De nieuwsbrief van Historiek (week 20). Met berichten over Jezus in Kashmir, Interneringskamp Urk, Roma en Sinti, Qassem Soleimani & veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (20/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
‘The Great Escape’ op Urk

‘The Great Escape’ op Urk

Urk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Aan de rand van het toenmalige eiland stond in 1915 een met prikkeldraad omheinde houten barak. Daar waren Belgische, Franse en Engelse officieren ondergebracht die eerder vochten in de Grote Oorlog. Lees artikel

Hemelvaartsdag en een bijzondere ontdekking in Kasjmir
Wat de ware identiteit van Yuz Asaph ook mag zijn: in Srinagar ziet men in hem de man die wij kennen als Jezus van Nazareth, die zieken genas en zijn toehoorders aanspoorde zich van alle geestelijke en lichamelijke onzuiverheden te ontdoen. Honderden pelgrims zouden zijn graf bezoeken.
Lees meer...
De Commune van Parijs en Brussel
Romans, foto’s, essays, historische boeken, liedjes… Het heeft de Commune van Parijs nooit aan belangstelling ontbroken. Vaak ook tegenstrijdige en gekleurde berichten.
Lees meer...
Kardinaal Johannes Willebrands: een biografie
Kardinaal Johannes Willebrands (1909-2006) zette zich tijdens zijn leven in voor het verbeteren van de contacten tussen de katholieke kerk en andere christelijke en niet-christelijke gemeenschappen.
Lees meer...
Vervolging Roma en Sinti tijdens WOII in kaart gebracht
Voor het eerst zijn de arrestatielocaties van Roma, Sinti en woonwagenbewoners, die tijdens de Nederlandse Zigeunerrazzia op 16 mei 1944 zijn opgepakt, online inzichtelijk gemaakt door KRO-NCRV's Pointer en Netwerk Oorlogsbronnen.
Lees meer...
Bestond Nederland nog wel? En de Republiek Indonesië?
Nog in 2002 vroeg de Duitse justitie zich serieus af of de in 1940-1945 in Londen gevestigde Nederlandse regering wel wettig was, ja zelfs of de Nederlandse Staat toen nog wel bestond.
Lees meer...
Hoe oud ben je?
We zijn in één ding allemaal gelijk: de tijd tikt voort. Als iemand, waarmee je wel wat zou willen beginnen, vraagt hoe oud je bent kun je natuurlijk gewoon je geboortedatum aanhouden. Persoonlijk heb ik nooit zo begrepen waarom de dag waarop je moeder binnenstebuiten werd gekeerd zo’n heugelijk feit is.
Lees meer...
Giovanni Battista Bugatti (1779-1869) - De beul van de pausen
Giovanni Battista Bugatti was van 1796 tot 1864 de officiële beul van de pausen en daarmee de langst dienende beul ooit in de geschiedenis van de Kerkelijke Staat.
Lees meer...
Bijzondere en onbekende verhalen over de Holocaust
De artikelen die Prenger in zijn bundel samenbrengt zijn stuk voor stuk het lezen meer dan waard. Dat zijn ze vooreerst omdat de auteur zijn thema’s niet afsluit in een ver verleden, veertig of vijftig jaar geleden, maar aangeeft hoe ze hun sporen nalaten en tastbaar zijn tot op vandaag.
Lees meer...
Qassem Soleimani en de oorlogen van Iran
Qassem Soleimani was een sleutelfiguur in het Midden-Oosten. Hij en niet Assad overtuigde Poetin te interveniëren in Syrië. Hij was het die opdracht gaf tot de moord op oud-president Saleh van Jemen. En hij lijkt Assad te hebben gesuggereerd vatbommen te gebruiken tegen zijn eigen burgers.
Lees meer...

Uit het archief:

Executie van Johan van Oldenbarnevelt (1619)
Op 13 mei 1619 wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. Een van de meest tragische gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek.
Lees meer...
Wat vieren we met Pinksteren?
Met Pinksteren is bijna iedereen vrij. Weinig mensen weten waarom. Wat vieren we eigenlijk?
Lees meer...
Te Deum - Christelijke lofzang (...en Eurovisie-tune)
Het Te Deum (ook wel Te Deum laudamus) is een eeuwenoude Latijnse hymne waarin God de Vader en Jezus de Zoon worden geprezen.
Lees meer...
Alle winnaars van het Eurovisie Songfestival (1956-2019)
Het Eurovisie Songfestival bestaat sinds 1956. Luister hier naar fragmenten van alle winnende liedjes.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 20) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 36.676 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net