Dark
Light

Amerikaanse geschiedenis

Nieuwsberichten en achtergrondverhalen over de Amerikaanse geschiedenis. Van de stichting van de kolonie Nieuw-Amsterdam tot 9/11 en van de Amerikaanse Burgeroorlog tot de Koude Oorlog. Verhalen over Columbus, indianen, de afschaffing van de slavernij, succesvolle en minder succesvolle presidenten, bijzondere monumenten in Amerika en natuurlijk nog veel meer Amerikaanse geschiedenis.

Navajo-cowboy in Arizona, 2011

Een Indiaanse geschiedenis van de Verenigde Staten

Hoogleraar Ned Blackhawk windt er geen doekjes om: het is tijd voor een nieuwe Amerikaanse geschiedschrijving die plaats inruimt voor de oorspronkelijke bewoners. Eeuwenlang waren de Indiaanse stammen bondgenoot, handelspartner of vijand, voordat ze in reservaten verdwenen. Zonder hun hulp hadden de Engelse puriteinen de eerste jaren na hun landing op de oostkust niet overleefd.
William James Sidis

William James Sidis, mogelijk de ‘slimste mens ooit’

William James Sidis was extreem intelligent. Waar veel ‘gewone’ kinderen vanaf hun tweede levensjaar een aardig sprongetje maken in hun taalontwikkeling en steeds meer echte zinnetjes leren spreken, maakte de jonge William op zijn tweede op een andere manier indruk. Hij kon rond die tijd niet alleen uitmuntend Engels spreken, hij was ook al in staat de New York Times
6 minuten leestijd
Anti-abortusprotest

De verdeelde Staten van Amerika

In de afgelopen vijftig jaar zien we in Amerika een hele reeks ‘Culture Wars’, een richtingenstrijd waarbij conservatieven proberen traditionele waarden en normen uit het verleden in ere te herstellen. Onveranderlijk in al dit politieke rumoer is de felle en emotionele polarisatie tussen Republikeinen en Democraten.
Detail van een kaart van Nieuw-Nederland

Hoe het Amerikaanse Nederlands op het kerkhof belandde

Op zijn oranje fiets met niet al te beste banden rijdt historicus, journalist en columnist Philip Dröge vanuit New York langs een reeks plaatsen, waar vanaf de vroege zeventiende eeuw immigranten uit Nederland neerstreken. Ze bouwden er huizen en kerken en sloten uitgekookte verdragen met de oorspronkelijke bewoners. Ze namen hun taal, gewoonten en religieuze overtuigingen mee en hielden er
John Adams en Thomas Jefferson

De vriendschap die de politiek overwon

John Adams en Thomas Jefferson streden samen voor de Amerikaanse onafhankelijkheid en vervulden beiden de hoogste leidersposities in de kinderjaren van de nieuwe republiek. Tijdens de roerige presidentsverkiezing van 1800 leidden de politieke verschillen en ongure natuur van het campagnevoeren tot een diepe breuk tussen de twee boezemvrienden.
7 minuten leestijd
1 2 3 54
×