Dark
Light

De Eiffeltoren, symbool van Parijs

Een zetpil vol gaatjes?
3 minuten leestijd
Eiffeltoren in Parijs - Foto: Chris Rachel Spatz
Eiffeltoren in Parijs - Foto: Chris Rachel Spatz

We schrijven 1889, honderd jaar na de Franse Revolutie. Parijs baadt in de euforie van deze verjaardag en van de wereldtentoonstelling. De Eiffeltoren, speciaal ter gelegenheid van dit kosmopolitische gebeuren gebouwd, is het symbool van de bekroning ​van het industriële tijdperk. De stad viert feest, de tricolore vlag wappert 1710 treden hoog op de Eiffeltoren.

Eiffeltoren - Foto: Chris Rachel Spatz
Eiffeltoren – Foto: Chris Rachel Spatz
Het ijzeren monument lijkt met zijn 318,70 meter de hemel te raken. Deze holle kandelaar, zoals hij soms smalend wordt genoemd, is van overal in Parijs zichtbaar. Guy de Maupassant ziet er een onelegant skelet in. Joris-Karl Huysmans noemt het een vulgaire zetpil vol gaatjes. Bijna wordt het kunstwerk in 1909 gesloopt. De draadloze telegrafie redt het van de ondergang en later gebruiken de Franse tv-kanalen de uitzonderlijke positie van dit monument, dat uitgroeit tot het symbool van Parijs. De toren wordt onderwerp in lied en chanson, en kunstenaars vereeuwigen hem op doek. Op de Place du Tertre zijn momenteel veel geschilderde exemplaren te koop, maar dat kan import uit China zijn. Andere schilders, iets minder artiest maar eerder acrobaat, beschilderen om de zeven jaar deze ijzeren obelisk.

Hoe ‘Eiffel’ is de Eiffeltoren?

Er hangt een beetje een mysterie rondom het vaderschap van deze ‘Iron Lady’. Stephen Sauvestre is de architect, Koechlin en Nouguier zijn de ingenieurs die met hun ontwerp de wedstrijd voor de wereldtentoonstelling winnen en de uitvoerder is bruggenbouwer Gustave Eiffel. De ingenieurs hebben meer ideeën dan centen en Gustave Eiffel financiert het plaatje. Maar what’s in a name? Mitterrand zou zeggen … ‘et alors?’

Eiffeltoren in 1889 (Publiek Domein - wiki)
Eiffeltoren in 1889 (Publiek Domein – wiki)

Beste invalshoek

Je kunt de Eiffeltoren van verschillende kanten benaderen. Via Trocadéro heb je er het mooiste uitzicht op. Daal de trappen af, steek de Seine over naar de linkeroever en voel je steeds kleiner worden tot je onder zijn gigantische poten, pardon benen, staat. De lift of de trappen brengen je naar het plateau dat je wilt bezoeken. Helaas zal je eerst in de lange rij moeten staan en de prijs van het kaartje is niet gering. Maar je wordt dan ook opgenomen in een uniek kunstwerk, wat niet het geval is wanneer je slechts aan de zijlijn blijft staan. Je wordt bovendien beloond met een prachtig panorama. Kies daarom liefst een heldere, zonnige dag om deze reuzen meccano van meer dan 18.000 stukjes te beklimmen.

7 december 1887: De montage van een steunpilaar voor de bouw van de eerste verdieping
7 december 1887: De montage van een steunpilaar voor de bouw van de eerste verdieping

72 wetenschappers

Niet minder dan 2,5 miljoen klinknagels houden de constructie bij elkaar. De eerste verdieping, op 57 meter hoogte, heeft aan de buitenkant de namen ​van 72 wetenschappers, zichtbaar met een goede zoomlens. Er is een postkantoor met een speciale poststempel ​aan de zuid-pilaar en het restaurant 58 Tour Eiffel, wat de hoogte van de zeespiegel aanduidt, serveert een betaalbare lunch. Op het tweede niveau, 115 meter hoog, bevindt zich het restaurant Le Jules Verne, waarvoor je wel iets dieper in de beurs moet tasten. Via de zuidelijke pijler is er een privélift beschikbaar tot aan het restaurant.

Het derde plateau, op 214 meter hoogte, bereik je met de lift. Ter ere van de ontwerpers van de toren is er een reconstructie gemaakt van hun bureaus. Het uitzicht is adembenemend vanaf de open galerij en bij zonsondergang krijg je er hopelijk een romantische ‘coucher du soleil’ bovenop. ’s Avonds flikkert de Eiffeltoren om het uur. In Parijs is het altijd een beetje Kerstmis.

~ Chris Rachel Spatz
Eerder gepubliceerd in de reisgids 100X Parijs (Lannoo)

Wie de Eiffeltoren wil bezoeken kan het beste voor online kaartjes kopen via www.tour-eiffel.fr. Metro Trocadéro voor mooiste benadering. Bus 42 halte Tour Eiffel om aan Champs de Mars te beginnen. Metro: Bir-Hakeim dichtstbij.

Fotoserie: De bouw van de Eiffeltoren in Parijs
Meer artikelen over de geschiedenis van Frankrijk
Boek: Parijs – De verborgen geschiedenis

Korte video over de geschiedenis van de Eiffeltoren

Chris Rachel Spatz reist de wereld rond om in Joodse voetsporen te lopen en daarvan te getuigen in het magazine Joods Actueel. Eerder schreef ze de reisgidsen 100 X Parijs en 100 X Praag voor uitgeverij Lannoo. Ze geeft ook voordrachten met veel dia-materiaal over haar reizen. Na een carrière in het onderwijs waar ze hoofdzakelijk Nederlands gaf en jaren actief te zijn geweest als reisbegeleidster zijn beide interessepunten nu verenigd in het schrijven en het spreken over haar solo-trektochten. Voor boekrecensies reist ze vaak beschreven locaties na, wat een extra dimensie toevoegt aan het verslag. Ze is een culturele zwerfkat vooral gefocust op historische achtergronden.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×