Dark
Light

Amerikaanse geschiedenis

Nieuwsberichten en achtergrondverhalen over de Amerikaanse geschiedenis. Van de stichting van de kolonie Nieuw-Amsterdam tot 9/11 en van de Amerikaanse Burgeroorlog tot de Koude Oorlog. Verhalen over Columbus, indianen, de afschaffing van de slavernij, succesvolle en minder succesvolle presidenten, bijzondere monumenten in Amerika en natuurlijk nog veel meer Amerikaanse geschiedenis.
Anti-abortusprotest

De verdeelde Staten van Amerika

In de afgelopen vijftig jaar zien we in Amerika een hele reeks ‘Culture Wars’, een richtingenstrijd waarbij conservatieven proberen traditionele waarden en normen uit het verleden in ere te herstellen. Onveranderlijk in al dit politieke rumoer is de felle en emotionele polarisatie tussen Republikeinen en Democraten.
5 minuten leestijd
Detail van een kaart van Nieuw-Nederland

Hoe het Amerikaanse Nederlands op het kerkhof belandde

Op zijn oranje fiets met niet al te beste banden rijdt historicus, journalist en columnist Philip Dröge vanuit New York langs een reeks plaatsen, waar vanaf de vroege zeventiende eeuw immigranten uit Nederland neerstreken. Ze bouwden er huizen en kerken en sloten uitgekookte verdragen met de oorspronkelijke bewoners. Ze namen hun taal, gewoonten en religieuze overtuigingen mee en hielden er
6 minuten leestijd
John Adams en Thomas Jefferson

De vriendschap die de politiek overwon

John Adams en Thomas Jefferson streden samen voor de Amerikaanse onafhankelijkheid en vervulden beiden de hoogste leidersposities in de kinderjaren van de nieuwe republiek. Tijdens de roerige presidentsverkiezing van 1800 leidden de politieke verschillen en ongure natuur van het campagnevoeren tot een diepe breuk tussen de twee boezemvrienden.
7 minuten leestijd
De mummie kort voor de uitvaartplechtigheid

Amerikaanse mummie krijgt na 128 jaar eindelijk een begrafenis

Opvallend nieuws uit de Verenigde Staten. Daar wordt komend weekend een man begraven die ruim 128 jaar geleden overleed. De man stierf eind negentiende eeuw in de gevangenis en omdat zijn identiteit niet achterhaald kon worden en men dus ook geen nabestaanden kon vinden, besloot een lokale begrafenisondernemer in 1895 een experimentele balsemtechniek op de dief uit te proberen.
2 minuten leestijd
Waterspuwer

“Nederlandstaligen zijn in donkere tijden blijven steken”

In Albany maakten Nederlandstalige inwoners zich eind achttiende eeuw hard voor het behoud van waterspuwers, die gebruikt werden om regenwater mee af te voeren. Deze strijd stond voor iets groters. Het was de Nederlandse manier om regenwater af te voeren. In Leiden, Zutphen en Harderwijk deden ze het ook zo. Veel Engelstalige bewoners konden maar weinig begrip opbrengen voor deze
5 minuten leestijd
Model van Fort Cristina, Amerikaans Zweeds Historisch Museum, Philadelphia

Nieuw-Zweden, een onbekende kolonie in Noord-Amerika

In 1638 werd een klein houten fort gebouwd in wat nu Wilmington is in de Amerikaanse staat Delaware. Het werd naar de Zweedse koningin Fort Christina vernoemd. Dit was het begin van een kolonie die later bekend werd als Nieuw-Zweden, de enige Scandinavische poging om een steunpunt te vestigen in Noord-Amerika na de poging van de Groenlanders zeshonderd jaar eerder.
7 minuten leestijd
Ham, de 'astrochimp' kort voor vertrek, 31 januari 1961

Ham – De chimpansee-astronaut

De mens liet zich niet zomaar de ruimte in schieten. De gevaren waren legio en daarom besloot men eerst allerlei experimenten uit te voeren met dieren. De Russen lanceerden bijvoorbeeld verschillende hondjes (Laika, Belka en Strelka) maar ook de Amerikanen voerden tests uit met dieren. Een bekend voorbeeld is de chimpansee Ham, de 'astrochimp'.
4 minuten leestijd
1 2 3 54

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.869 actieve abonnees)

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×