Historiek Online geschiedenismagazine
The Dutch, wie zijn dat eigenlijk?

The Dutch, wie zijn dat eigenlijk?

Als alle uitdrukkingen waarin de Dutch een rol spelen een kern van waarheid bevatten, staat het er niet best voor met ons Nederlanders. Dan zijn we een land vol zuipschuiten en gierigaards, zijn we massaal aan de drugs, munten we uit in onzedelijk gedrag en hebben we grote moeite ons überhaupt verstaanbaar te maken. Maar gaat het bij de Dutch wel altijd over Nederlanders? Lees artikel

- advertentie -

Made in Brabant, iconisch Brabants erfgoed van de jaren ’50 tot ‘70
Na de Tweede Wereldoorlog draaide de Brabantse economie al snel weer op volle toeren. In elk Brabants huis waren wel producten uit de eigen provincie te vinden. Bel aan op nummer 19 en ontdek het rijke assortiment aan Brabantse producten: van kachels tot sigaren, van conservenblikjes tot het snoepje van de week. www.inbrabantstaateenhuis.nl

De Emancipatieproclamatie van Abraham Lincoln (1863)
Op 22 september 1862 kondigde de Amerikaanse president Abraham Lincoln de Emancipatieproclamatie af. Hierin maakte hij bekend dat precies honderd dagen later, op 1 januari 1863, drie miljoen slaafgemaakten in de Verenigde Staten de vrijheid zouden krijgen.
Lees meer...
De Italiaanse bezetting van Albanië (1939-1943)
In 1939 vielen de fascistische troepen van Benito Mussolini het koninkrijk Albanië binnen. Het was het begin van een meer dan vier jaar durende bezetting.
Lees meer...
De vijf beste geschiedenisboeken van 2020
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt.
Lees meer...
De knieval van Willy Brandt - Warschauer Kniefall
Tijdens een officieel bezoek aan Polen ging de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt in 1970 onverwachts door de knieën bij een monument voor de slachtoffers van de opstand in het getto van Warschau.
Lees meer...
'Saevis tranquillus in undis' en het nationale ijsvogeltje
De spreuk ‘Saevis tranquillus in undis’ was een van de lijfspreuken van Willem van Oranje. Wat betekent deze spreuk, waarom gebruikte Oranje die en hoe is deze uitspraak in latere tijden door andere mensen gebruikt?
Lees meer...
Stelling van Amsterdam in 360º vanuit de lucht te bekijken
De Stelling van Amsterdam heeft sinds 1996 de status van UNESCO werelderfgoed. De circa 135 kilometer lange verdedigingslinie werd tussen 1880 en 1920 aangelegd om de hoofdstad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen.
Lees meer...
Het einde van de Volkenbond
Hoewel formeel in stand blijvend tot 1946, komt aan het functioneren van de Volkenbond in het zicht van de Tweede Wereldoorlog een einde.
Lees meer...
Goedevrijdagakkoord (en de Brexit)
Het Goedevrijdagakkoord, ook wel bekend als het akkoord van Belfast, werd gesloten op 10 april 1998 door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en verschillende partijen in Noord-Ierland. Het akkoord was een belangrijke stap in het vredesproces in Noord-Ierland en maakte een einde aan een bloedig conflict.
Lees meer...
Hans Olink brengt ode aan ‘zijn’ Ardennen
De Ardennen zijn voor veel Nederlanders een geliefd oord voor een korte, vaak sportieve vakantie. Betrekkelijk dicht bij huis ervaar je er natuur die uitgestrekter en minder aangeharkt is dan in eigen land.
Lees meer...
Robert Liston - De chirurg die 3 mensen doodde tijdens één operatie
De Schotse chirurg Robert Liston stond begin negentiende eeuw bekend als de snelste chirurg ter wereld. Er ging echter ook wel eens wat mis...
Lees meer...
Rutte I - Iedereen heeft spijt van de gedoogcoalitie
Op 14 oktober is het tien jaar geleden dat Rutte I aantrad. Het kabinet bestond uit de VVD, die over 31 zetels beschikte, en het CDA, dat er bij de verkiezingen 21 had behaald. Samen 52, dus lang niet genoeg voor een Kamermeerderheid. Maar dankzij gedoogsteun van verkiezingswinnaar PVV (24 zetels) was er toch een draagvlak voor de nieuwe ploeg.
Lees meer...
Frans rechts - Van De Gaulle tot 'En Marche'
Frankrijk had niet twee volkspartijen, maar twee blokken. Het ene blok werd gevormd door linkse partijen, het andere door rechtse. Dit artikel gaat over het rechtse blok.
Lees meer...
'Pas op, anders groeit je handje boven het graf!'
Sprookjes zijn nog altijd populair, maar ze lijken nog maar weinig op de sprookjes van eeuwen geleden. In vergelijking met de oude sprookjes zijn de vertellingen van nu nogal zoetsappig. Happy endings waren vroeger helemaal niet noodzakelijk.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 32.919 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net