Dark
Light

Veldgraf Duitse soldaat gevonden in Best

Auteur:
1 minuut leestijd
BIDKL-medewerker bij het veldgraf in Best
BIDKL-medewerker bij het veldgraf in Best - Foto: Defensie

In het Brabantse Best is met een metaaldetector het lichaam van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het veldgraf werd bij toeval gevonden en is inmiddels geborgen door de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL).

Het graf bevond zich in de buurt van de landingsterreinen van de Amerikaanse 101st Airborne Division. De divisie werd hier in september 1944 gedropt voor operatie Market-Garden. Volgens defensie wijst alles erop dat de soldaat om het leven kwam tijdens gevechten met de Amerikaanse luchtlandingstroepen. In de middag van 17 september 1944 landde het 502nd US Parachute Infantry Regiment bij het punt waar de rijksweg tussen Eindhoven en Best het Wilhelminakanaal passeert. Het innemen van deze brug was een belangrijk onderdeel van Market-Garden. Best werd echter onverwacht zwaar verdedigd door Duitse troepen en vormde het toneel van zware gevechten. De Duitsers bliezen de brug, een dag na de landing, op voor de ogen van de Amerikanen.

De Duitse soldaat blijkt destijds te zijn begraven op de bodem van een schuttersput. Er zijn geen uitrustingsstukken gevonden, alleen een flinke hoeveelheid Duitse patronen en een half herkenningsplaatje. Alle vondsten worden verder onderzocht in het BIDKL-laboratorium in Soesterberg. Onderzoek in het Bundesarchiv in Berlijn moet duidelijk maken van wie het herkenningsplaatje was. De stoffelijke resten worden uiteindelijk herbegraven op de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn.

Lees ook: Operatie Market Garden: doelen, tijdlijn en gevolgen
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×