De nieuwsbrief van Historiek (week 7). Met berichten over pokkenbriefjes, de eerste mens, koffie, Winston Churchill en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
De dood van keizer Nero

De dood van keizer Nero

Nero is de geschiedenis ingegaan als een van de slechtste keizers. Sommigen vinden zelfs dat hij nog verdorvener was dan Caligula. Zijn ambtsperiode was doortrokken van moord en doodslag. Iedereen, hoog of laag, familie of vreemd, was bang voor zijn bloeddorstige geest. Lees artikel

De ineenstorting van het Habsburgse 'breiwerk' (1918)
Decennialang besteedde niemand veel aandacht aan de sociaaleconomische ravage na 1918. Dit komt waarschijnlijk doordat de Tweede Wereldoorlog eroverheen kwam, een horror show met nieuwe dimensies.
Lees meer...
Kampverhalen bij een verjaardagsgebakje
Als Catherine Keyl tijdens een spelletje ontdekt dat geen van de aanwezige jongeren weet wat of wie ‘een nazi’ is, reageert ze verbijsterd. Catherine duikt, na dat gesprek met de onwetende jongeren, in haar verleden in naoorlogs Den Haag. De nazi’s en alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had, tekenden haar jeugd.
Lees meer...
Verwaarloosd Joods erfgoed in Oost-Europa
Al ongeveer tien jaar reist de in Keulen woonachtige fotograaf en blogger Christian Hermann door Oost-Europa om sporen van verdwenen Joodse gemeenschappen te fotograferen.
Lees meer...
Hoe komen politici aan hun einde?
Afscheid nemen na een mooie carrière is moeilijk, zeker als het om het politieke bedrijf gaat. Het politieke afscheid is een interessant onderwerp, aangezien de wijze waarop de politiek vaarwel wordt gezegd, iets zegt over de rol en betekenis van het politieke bedrijf in Nederland.
Lees meer...
Romeinse wagen met erotische afbeeldingen gevonden
In Pompeii hebben archeologen een ceremoniële Romeinse wagen gevonden, met daarop verschillende erotische en huiselijke afbeeldingen. De onderzoekers spreken van een “unieke vondst” en vermoeden dat de ijzeren wagen werd gebruikt bij een bruiloft.
Lees meer...
Regina Wauters, de koningin van het rode bier
Eén van de vrouwelijke brouwers die een bekend Belgisch merk tot in de eenentwintigste eeuw leidde, was Regina Wauters (1795-1874): moeder en zakenvrouw.
Lees meer...
Philip Sclater (1829-1913) en het verdwenen continent Lemurië
De Engelse jurist en zoöloog Philip Sclater verwierf in wetenschappelijke kringen midden negentiende eeuw grote naamsbekendheid door zijn zoö-geologische opdeling van diersoorten in verschillende regio’s en zijn theorie over het door de zee verzwolgen continent Lemurië.
Lees meer...
Vrijgegeven document werpt nieuw licht op val Thatcher
“No, no, no!” Met deze woorden bekritiseerde de Britse premier Margaret Thatcher op 30 oktober 1990 haar vijand de Europese Commissie (EC) en haar voorzitter Jacques Delors in het bijzonder.
Lees meer...
'Nieuw bewijs gevonden voor uitsterven dinosauriërs'
Een internationaal onderzoeksteam, waaraan ook twee wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam onderdeel uitmaken, zegt nieuw bewijs te hebben gevonden dat een groot aantal dinosauriërsoorten miljoenen jaren geleden uitstierf door een meteorietinslag in Mexico.
Lees meer...
Uilskuiken! - Betekenis en herkomst van het scheldwoord
Als iemand je uitmaakt voor een uilskuiken, dan heb je waarschijnlijk iets doms gedaan. Wat is de betekenis en herkomst van dit woord?
Lees meer...

Uit het archief:

Februaristaking (1941) - Protest tegen de Jodenvervolging
Op 25 februari 1941 legden tienduizenden Amsterdammers het werk neer en ging ze de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter. Het was een protest tegen de Jodenvervolging en verplichte tewerkstelling van de arbeiders in Duitsland.
Lees meer...
Maart. De natuur komt weer tot leven
Maart was volgens de Romeinse kalender de eerste maand van het jaar. De antieke jaartelling kende maar tien maanden.
Lees meer...
Slag in de Javazee - 27 februari 1942
De Slag in de Javazee vond plaats op 27 februari 1942. Een geallieerd eskader onder commando van Karel Doorman nam het op tegen een Japanse invasievloot.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 9) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 35.419 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net