Dark
Light

Fundering Romeins gebouw gevonden in Nijmegen

1 minuut leestijd
Foto: Gemeente Nijmegen
Foto: Gemeente Nijmegen

Afgelopen week hebben archeologen een stukje van de oude Romeinse stad in Nijmegen West blootgelegd. De ontdekking werd gedaan in het Nijmeegse Waalkwartier, op de plek waar dit jaar de bouw van een woontoren start. Archeologen stuitten op de funderingen van een Romeins bouwwerk. Dat meldt de gemeente Nijmegen.

Foto: Gemeente Nijmegen
Foto: Gemeente Nijmegen
De archeologen troffen eerst een dikke laag met vondstmateriaal aan. Daarin vond men gebruiksvoorwerpen zoals luxe aardewerk (terra sigillata) maar vooral ook veel bouwpuin uit de Romeinse tijd, zoals dakpannen, tegels en natuursteen. Bij het verdiepen van de put verscheen daarna de stenen fundering van een gebouw. De fundering is volgens de onderzoekers wat rommelig gemaakt van typische Romeinse bouwkeramiek en natuursteen, maar bevat ook nog enkele netjes recht bekapte blokken tufsteen. Vrijwel al het nog bruikbare materiaal is in de middeleeuwen al verwijderd om hergebruikt te worden. De Romeinse stad diende in die tijd feitelijk als een grote steengroeve voor het winnen van bouwmateriaal.

Welke functie het nu gevonden Romeins gebouw in de stad vervuld heeft, is nog niet duidelijk. Het gaat om een gebouw met tenminste drie of vier ruimten. Dit lijkt te groot voor een doorsnee Romeins appartement. De gemeente Nijmegen:

“We kunnen denken aan een openbaar gebouw dat hier vlakbij het Romeinse thermencomplex en de in de twintigste eeuw opgegraven Romeinse tempel heeft gestaan. Maar ook werkplaatsen of opslagruimten aan de rand van de stad waar de rivier lag, zijn mogelijkheden.”

De Romeinse stad Ulpia Noviomagus ligt op deze plek meters diep onder afzettingen van de Waal en door mensen aangebrachte ophogingen. De fundering van de woontoren zal grotendeels boven het archeologisch niveau blijven. Alleen waar de nieuwbouw de archeologische resten zal verstoren vinden opgravingen plaats. De opgraving is woensdag afgerond.

Ook interessant: Waarom we allemáál afstammen van de Romeinen
Boek: Romeinen langs Rijn en Noordzee

×