IG Farben en de nazistaat waren twaalf jaar lang intensief met elkaar verbonden. Het Duitse chemieconcern stelde zich gewillig in dienst van Hitlers oorlogsplannen en produceerde onder andere de brandstoffen, chemicaliën, rubber en medicijnen die noodzakelijk waren om de oorlogsindustrie en het leger te bevoorraden. In fabrieken verspreid over het Duitse territorium werd massaal gebruikgemaakt van dwangarbeiders, zo ook in
Op 4 augustus 1942 vertrok het eerste transport vanuit de Belgische Dossinkazerne richting Polen. Deze trein vervoerde 999 Joodse mannen, vrouwen en kinderen en had als bestemming concentratiekamp en vernietigingscentrum Auschwitz-Birkenau. Vandaag is het precies tachtig jaar geleden dat dat transport plaatsvond.
De vrouw bracht de groet bij een oude toegangspoort tot het kamp met daarop de beruchte tekst Arbeit macht frei. Ze poseerde voor haar dertigjarige echtgenoot.
Alles in het kamp gebeurde op bevel van luid geschreeuwde commando’s en speciale aanwijzingen. De gevangenen die er niet in slaagden de betekenis ervan te begrijpen en ze niet terstond uitvoerden, liepen het risico in elkaar geslagen te worden of onderworpen te worden aan een buitensporige reeks vernederingen, door zowel de SS’ers als de kapo’s.
Internetwinkel Amazon voegde recent kerstversieringen en een flessenopener met het thema ‘Auschwitz’ aan zijn collectie toe. Na kritiek van het Auschwitzmuseum in Polen heeft de internetgigant de objecten inmiddels uit de handel gehaald.
Op 27 januari 1945 wordt vernietigingskamp Auschwitz bevrijd door het Russische Rode Leger. Het in het zuidwesten van Polen gelegen kamp is dan bijna leeg.
De video geeft een aardig beeld van de omvang van het kamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zeker 1,1 miljoen mensen werden gedood.
Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt komende week het boek Van kleermaker tot kapo. De oorlog van een Duits-Joodse vluchteling. Hierin beschrijft Aline Pennewaard het verhaal van de Joodse Heinrich Bontscheck die in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau terecht kwam, waar hij ‘kapo’ werd, een gevangene die toezicht moest houden op andere gevangenen. Na de oorlog emigreerde Bontscheck naar Australië, waar andere overlevenden hem
In ‘Vragen die ik kreeg over de Holocaust’ beantwoordt Auschwitz-overlevende Hédi Fried vragen die ze kreeg over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Duitse oorlogsmisdadiger Oskar Gröning is maandag 12 maart 2018 op 96-jarige leeftijd overleden. Hij kwam enkele jaren geleden in het nieuws vanwege een rechtszaak, waarin hij uiteindelijk tot vier jaar cel werd veroordeeld vanwege medeplichtigheid aan de moord op zeker 300.000 Joden in Auschwitz.
De brief is gedateerd op 1 april 1944 en bevat een paasgroet van SS’er Stefan Dilmetz Ostergrüße aan Ludwig Fitterling, eveneens lid van de SS.
Historici in Polen hebben maandag een lijst online gezet met daarop de namen van 8500 mensen die als bewaker of commandant in concentratiekamp Auschwitz werkten.
Het is één van de laatste plaatsen waarvan je verwacht dat er Kerstmis werd gevierd. Toch werd dit feest van licht en vrede ook in Auschwitz jaarlijks gevierd.
De heilige Edith Stein – “Een leven vol hartstocht”
Edith Stein was een Joodse filosofe, maar ze deed meer. Ze gaf les, hield voordrachten en was raadsvrouw in geestelijke zaken. Ze stierf in Auschwitz.
SS-officier Kurt Gerstein (1905-1945) wilde de Holocaust stoppen, maar vond geen gehoor. WOII-kenner Kevin Prenger schreef een boek over de Duitser.
Na de oorlog was de uitdrukking Wir haben es nicht gewusst veelgehoord; Duitsers beweerden dat ze niets geweten hadden van de vernietiging van de Joden.
De Poolse regering heeft het strafbaar gemaakt om de nazi-concentratiekampen in het land aan te duiden als "Pools".
‘De Getekenden’ van Ludo Van Eck vertelt het aangrijpende verhaal van vier Poolse verzetsstrijders: Kazimir, Janusz, Genek, en Tadeusz.
Irma Grese, beruchte SS-kampbewaakster in Auschwitz. Werd onder meer bekend als "Belle van Auschwitz" en "de blonde Engel des Doods".
De katholieke priester Maximiliaan Kolbe werd in augustus 1941 door de nazi's in Auschwitz vermoord. Hij wordt ook wel 'de heilige van Auschwitz' genoemd.
Franciscus is de derde paus die een bezoek brengt aan het kamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen, hoofdzakelijk Joden, werden vermoord.