De nieuwsbrief van Historiek (week 14). Met berichten over prinses Irene, Nederlands-Brazilië, de geschiedenis van drugs, de ontvangst van Nederlandse joden na de Tweede Wereldoorlog en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Hoe prinses Irene bijna zorgde voor een ‘staatsrechtelijk infarct’

Hoe prinses Irene bijna zorgde voor een ‘staatsrechtelijk infarct’

Op 29 april 1964 trouwde prinses Irene in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome met prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Het was druk in de kerk, maar gekroonde hoofden ontbraken vrijwel. Ook de leden van het Nederlandse koningshuis waren niet aanwezig, evenmin als vertegenwoordigers van het kabinet. Koningin Juliana, prins Bernhard en de prinsessen Beatrix, Margriet en Christina volgden de plechtigheid via de televisie in kasteel Warmelo, waar Bernhards moeder woonde. Het slot van de uitzending haalden ze echter niet. Lees artikel

- advertentie -

G-Geschiedenis

Maak nu voordelig kennis met G-Geschiedenis en lees op een spannende en vermakelijke manier over historische gebeurtenissen vanaf het stenen tijdperk tot het heden. Profiteer nu van 43% korting en ontvang de special Santiago de Compostela cadeau. Het abonnement stopt automatisch.

Foto's van Jodentransport vanuit Kamp Vught ontdekt
Nationaal Monument Kamp Vught is onlangs in het bezit gekomen van drie bijzondere foto’s, die gemaakt zijn door een Duitse soldaat tijdens een van de Jodentransporten vanaf het station in Vught in mei 1943.
Lees meer...


Brood in de oudheid
Plinius de Oudere (23-79 na Chr.) wist het al: “De voortreffelijkheid van de beste broden hangt voornamelijk af van de kwaliteit van het tarwe en hoe fijn het gemalen wordt” en “personen die zuurdesembrood eten zijn sterker van lijf”. Brood was basisvoedsel én business in de oudheid.
Lees meer...


Het kille ontvangst van de Nederlandse Joden na de oorlog
In het najaar van 1945 kwam de grootvader van Michal Citroen terug uit Auschwitz. Later vertelde hij haar hoe afschuwelijk de eerste jaren na de oorlog voor hem en zijn landgenoten geweest waren. Eenmaal thuis op vaderlandse bodem was er voor de meeste joden geen aandacht, geen begrip en geen opvang.
Lees meer...


Drugs en middelen: een wereldwijd fenomeen van alle tijden
Het woord drugs is ontleend aan het Middelnederlandse woord droge. Droge op zijn beurt komt van drogist. Een drogist verkocht in de Middeleeuwen onder meer medicinale middeltjes. In het Frans werd dit woord overgenomen. Daar ging men spreken van drogue. De Engelsen speelden leentjebuur en verbasterden het woord naar drugs.
Lees meer...


Aartshertog Karel van Oostenrijk-Teshen (1771-1847)
Aartshertog Karel van Oostenrijk-Teshen, militair strateeg en de laatste landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden.
Lees meer...


De militaire en wetenschappelijke expedities door Johan Maurits van Nassau in Brazilië
Johannes Maurits van Nassau-Siegen voerde het bewind over de kolonie van de West-Indische Compagnie (WIC) in Noordoost-Brazilië. Tussen 1637 en 1644 breidde hij het compagniesgebied uit tot de Goudkust en Angola, de regio’s die de slaven leverden voor de Braziliaanse suikerplantages. Hij liet ook zijn geleerden en kunstenaars de multi-etnische bewoners beschrijven en afbeelden.
Lees meer...


Zevenjarige Josine van Aggelen overleefde Japanse luchtaanval
Als zevenjarig meisje overleefde Josine van Aggelen in 1942 een Japanse luchtaanval op Broome in Zuid-West Australië. Samen met haar ouders zat ze in een Catalina vliegboot van het Nederlandse leger, die met een luchtbrug naar Australië duizenden Nederlandse evacués uit Java vervoerde.
Lees meer...


De Surinaamse School
Aan de hand van ruim honderd kunstwerken van vijfendertig kunstenaars neemt het Stedelijk Museum bezoekers in de tentoonstelling 'Surinaamse School' mee langs thema’s en narratieven die ten grondslag liggen aan de Surinaamse schilderkunst.
Lees meer...


Onderzoek naar vier kastelen in Noord-Holland
Met steun van de provincie Noord Holland wordt dit jaar onderzoek gedaan naar vier kastelen in de provincie: Kasteel Brederode (Santpoort-Zuid), Slot Assumburg (Heemskerk), Kasteel Ter Wijc (Beverwijk) en Kasteel Aelbrechtsberg (Bloemendaal).
Lees meer...


Culturele oorzaken voor de val van de Weimar Republiek
De westerse cultuur bevond zich volgens Nietzsche op de rand van een afgrond. Pessimisme over het peil van de beschaving bleek een hardnekkig verschijnsel te zijn in Duitsland. Politici slaagden er niet in het crisisgevoel het hoofd te bieden. Door de jaren heen werd men daarom ontvankelijk voor radicale totaaloplossingen.
Lees meer...


Iemand mores leren - Betekenis en herkomst
Wanneer je iemand stevig de waarheid zegt of flink straft, kan je zeggen dat je deze persoon “mores leert”. Het woord “mores” is afkomstig uit het Latijn en betekent zoveel als “zeden” of “goede manieren”.
Lees meer...


Uit het archief:

Verbond der Edelen - Smeekschrift der Edelen (1565-66)
Het Compromis der Edelen (ook wel Verbond der Edelen) was een verbond tussen de lage edelen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De edelen besloten gezamenlijk te proberen de macht en invloed van de inquisitie in te dammen zodat de vervolging van ketters zou afnemen.
Lees meer...


Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland
De Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen werd wereldberoemd door zijn ontdekking van het in de Grote Oceaan gelegen Paaseiland.
Lees meer...


De tuin van Getsemane - Jezus in doodsangst
Volgens de evangeliën ging Jezus in de nacht voor zijn kruisiging een tuin of hof aan de voet van de Olijfberg binnen om daar tot God te bidden. Deze tuin kennen we als de tuin van Getsemane.
Lees meer...


Geschiedenis van het Paasvuur
Het traditionele Paasvuur wordt ieder jaar in vooral het oosten en noorden van Nederland ontstoken. Waar komt deze traditie van het Paasvuur eigenlijk vandaan? Een korte geschiedenis.
Lees meer...


Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 36.053 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net