Dark
Light

Zevenjarige Josine van Aggelen overleefde Japanse luchtaanval

Haar beide ouders stierven tijdens de aanval
Auteur:
1 minuut leestijd
Josine van Aggelen
Josine van Aggelen (STill video)

Als zevenjarig meisje overleefde Josine van Aggelen in 1942 een Japanse luchtaanval op Broome in Zuid-West Australië. Samen met haar ouders zat ze in een Catalina watervliegtuig van het Nederlandse leger, die met een luchtbrug naar Australië duizenden Nederlandse evacués uit Java vervoerde in verband met de naderende bezetting door de Japanners van Nederlands-Indië.

Terwijl de boten in de baai bij Broome werden bijgetankt, openden overvliegende Japanse gevechtsvliegtuigen het vuur op de vliegboten vol Nederlandse vluchtelingen. De ouders van Josine stierven tijdens de luchtaanval. Zelf belandde ze in het water, waar ze uiteindelijk werd opgepikt door een man die haar na een barre zwemtocht naar de wal bracht. Josine van Aggelen deed enige tijd geleden haar verhaal in een documentaire van Stichting Oorlogsverhalen. Ze herinnert zich de tragische gebeurtenis en het verlies van haar ouders nog goed.

“Ik wist dat ze er niet meer waren. Want ik weet ook nog dat ik aldoor met mijn handjes zo zat, te bidden… Dat ik een andere papa en mama zou krijgen.”

De documentaire over dit aangrijpende oorlogsverhaal had onverwachte gevolgen. Eerst werd de man opgespoord die haar in 1942 uit het water van de baai van Broome redde en later kwam zij ook in contact met de dochter van een Nederlandse man die haar aan de wal eerste hulp verleende.

Bekijk hieronder de documentaire:

Stichting OorlogsverhalenStichting Oorlogsverhalen stelt zich ten doel verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de overzeese gebiedsdelen en uit de periode daarna vast te leggen op video of schrift. Op Historiek lichten we maandelijks een bijzondere video uit. Bovenstaande video met het oorlogsverhaal van Josine van Aggelen is gemaakt in opdracht van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.
×