Dark
Light

Uiterlijk Shrek mogelijk gebaseerd op Franse worstelaar

Maurice Tillet, ‘de Franse Engel’, vertoont gelijkenissen met Shrek
3 minuten leestijd
Maurice Tillet en Shrek
Maurice Tillet en Shrek

Het behoorlijk lelijke, groenkleurige monster Shrek, het hoofdpersonage uit de gelijknamige animatiefilm van DreamWorks uit 2001, is algemeen bekend. Het groene maar toch wel vriendelijke gedrocht Shrek is een zogenoemde oger, een mensachtig wezen uit de folklore dat vaak in sprookjes voorkomt. Volgens geruchten, die nooit bekrachtigd of ontkracht zijn, zou het personage zijn gebaseerd op de Franse worstelaar Maurice Tillet (1903-1954), die in veel opzichten op Shrek leek. Wie was deze Tillet, die de bijnaam ‘de Franse Engel’ kreeg?

Quasimodo & Ellert en Brammert

Verhalen dat lelijke mythische figuren in het echt zouden hebben bestaan, doen wel vaker de ronde. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die geloven dat het gebochelde monster Quasimodo, de ‘klokkenluider van de Notre Dame’ die verliefd werd op een zigeunerin, ook in het echt heeft bestaan. En ook de sage van de Drentse reuzen Ellert en Brammert zou gebaseerd zijn op echte engerds die in de Middeleeuwen de Drentse heide onveilig maakten… Maar hoe zit het met Shrek?

Maurice Tillet, alias ‘de Franse Engel’

Maurice Tillet, de vermeende inspirator van het monster Shrek, was de zoon van Franse ouders en werd in 1903 geboren in Rusland, in het Oeral-gebergte. Zijn ouders werkten daar namelijk. Toen Maurice veertien was, brak de Russische Revolutie uit en besloot de familie terug te keren naar Frankrijk, waar ze in de stad Reims gingen wonen. Maurice had een engelachtig gezicht, waardoor zijn moeder hem de bijnaam ‘het engeltje’ gaf.

Toen Tillet zeventien jaar jong, negentien of twintig was, de bronnen zijn niet eenduidig, gebeurde er iets vreemds. Op een dag begonnen ineens zijn hoofd, armen en benen op te zwellen. Een bezoek aan een arts leidde tot de conclusie dat hij een zeldzame hormoonafwijking had, bekend onder de medische term acromegalie, ook wel de Ziekte van Marie genoemd.

Maurice Tillet tijdens een worstelpartij:

De plannen om advocaat te worden, liet Tillet na zijn vreselijke ziekte varen. Na een opleiding tot ingenieur besloot hij om in dienst te treden bij de Franse marine, waar hij in het interbellum jarenlang werkte.

In 1937 ontmoette Tillet tijdens een van zijn zeereizen de Litouwse worstelaar Karl Pojello. Deze overtuigde hem ervan om te gaan worstelen. De twee werden dikke vrienden en vertrokken naar Parijs om samen te gaan trainen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, week het duo uit naar de Verenigde Staten. Ze vestigden zich in Boston, waar Tillet een bekende persoonlijkheid werd. Tussen mei 1940 en mei 1942 was hij AWA World Heavyweight Champion.

Maurice Tillet tijdens een worstelpartij met Lou Thesz, 1940
Maurice Tillet tijdens een worstelpartij met Lou Thesz, 1940

Mooie vrouwen

Ondanks Tillets opvallende voorkomen, dat door velen niet als typisch ‘mooi’ bestempeld werd, huwde hij volgens sommige bronnen een mooie vrouw genaamd Olga. Verder ging hij in Amerika regelmatig op de foto met toenmalige bekende actrices en fotomodellen, onder wie Dorian Leigh. Zelf droeg Tillet zijn vermeende ‘lelijkheid’ met trots. Als worstelaar gebruikte hij onder meer de geuzennaam “World’s Ugliest Man”.

Maurice Tillet in 1936
Maurice Tillet in 1936

Tillet was hoogbegaafd en sprak minstens veertien talen vloeiend. Verder was hij een uitstekend schaker, speelde hij als acteur en schreef hij meerdere gedichten.

Op 4 augustus 1954 overleed zijn levensvriend Karl Pojello aan longkanker. Toen Tillet dit nieuws vernam, kreeg hij een hartaanval en stierf hij op dezelfde dag als zijn boezemvriend. Ze werden in een gezamenlijk graf in Chicago begraven.

Er zijn, ten slotte, geen harde bewijzen dat het filmpersonage Shrek echt op Maurice Tillet is gebaseerd. De overeenkomsten zijn treffend, maar de filmproducent DreamWorks heeft nooit bevestigd dat Tillet model stond voor het personage.

Lees ook: Trijntje Keever, mogelijk de langste Nederlandse vrouw ooit
…of: De sage van Ellert en Brammert uit Denthe

Bronnen

Internet
-https://www.hpdetijd.nl/2014-09-12/de-echte-shrek/
-https://africacheck.org/fbcheck/no-evidence-movie-character-shrek-based-on-1940s-wrestler-maurice-tillet/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Shrek_(personage)
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Tillet
-https://en.wikipedia.org/wiki/The_French_Angel

×