ontwapeningsconferentie die uitloopt op een faliekante mislukking. De grote mogendheden ontketenen een ongekende wapenwedloop.
Lees meer...
Filips de Schone - Het leven van een machtige Habsburgse vorst
De graaf en hertog Filips de Schone is een van de belangrijkste bestuurders van het Habsburgse Rijk geweest. Onder zijn centralistische bestuur groeide het rijk van de Habsburgers uit tot een van de grootste politieke entiteiten uit de geschiedenis.
Lees meer...
Godinnen van de art nouveau
Het Allard Pierson stelt met twee Duitse partnermusea een tentoonstelling samen over de internationale art nouveau.
Lees meer...
Onze-Lieve-Vrouwehuisje in Den Bosch
Prominent op de Markt van Den Bosch is op een paal een klein kapelletje te vinden met daarin een Mariabeeld. Het gaat om een reconstructie uit 2015 van een kapel die vermoedelijk rond eind vijftiende eeuw op deze plek werd opgericht.
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 32.377 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net