Met de Chinese Exclusion Act (formeel de Immigration Act of 1882) van 6 mei 1882 maakten de Verenigde Staten een einde aan de immigratie van Chinezen naar Amerika. Het was de eerste grote federale wet die de immigratie naar Amerika voor een bepaalde nationaliteit beperkte.
In 1951 schonk Nederland een carillon aan de Verenigde Staten, als dank voor de Amerikaanse hulp tijdens de oorlog en bij de wederopbouw. Dit carillon kreeg een plek in een modernistische klokkentoren vlak naast Arlington National Cemetery, met uitzicht op de Amerikaanse hoofdstad Washington.
De Amerikaanse universiteit Harvard hoeft enkele oude foto’s waarop twee slaafgemaakten zijn afgebeeld, niet over te dragen aan Tamara Lanier, een vrouw die zegt dat ze afstamt van de gefotografeerde personen.
Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is in bezit van de laatste ‘Nederlandse’ F-100 Super Sabre, een Amerikaanse jachtbommenwerper.
Kunstenaars verpersoonlijken de Vrijheid doorgaans als een mooie, jonge, trotse vrouw (en de oppergod meestal als een oude man…). Zo ook het kolossale Vrijheidsbeeld dat al wie New York nadert welkom lijkt te heten. Maar ook deze geschiedenis is complexer.
De Schaghenbrief van 5 november 1626 wordt ook wel eens aangemerkt als het geboortebewijs van de stad New York.
Als de Amerikaanse president tijdens officiële gelegenheden zijn opwachting maakt, speelt de United States Marine Band vaak het Hail to the Chief. Dit muziekstuk, in 1812 gecomponeerd door James Sanderson, staat ook wel bekend als de presidentiële hymne.
De inauguratie van een president van de Verenigde Staten is een plechtige gebeurtenis. De kort daarvoor democratisch gekozen president wordt dan geïnstalleerd.
Onder de codenaam “Operation Crossroads” voerde de Amerikaanse marine in de zomer van 1946 een eerste reeks kernproeven uit bij het Bikini atol in de Stille Zuidzee. Het was het begin van een nucleaire wedloop zonder weerga.
Precies 80 jaar geleden hield de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt een historische speech. Daarin kondigde hij aan dat de Verenigde Staten wereldwijd zouden opkomen voor vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.