Dark
Light

Stelling van Amsterdam in 360º vanuit de lucht te bekijken

Auteur:
1 minuut leestijd
360º beeld van het Muiderslot, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam
360º beeld van het Muiderslot, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam (Still - Provincie Noord-Holland)

De provincie Noord-Holland heeft 360º beelden laten maken van alle forten en belangrijke sluizen die onderdeel uitmaken van het historische verdedigingswerk Stelling van Amsterdam. De locaties zijn met behulp van een drone en een speciale camera aan een heliumballon vanuit de lucht gefotografeerd.

Inundatiekaart van de Stelling van Amsterdam
Inundatiekaart van de Stelling van Amsterdam (Publiek Domein – wiki)
De Stelling van Amsterdam heeft sinds 1996 de status van UNESCO werelderfgoed. De circa 135 kilometer lange verdedigingslinie werd tussen 1880 en 1920 aangelegd om de hoofdstad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. De linie bestaat uit vijfenveertig forten en bevindt zich op ongeveer twintig kilometer van het centrum van Amsterdam. Dankzij een netwerk van sluizen en kanalen konden stukken land onder water worden gezet (inundatie).

Alle belangrijke locaties van de Stelling van Amsterdam zijn in opdracht van de provincie gefotografeerd. Van forteiland Pampus tot het Muiderslot en van de Geniedijk bij Hoofddorp tot Fort bij Edam. De provincie:

“Door deze beelden en het verhaal hierbij komt het verhaal over dit landschap echt tot leven. Dankzij de 360º-technologie kan men alle kanten op kijken en middels hotspots de gehele stelling doorlopen.”

Link: De 360º beelden van de Stelling van Amsterdam
Boek: Werelderfgoed van Nederland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×