De nieuwsbrief van Historiek (week 22). Met een overzichtsartikel over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en berichten over onder meer Jan de Natris, politieke bordesscènes en een grafkelder in Brugge.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (22/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
De bezetting van Nederland 1940-1945

De bezetting van Nederland 1940-1945

Op 29 mei 1940 werd in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag drie keer luid Sieg Heil gescandeerd. Daarna werd het Duitse volkslied opgevoerd, op deze symbolische locatie waar ongeveer acht maanden eerder koning Wilhelmina de troonrede van 1939 nog had uitgesproken. De meeste Nederlandse aanwezigen zaten er wat beteuterd bij te midden van allerlei, veelal geüniformeerde vertegenwoordigers van het Duitse leger en de nazipartij. Ruim twee weken ervoor, op 10 mei, was Duitsland zijn westelijke buurland binnengevallen. Longread over de Tweede Wereldoorlog in Nederland

Een geschiedenis van bakkers en hun brood
Volgens de overlevering vergat een nederige landbouwster in het Egypte van de Farao’s haar pannenkoekdeeg ergens in de hoek van de keuken. Pas na uren merkte ze haar verstrooidheid. De platte koek was intussen gerezen maar ietwat aarzelend stopte de meid het bolle deeg alsnog in de oven. Zo zou brood ontstaan zijn, zegt de legende.
Lees meer...
Een halve eeuw bordesscènes
Op 6 juli 1971 – bijna een halve eeuw geleden dus – beklommen de leden van het nieuwe kabinet-Biesheuvel de trappen van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag om zich in gezelschap van koningin Juliana te presenteren voor de persfotografen en tv-camera’s. Het was de eerste maal dat er een zogeheten bordesscène plaatsvond.
Lees meer...
Jan de Natris - ‘De Johan Cruijff van zijn tijd’
De Ajacied en Oranje-speler Jan de Natris (1895-1972) staat onder veel sporthistorici bekend als de beste Nederlandse voetballer van de jaren 1920. De tweebenige buitenspeler had ook enkele onberekenbare karaktertrekken en was zowel bij Ajax als Oranje bij diverse conflicten betrokken.
Lees meer...
Grace O’Malley (ca. 1530-1603) - Ierse piratenkoningin
De Ierse Grace O’Malley maakte als piratenkoningin niet alleen de zeeën onveilig, maar ging vanwege van haar onverzettelijke houding tegen de Engelse overheersing van haar land ook de geschiedenis in als een voorvechtster “avant la lettre” van een onafhankelijke Ierse natie.
Lees meer...
Beschilderde grafkelder uit 14de eeuw ontdekt in Brugge
De grafkelder die begin vorige week is gevonden is rijk versierd. Op de lange zijden staan centraal een engel zwaaiend met een wierookvat, gevat tussen verschillende kruis- en bloemmotieven. Op een van de korte zijdes staat een calvariescene afgebeeld: zijnde Jezus aan het kruis, geflankeerd door Maria en de apostel Johannes.
Lees meer...
Theodore Roosevelt - 26e president van Amerika
De voormalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt (1858-1919) geldt als een van de meest geprezen Amerikaanse presidenten uit de geschiedenis. Van 1901 tot 1909 stond hij – namens de Republikeinse Partij – aan het roer als 26e president van de Verenigde Staten. Wie was Theodore Roosevelt als persoon?
Lees meer...
Indië: politioneel optreden? Nee, oorlog
Koppig hield Nederland in de jaren 1945-1950 vol: wat onze troepen in Indië doen, is politioneel optreden voor vrede en veiligheid. Grote operaties waren dus ‘politionele’ acties. Maar achter de schermen lieten autoriteiten in Nederland en Indië dat voor de buitenwereld bedoelde taalgebruik geregeld varen. Onderling repten ze onverbloemd over oorlog.
Lees meer...
Fundering Romeins gebouw gevonden in Nijmegen
Afgelopen week hebben archeologen een stukje van de oude Romeinse stad in Nijmegen West blootgelegd. De ontdekking werd gedaan in het Nijmeegse Waalkwartier, op de plek waar dit jaar de bouw van een woontoren start.
Lees meer...
Jan van Bedford, regent van Frankrijk (1422)
Hertog Jan van Bedford besefte goed wat een bezetting inhield, en vooral in Normandië oefende hij het bestuur zo veel mogelijk via de bestaande instellingen uit. Hij zette Normandiërs op machtsposities en zorgde ervoor dat velen meevochten in de legers die hun territorium tegen de troepen van Karel VII verdedigden.
Lees meer...
De Poolse oorlog (1939) - Freischärler en Blitzpogrome
De Tweede Wereldoorlog begon in 1939 met de Duitse bezetting van Polen. In zijn recent verschenen boek De Poolse oorlog staat historicus Perry Pierik uitgebreid stil bij deze belangrijke gebeurtenis. Hij maakt daarbij gebruik van nieuwe informatie, voortgekomen uit de ontsluiting van Russische archieven die onder meer onbekende (Duitse) bronnen bevatten.
Lees meer...
De juridische hogeschool van de Staatsveiligheidsdienst
De academisering van medewerkers behoorde tot de kerndoelen in de geschiedenis van de Stasi. De dienst wilde een krachtig en goed opgeleid kader en daarvoor had het in 1951 te Potsdam de Schule des MfS opgericht, die in 1955 werd herbenoemd tot Juristische Hochschule.
Lees meer...

Uit het archief:

Lothar von Trotha en de Namibische Genocide (1904-1908)
De massamoord op de inheemse Herero- en Namabevolking die begin 1904 een aanvang nam in wat nu Namibië heet, maar toen Duits Zuidwest-Afrika was, wordt door de Verenigde Naties beschouwd als de eerste genocide van de twintigste eeuw.
Lees meer...
Juni - De maand van jongeren en melk
De maand juni is genoemd naar de licht- of maangodin Juno, in de Romeinse mythologie de vrouw van Jupiter.
Lees meer...
Jeanne d'Arc, standvastig en van het vuur niet bang
De Franse nationale heldin Jeanne d'Arc verscheen in 1431 in Rouen voor de inquisitie (kerkelijke rechtbank).
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 22) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 22) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 36.865 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net