De nieuwsbrief van Historiek (week 27). Met artikelen over glimlachende kunstenaressen, het 'Monster van Londen', historische excuses en veel meer.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (27/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Glimlachende kunstenaressen uit de Gouden Eeuw

Glimlachende kunstenaressen uit de Gouden Eeuw

Voor vrouwen was het schilderen van een glimlachend zelfportret niet louter een uiting van plezier. Een glimlach kon ook een brutalere betekenis hebben: een gebaar dat zo charmant mogelijk duidelijk maakte dat ze zich door niemand liet voorschrijven welk besluit ze moest nemen of hoe ze zich hoorde te gedragen. Lees artikel

Juli - 'De wakkere hooimaand'
De oude bijnamen van de maanden van het jaar verwijzen over het algemeen naar de voor die maanden typerende werkzaamheden op en om het platteland. Zo was juli de maand, waarin er meestal gehooid werd. Tegenwoordig begint men daar vaak al in juni mee.
Lees meer...
'Monster van Londen' stak graag vrouwen in hun achterste
In de late jaren 1780 en vroege jaren 1790 werd de Engelse metropool geteisterd door een enge man die als ‘verward’ getypeerd kan worden. De man achtervolgde knappe, goed geklede vrouwen uit de aristocratie, schold hen uit en stak hen vervolgens met een mes of naald in hun achterwerk of dijen.
Lees meer...
Douglas Bader (1910-1982) - De piloot zonder benen
De Britse oorlogsvlieger Douglas Bader schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog geschiedenis door als piloot wiens beide benen na een vliegtuigongeval waren geamputeerd drieëntwintig Duitse toestellen neer te schieten.
Lees meer...
Historische excuses
"Hoewel ik echt niet afwijzend sta tegenover historische excuses, begrijp ik niet goed hoe slachtofferschap en daderschap na een bepaalde tijd nog documenteerbaar zijn. De stelligheid waarmee sommigen erover spreken, begrijp ik niet goed."
Lees meer...
'Vijanden Israël houden herinnering aan Tweede Wereldoorlog levend'
Hans Knoop: "Israël en de Tweede Wereldoorlog zijn niet los van elkaar te zien. Het trauma dat de Joden hebben overgehouden aan de Holocaust zit in de haarvaten van elke Jood ter wereld."
Lees meer...
Nicolaas van Nieuwenhuysen, arts in kamp Amersfoort
Nicolaas van Nieuwenhuysen, de kamparts en chirurg in concentratiekamp Amersfoort, die een ernstig zieke man, die op het punt stond te overlijden in het gezicht sloeg met de woorden: ‘Stel je niet zo aan, idioot’, werd op 2 mei 1945 gearresteerd. De arts had er toen heel wat ‘avonturen’ in Amersfoort en elders op zitten.
Lees meer...
Buitenlandse reizen van de adel in de lange negentiende eeuw
Hoe kwam het toch dat de Europese adel in de negentiende eeuw de smaak van het reizen naar het buitenland zo te pakken kreeg? Het antwoord op die vraag is tweeledig. Enerzijds kwam dit door de veranderde maatschappelijke rol van de adel. En anderzijds door de vorderingen op het gebied van de techniek.
Lees meer...
Negatieve getuigen
Daders en toeschouwers maakten ontelbare foto’s van de jodenvervolging, maar van het moorden zelf, de zogenaamde executies, bleven er weinig bewaard. Het overgrote deel moet toen de oorlogskansen keerden, als mogelijk bewijs ten laste, vernietigd zijn.
Lees meer...
Het bombardement op VN-post Khiam in Libanon (2006)
Tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog van 2006 werd een VN post in het grensgebied tussen de twee landen gebombardeerd. Hierbij werden vier VN-waarnemers gedood.
Lees meer...
James Madison - Vierde president van de Verenigde Staten
De vierde Amerikaanse president, James Madison, die van 1807 tot 1819 in het Witte Huis zat, is niet de geschiedenisboeken ingegaan als de bekendste of beste Amerikaanse president. Veel mensen hebben nog nooit van zijn naam gehoord, terwijl Madison beschouwd wordt als een van de grondleggers van de Verenigde Staten.
Lees meer...
Veldgraf Duitse soldaat gevonden in Best
Het graf bevond zich in de buurt van de landingsterreinen van de Amerikaanse 101st Airborne Division. De divisie werd hier in september 1944 gedropt voor operatie Market-Garden. Volgens defensie wijst alles erop dat de soldaat om het leven kwam tijdens gevechten met de Amerikaanse luchtlandingstroepen.
Lees meer...
Radboud Universiteit koopt Maagdenvries-gebedenboek
Het gebedenboek dateert van omstreeks 1500 en verkeert nog in originele, niet gerestaureerde staat. Het is gebonden in een leren band met stempels van Sint Servaas, bevat ingeplakte miniaturen, eigendomsnotities en andere gebruikssporen. Het bijna negenhonderd bladzijden tellende boek bevat bovendien opvallend veel literair complexe teksten met rijke beeldspraak.
Lees meer...

Uit het archief:

Lingerie bij de Romeinen
De Romeinse vrouw behielp zich met een zogenaamde strophium, fascia pectoralis, zona of mammilare. Deze band zorgde niet alleen voor extra comfort, maar hield de borsten ook klein, wat een schoonheidsideaal was.
Lees meer...
De Winkel van Sinkel, het eerste warenhuis van Nederland
De Winkel van Sinkel, het eerste warenhuis van Nederland, werd opgericht door de Duitse ondernemer Anton Sinkel (1785-1848).
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 27) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 27) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.246 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net