27 januari

Thomas Edison ontvangt patent op de gloeilamp (1880)

Edison en een ontwerptekening van zijn gloeilamp

Op 27 januari 1880 ontvangt de Amerikaanse zakenman en uitvinder Thomas Alva Edison (1847-1931) patent op de gloeilamp.

Eerste model van de gloeilamp van Edison

Edison was niet alleen uitvinder, hij had ook een groot zakelijk talent. In totaal zette hij meer dan tweeduizend uitvindingen op zijn naam. Veel van deze uitvindingen waren niet geheel van hemzelf. Vaak kocht hij uitvindingen op waarna hij ze, als ze bruikbaar bleken, perfectioneerde en op zijn naam liet zetten.

Nadat Edison de fonograaf had ontwikkeld, richtte hij zich voornamelijk op de uitvinding van de gloeilamp. De Brit Sir Joseph Swan was daarmee op dat moment overigens al zeker twintig jaar bezig. Edison besteedde veel tijd aan het maken van een draad die niet snel zou doorbranden. Joseph Swan was Edison voor. Hij was de eerste die een gloeilamp liet branden. Edison ontwikkelde het concept hierna door.

Hij begreep dat er een dubbel bedradingssysteem gebruikt moet worden zodat de stroomkring niet onderbroken werd als de lamp uitgeschakeld wordt. In 1879 werd de gloeilamp voor het eerst in het openbaar ontstoken. De New York Herald schreef over die lamp:

Hij maakt licht, zonder gas of vuur, goedkoper dan olie.

Tien jaar nadat Edison zijn gloeilamp had ontwikkeld werd deze geëxposeerd tijdens de Wereldtentoonstelling van Parijs (1889). De Eiffeltoren werd toen verlicht door duizenden Edisonlampen. De Fransen waren onder de indruk en riepen hem uit tot ‘het grootste genie aller tijden’. De Franse president verleende hem toegang tot de ‘Orde van het Legioen van Eer’. De uitvinding van Edison bleek erg bruikbaar. De eerste elektriciteitscentrale die in New York werd gebouwd werd bijvoorbeeld geheel op Edisons uitvinding gebaseerd.

26 januari

28 januariafsluitdijk-satelliet-560
De Afsluitdijk wordt opengesteld voor het verkeer (1933) Satellietfoto…
shocking-blue-venus
Shocking Blue scoort een nummer 1 hit in de VS (1970) [caption…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: