Louis Blériot (1872-1936) – Franse luchtvaartpionier

In juli 1909 verwierf Louis Blériot wereldwijd naamsbekendheid toen hij in een zelfgebouwd vliegtuig als eerste vanuit Calais het Kanaal overvloog naar Dover, een afstand van ongeveer 45 kilometer die hij aflegde in iets meer dan dertig minuten.

Valdemar Poulsen, uitvinder van het antwoordapparaat

De Deense uitvinder Valdemar Poulsen ontwikkelde in 1898 de allereerste magnetische bandrecorder, de telegrafoon. Enkele jaren later maakte de Deen ook het antwoordapparaat voor de telefoon. De telefoonbeantwoorder stelde bellers in staat een bericht achter te laten wanneer hun telefoontje niet werd beantwoord.

Uitvinding van de haardroger (1888)

De eerste haardroger werd eind negentiende eeuw bedacht door de Franse kapper Alexandre-Ferdinand Godefroy. Het ging hier niet om een föhn maar om een verwarmde muts die over het hoofd kon worden geplaatst.

Hans Lippershey en de allereerste telescoop

De uitvinding van de telescoop wordt vaak toegeschreven aan de Middelburgse lenzenslijper Hans Lippershey. In 1608 vroeg deze Zeeuw octrooi aan op een instrument ‘om verre te sien’

Christopher Sholes en het QWERTY-toetsenbord

De Amerikaan Christopher Latham Sholes ontwikkelde in de negentiende eeuw een van de eerste typemachines voor het brede publiek. Vandaag de dag is hij vooral bekend als de uitvinder van het ook in Nederland gebruikte QWERTY-toetsenbord.

Jean Neuhaus, uitvinder van de Belgische praline

België, en voornamelijk Brussel met zijn talrijke vestigingen van gerenommeerde chocoladehuizen, heeft al decennialang een grote wereldfaam voor wat het maken van ambachtelijke chocoladeproducten betreft en het op de markt brengen van handgemaakte luxepralines.

Het theezakje, een toevallige uitvinding

De Amerikaanse groothandelaar Thomas Sullivan bedacht in 1903 bij toeval het theezakje. De handelaar verstuurde wel vaker thee, maar hij stopte de theebladeren normaal gesproken in kleine blikjes. Dit keer deed Sullivan het anders. Hij bedacht dat het handig was om wat proefmonsters in kleine mousselinen zakjes te stoppen.

Felix Hoffmann en de uitvinding van Aspirine en heroïne

De Duitse chemicus Felix Hoffmann is de geschiedenisboeken ingegaan als de man die de wereld de Aspirine schonk. De pijnstiller bestaat uit acetylsalicylzuur. Het effect van die stof was al veel langer bekend, maar Hoffmann bracht het middel in 1899 onder de naam Aspirine op de markt, waardoor het enorm

1 2 3 7