Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 39) – 2020

Auteur:
5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 38 | Signalementen week 40 >>>

Selectie week 39 (2020)

De Dutchionary - Gaston DorrenDe Dutchionary – Gaston Dorren

Double Dutch voor koeterwaals. Dutch Butt Disease voor lelijke dikke billen. Dutch treat voor juist niet trakteren. Een Dutch rose voor als je met je hamer de spijker mist en het hout raakt. Dutch oven voor een scheet in bed. Dutch courage voor sterkedrank. En een Dutch uncle geeft je op je donder. Als je naar de Engelse taal kijkt, lijkt het wel of Engelsen en Amerikanen ons laffe, lompe, lelijke, boerse, vieze, blowende, oversekste en suïcidale oplichters vinden. Die ook nog eens de straat verkeerd oversteken door middel van een Dutch crossing.
Bespreking: The Dutch, wie zijn dat eigenlijk?
Meer informatie / bestellen

Otto SkorzenyOtto Skorzeny. Hitlers favoriete commando

Stuart Smith schreef de biografie van Otto Skorzeny, Hitlers favoriete commando. SS-Obersturmbannführer Otto Skorzeny was in zijn eigen tijd al legendarisch. Hitlers favoriete commando verwierf een reputatie als durfal en werd bekend om zijn missie in 1943 om de gevangen Mussolini te bevrijden. Het was de eerste actie in een reeks van spectaculaire special ops. Skorzeny’s werkwijze beïnvloedde de aanpak van alle speciale operaties nadien. Maar Skorzeny was naast onverschrokken en vindingrijk, vooral ook tot zijn dood in 1975 een overtuigde nazi en nietsontziende killer.
Meer informatie / bestellen

De Ardennen - Hans OlinkDe Ardennen – Hans Olink

In dit meeslepende boek deelt Hans Olink de geheimen van de Ardennen als onbekende grensland en fascinerend kruispunt van vele culturen tussen België, Duitsland en Frankrijk, vlak om de hoek. Julius Caesar zag de Ardennen als een ‘geheimzinnig, donker woud vol verschrikkingen met modderige paden, gehuld in een eeuwige uit kleine moerassen opstijgende nevel’. Ergens is dat beeld blijven hangen: de meesten zien de Ardennen nog steeds slechts als bosrijke, regenachtige tussenstop op weg naar de camping in Frankrijk. Maar dat is een misvatting.
Bespreking: Hans Olink brengt ode aan ‘zijn’ Ardennen
Meer informatie / bestellen

Een klas apartEen klas apart – Nadia Bouras

Biografie van een Arabische school in Amsterdam-Zuid
Lang voor de huidige discussie over bijzonder onderwijs bestond in Amsterdam-Zuid al de Bouschraschool. Een bijzondere school met alleen maar kinderen van Marokkaanse gastarbeiders. De leerlingen kregen er naast het Nederlandse onderwijs elke dag een uur Arabisch ter voorbereiding op hun terugkeer naar Marokko. Maar de gezinnen bleven, de kinderen werden Amsterdammers, en in 1996, 25 jaar na de oprichting, hield de Bouchra op te bestaan.
Meer informatie / bestellen

 Weirdo’s in het Witte huisWeirdo’s in het Witte huis – Peter van der Heiden

Donald J. Trump en zijn zonderlinge voorgangers
Hij werd uitgemaakt voor alles wat lelijk is: Donald Trump. Een racist, een vrouwenhater, een pathologische leugenaar, een bedrieger, een narcist, kortom: volkomen ongeschikt als president van de Verenigde Staten. Maar hoe uniek is Donald Trump? In zijn speurtocht door de Amerikaanse geschiedenis wordt het Peter van der Heiden snel duidelijk dat veel van Trumps voorgangers verre van onschuldig waren. Een discutabele omgang met vrouwen, een losse verhouding tot de waarheid en een flinke dosis racisme blijken eerder regel dan uitzondering.
Meer informatie / bestellen

Memorabilia van de Tachtigjarige OorlogMemorabilia van de Tachtigjarige Oorlog – Marianne Eekhout

De Tachtigjarige Oorlog is levend erfgoed. De overwinningen en nederlagen, belegeringen en veldslagen, aanvallen en furies staan letterlijk en figuurlijk in ons collectief geheugen gegrift. Veel oorlogsverhalen gaan vergezeld van fysieke overblijfselen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Mensen bewaarden brokstukken, kanonskogels en beschadigde heiligenbeelden als aandenken.
Meer informatie / bestellen

Alfred NobelAlfred Nobel. Een verhaal van een man en zijn tijd

Alfred Nobel is het fascinerende verhaal van een man en zijn tijd. Gelauwerd biograaf Ingrid Carlberg beschrijft het indrukwekkende en onwaarschijnlijke leven van de man die zijn naam zou verbinden aan de belangrijkste prijs ter wereld. Tegelijkertijd is deze biografie een zinderende weergave van het Europa van de negentiende eeuw, met zijn politieke ontwikkelingen, literaire rijkdom en geniale wetenschappers. We volgen Nobel vanaf zijn armoedige peuterjaren in Stockholm, via zijn gang door Europa in het kielzog van zijn vader, en zien hoe hij als ondernemer alle kansen aangreep die hem werden geboden.
Meer informatie / bestellen

De zedeloze jaren dertigDe zedeloze jaren dertig – Bert Sliggers

De gebroeders Taurel en de handel in erotica
‘Wat een smerige rommel!’ De reacties logen er niet om, maar de gebroeders Taurel wisten in het interbellum een aardige cent te verdienen aan de handel in vieze boekjes en plaatjes. Een onderbelichte geschiedenis uit de hoofdstad. André Taurel en zijn broer Henri bezorgden de Amsterdamse zedenpolitie in de jaren dertig handenvol werk. Vanaf 1930 komen hun namen volop voor in processen-verbaal, maar zelfs veroordelingen konden de gebroeders Taurel er niet toe brengen te stoppen met hun handel in boeken, tijdschriften en foto’s die ‘aanstotelijk voor de eerbaarheid’ waren.
Meer informatie / bestellen

Johan de Witt en FrankrijkJohan de Witt en Frankrijk

Een bloemlezing uit zijn correspondentie
Johan de Witt en Frankrijk geeft aan de hand van authentieke brieven van raadpensionaris De Witt een levendig beeld van de verhouding tussen de Republiek en Frankrijk tijdens de zeventiende eeuw. Meer dan vijfentwintig historici behandelen een originele brief uit de correspondentie van De Witt. Iedere brief wordt afgedrukt, getranscribeerd, vertaald en besproken. Redactie: Ineke Huysman en Roosje Peeters. Fokke & Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol maakte illustraties aan de hand van bekende zeventiende eeuwse kunstwerken.
Meer informatie / bestellen

Het briefje door het hekHet briefje door het hek – Doug Gold

Terwijl de nazi’s Europa in hun greep hebben, ontmoeten twee vluchtende mensen elkaar per toeval. De een is verzetsheldin, de ander krijgsgevangene. Een verfrommeld briefje brengt hen samen en zal hun leven voor altijd veranderen. Het briefje door het hek is het waargebeurde verhaal van Josefine Lobnik, een Joegoslavische verzetsheldin, en Bruce Murray, een Nieuw-Zeelandse soldaat. Als Josefines broer wordt opgepakt, gaat ze naar het dichtstbijzijnde concentratiekamp om hem te zoeken. Ze geeft een briefje met een beschrijving van haar broer tussen het hek door aan Bruce. De vonk slaat onmiddellijk over. Waar het lot hen samenbracht, trekt de oorlog hen ook meteen weer uit elkaar.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 38 | Signalementen week 40 >>>

×