De nieuwsbrief van Historiek (week 1). Met berichten over Ruud Lubbers, een klap in de Eerste Kamer, Berlijnse muziek, tatoeages & veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Inauguratie van de Amerikaanse president

Inauguration Day - Inauguratie van de Amerikaanse president

Voor de aanstaande president begint de dag al vroeg. Uren voordat hij (of zij) ten overstaan van het Amerikaanse volk bij het Capitool plechtig de ambtseed aflegt, heeft de aanstaande president al een ontmoeting met de nationale veiligheidsadviseur van zijn voorganger. Deze praat de president-elect bij over de stand van zaken in allerlei belangrijke veiligheidskwesties. Lees artikel

De Heuvel der Kruisen in Litouwen
Bij de stad Siauliai in Litouwen bevindt zich een bijzonder monument. Op een kleine heuvel hebben bedevaartgangers in een periode van ongeveer tweehonderd jaar duizenden kruisen geplaatst, waardoor een spectaculair beeld is ontstaan.
Lees meer...
‘Heldendood Karel Doorman een mythe’
De Nederlands schout-bij-nacht Karel Doorman verwierf grote bekendheid door de Slag in de Javazee (1942) waarbij hij het leven liet. Of hij, zoals lang beweerd, aan boord van het zinkende schip bleef, wordt tegenwoordig echter betwijfeld.
Lees meer...
De Schaghenbrief (1626) - 'Geboortebewijs van New York'
De Schaghenbrief van 5 november 1626 wordt ook wel eens aangemerkt als het geboortebewijs van de stad New York.
Lees meer...
Uiterlijk Shrek mogelijk gebaseerd op Franse worstelaar
Volgens sommige verhalen zou het personage Shrek zijn gebaseerd op de Franse worstelaar Maurice Tillet (1903-1954), die in veel opzichten op Shrek leek.
Lees meer...
Het Bikini atol - Nucleair proefterrein van de Verenigde Staten
Onder de codenaam “Operation Crossroads” voerde de Amerikaanse marine in de zomer van 1946 een eerste reeks kernproeven uit bij het Bikini atol in de Stille Zuidzee. Het was het begin van een nucleaire wedloop zonder weerga.
Lees meer...
De verdwenen Sint-Ludgeruskerk bij Doornspijk
Wie langs het Veluwemeer binnendoor van Elburg naar Nunspeet rijdt, passeert ter hoogte van Doornspijk de fundamenten van een oud kerkje: de Sint-Ludgeruskerk.
Lees meer...
Sfinx van Gizeh
Grootste en bekendste sfinx ter wereld. De Sfinx van Gizeh bevindt zich bij de drie grote piramiden in Gizeh, een voorstad van de Egyptische hoofdstad Caïro.
Lees meer...
'Oudste stukje Zwolle' gevonden onder Grote Kerk
Tijdens de restauratie van de zerkenvloer van het Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle zijn archeologen op de resten van de romaanse voorganger van Grote Kerk gevonden.
Lees meer...
James Naismith - Bedenker van de basketbalsport
De Canadese gymleraar James Naismith kreeg eind negentiende eeuw opdracht een nieuw spel te bedenken voor zijn studenten die de gymlessen tot die tijd maar saai vonden. Hij bevestigde twee perzikmanden aan twee balkons in de gymzaal en stelde tien regels op, waarvan ‘niet rennen met de bal in de hand’ een erg belangrijke was.
Lees meer...
Hoplieten - Zwaarbewapende Griekse soldaten
De hopliet was een zwaarbewapende Griekse soldaten uit de archaïsche en klassieke tijd.
Lees meer...
Hail to the Chief - De presidentiële hymne
Als de Amerikaanse president tijdens officiële gelegenheden zijn opwachting maakt, speelt de United States Marine Band vaak het Hail to the Chief. Dit muziekstuk, in 1812 gecomponeerd door James Sanderson, staat ook wel bekend als de presidentiële hymne.
Lees meer...
Abdelkader Benali geeft 4 mei-voordracht tijdens Dodenherdenking
De eerste keer dat er voorafgaand aan de herdenking op de Dam een voordracht werd gehouden was in 1992. Harry Mulisch hield toen de rede 'Op de drempel van de geschiedenis'.
Lees meer...
Door het lint gaan - Betekenis en oorsprong
Het gezegde ‘door het lint gaan’ kent nagenoeg iedereen wel. Wat is de betekenis van deze uitspraak?
Lees meer...

Uit het archief:

De Trojaanse priester Laokoön en de Laokoöngroep
Laokoön's dood is verbeeld in de wereldberoemde Laokoöngroep uit circa 40-20 voor Christus. De marmeren is vandaag de dag te bewonderen in de Vaticaanse Musea.
Lees meer...
Een blauwe maandag - Herkomst van het gezegde
Het gezegde ‘een blauwe maandag’ wordt vaak gebruikt om te zeggen dat iets maar een korte periode duurt. Wie ergens een blauwe maandag heeft gewerkt, was na een korte tijd alweer klaar met zijn baan. Over de herkomst van dit gezegde doen veel verklaringen de ronde.
Lees meer...

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken artikel

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.461 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net