Door het lint gaan – Betekenis en oorsprong

Deze man lijkt door het lint te gaan
Deze man lijkt door het lint te gaan (CC0 - Pizabay - Olichel)

Het gezegde ‘door het lint gaan’ kent nagenoeg iedereen wel. Wat is de betekenis van deze uitspraak? Sinds wanneer zeggen we in het Nederlands weleens dat iemand door het lint gaat?

Betekenis van door het lint gaan

Als iemand door het lint gaat, wordt hij of zij enorm boos. Het gaat hierbij om echte woede, die zo erg toeslaat dat iemand die door het lint gaat de controle over zichzelf verliest. Zijn of haar emoties zijn dan niet meer in bedwang te houden. Naast deze betekenis wordt de frase ‘door het lint gaan’ ook wel gebruikt als synoniem voor dronken worden. Iemand die ladderzat is, is dus feitelijk door het lint gegaan.

Oorsprong & herkomst

Etymologen vermoeden dat het gezegde door het lint gaan uit het Rotterdamse dialect afkomstig is. Over de precieze herkomst is verder niet veel bekend. Vermoedelijk komt de uitdrukking van iemand die een lint doorbreekt en daarbij een grens overgaat. Dat kan een afzettingslint zijn rond een gebied waar niemand mag komen.

Er zijn ook verklaarders die denken dat het een lint van een finishlijn betreft. Degene die door het lint gaat, doorbreekt dan de finishlijn. Maar of dit zo is, is maar de vraag. Want wie als eerste de finish passeert, heeft eerder wat te vieren dan ontzettend boos te worden.

Lees ook: De dood of de gladiolen: herkomst en betekenis
…of: In de contramine zijn: oorsprong van het gezegde
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

Internet
-http://etymologiebank.ivdnt.org/trefwoord/lint
-https://www.ensie.nl/neologismen/lint-door-het-gaan
-https://www.startpagina.nl/v/kunst-cultuur/taal/vraag/46218/herkomst-spreekwoorddoor-lint-gaan/

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: