Dark
Light

Liechtenstein en Tsjechië ruziën over decreet uit 1945

Auteur:
2 minuten leestijd
Staatsieportret van Franz Josef II van Liechtenstein
Staatsieportret van Franz Josef II van Liechtenstein (wiki)

Liechtenstein heeft bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg een zaak aangespannen tegen Tsjechië. Het land is boos over het feit dat Tsjechië de in 1989 overleden vorst Franz Josef II van Liechtenstein nog altijd beschouwt als een Duitser.

De Tsjechische president Edvard Beneš
De Tsjechische president Edvard Beneš (Publiek Domein – wiki)
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bepaalde de toenmalige president van Tsjecho-Slowakije, Edvard Beneš, per decreet dat alle Duitse bezittingen op het grondgebied van Tsjecho-Slowakije moesten worden onteigend. Frans Jozef II van Liechtenstein werd het slachtoffer van dit besluit. Hij werd voor het gemak namelijk ook aangemerkt als Duitser en verloor daarmee zijn Tsjechische landerijen. De vorst deed nog wel pogingen zijn bezittingen terug te krijgen, maar na de communistische machtsovername in 1948 raakte de zaak in het slop.

Onafhankelijke staat

Het dwergstaatje Liechtenstein heeft een oppervlakte van slechts 160 vierkante kilometer en wordt omsloten door Zwitserland en Oostenrijk. Er wonen ongeveer 39.000 mensen. De geschiedenis van het ministaatje, dat tegenwoordig vooral bekendstaat als wintersportoord en belastingparadijs, gaat terug tot 1717 toen keizer Karel VI van het Heilige Roomse Rijk de heerlijkheden Vaduz en Schellenberg verenigde tot een nieuw vorstendom: Liechtenstein. Bij het Congres van Wenen werd in 1814 bepaald dat het vorstendom voortaan bij de Duitse Bond zou horen. Sinds de opheffing van deze statenbond in 1866 is Liechtenstein een onafhankelijk staat. Tijdens de twee Wereldoorlogen was het landje neutraal.

Strijd

Volgens het Tsjechische Constitutionele Hof was de onteigening van de bezittingen van de vorst van Liechtenstein in 1945 rechtsgeldig, omdat Franz Josef II tijdens een census in 1930 verklaard zou hebben dat hij de Duitse nationaliteit had. Dit wordt echter ontkend door een stichting die de belangen van het Liechtensteinse vorstenhuis behartigt. Deze stichting strijdt al sinds begin jaren negentig voor teruggave van de bezittingen. Ook wil het een schadevergoeding van Tsjechië. Afgelopen voorjaar concludeerde het Tsjechische Constitutionele Hof nogmaals dat Liechtensteiners aangemerkt moeten worden als Duitsers en dus geen aanspraak kunnen maken op teruggave van bezittingen. Reden voor Liechtenstein om de zaak nu voor te leggen aan het EHRM.

Tweet over de kwestie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Liechtenstein:

Ook interessant: De geboorte van Tsjecho-Slowakije

Bronnen

-https://www.euronews.com/2020/08/20/liechtenstein-takes-prague-to-top-eu-court-demanding-it-stops-recognising-its-citizens-as
-https://www.regierung.li/de/mitteilungen/223689/?typ=news
-https://www.vorsten.nl/vorstenhuizen/andere-huizen/tsjechie-beschouwt-vorst-van-liechtenstein-als-duitser/
×