De nieuwsbrief van Historiek (week 41). Met artikelen over de Göbekli Tepe | Rouw | Joodse pausen | Een paranormale priester en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (41/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Göbekli Tepe, het oudste buurthuis ter wereld

Göbekli Tepe, het oudste buurthuis ter wereld

Toen de Duitse archeoloog Klaus Schmidt in de jaren negentig van de vorige eeuw op een dorre heuvel buiten de Turkse stad Şanlıurfa beetje bij beetje een verrassend intact, 11.500 jaar oud prehistorisch gebouw blootlegde, was het duidelijk: dit moest de oudste tempel ter wereld zijn. Inmiddels staat niet de leeftijd van de constructie ter discussie, maar is men wel af van het idee dat het een tempel is. Göbekli Tepe, de Buikheuvel, herbergt een ingewikkelder geheim. Lees artikel

- advertentie -

Week van de koloniale geschiedenis
De grotten van Dunhuang
Als je maar één archeologische vindplaats aan de zijderoute kunt bezoeken, ga dan naar Dunhuang. In de rotswanden bij een oase zijn vijfhonderd grotten uitgehakt met ronduit prachtige boeddhistische muurschilderingen in een combinatie van Indiase, Chinese en Centraal-Aziatische motieven.
Lees meer...
Sneeuwklokjes voor de keizer en een beertje voor Pim
Waar in de eetzaal van Huis Doorn normaal gesproken een prachtig gedekte tafel is te bewonderen, heerst nu een stemmige sfeer. De vloer is bedekt met rouwboeketten met linten, de imposante kroonluchter aan het plafond is afgedekt met zwarte tule. Blikvanger is de met een vlag bedekte doodskist.
Lees meer...
Hoeveel Joodse pausen zijn er geweest?
Het staat nogal haaks op het tegenwoordig vaak geldende gelijkekansenbeleid, maar kandidaten voor de positie van paus te Rome dienen nog steeds van de mannelijke kunne, vrijgezel en rooms-katholiek te zijn. Dat was in een verder verleden uiteraard niet anders, al wordt er beweerd dat er ooit, lang geleden, een vrouw op de troon van Petrus heeft gezeten, en ook eenmaal een Jood.
Lees meer...
Meme-generator maakt middeleeuwen ‘sexy’
Wie actief is op sociale media kan ze al eens voorbij hebben zien komen, de berichten van Medieval Memes. Het gaat om middeleeuwse prenten die zijn voorzien van een ludieke tekst of grappige gif-animatie. Via een zogenoemde ‘Meme Generator’ kun je jezelf ook uitleven en je eigen meme bedenken.
Lees meer...
Een paranormale priester in Baarn
In 1974 treedt een geestelijk leider aan in de Maria Koninginkerk in Baarn. Een leider die de ambtstitel pastoor afwijst en de voorkeur geeft aan het Latijnse origineel ‘pastor’. Een herder dus wil deze nieuwe parochus zijn. Iemand die niet zozeer een institutie dient als wel zich bekommert om gelovigen. De nieuwe pastor blijkt er vooruitstrevende ideeën op na te houden…
Lees meer...
Duitse eenwordingsoorlogen (1864-1871)
‘Niet door de rede of door meerderheidsbesluiten zullen de grote problemen van deze tijd worden opgelost, dat was de grote fout die we in 1848 maakten, maar door ijzer en bloed.’ Aldus Otto von Bismarck. Deze profetische woorden sprak de staatsman vlak na zijn aantreden als minister-president van Pruisen in 1862.
Lees meer...
De angst voor de Russen zit er diep in
In de zomer van 2020 deed het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael onderzoek naar het Russisch imago in Nederland. Het ging te rade bij 23.000 landgenoten. Hieruit kwam naar voren dat 35 procent van de ondervraagden de Russen nog steeds als een bedreiging ziet.
Lees meer...
Hevige strijd om geld voor de Koning
Politieke twist is er al eeuwen over de familie Van Oranje-Nassau en geld, ook nu nog. Met enige regelmaat ligt het onderwerp ter tafel in de politieke arena. Maar honderd jaar geleden, op 9 en 10 november 1921, ging het er in de Tweede Kamer wel uitzonderlijk heftig aan toe.
Lees meer...
De Arabische Liga - Een korte geschiedenis
De Arabische Liga (جامعة الدول العربية: gāmi ‘ah al-duwal al-‘arabiyyah), ook wel bekend als Liga van Arabische Staten (LAS), is een pan-Arabische organisatie, waarin momenteel 21 Arabische landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika samenwerken. Deze organisatie zag in 1945 het levenslicht. Wat zijn de doelstellingen van de Arabische Liga?
Lees meer...
1300 jaar oude ski gevonden in Noorwegen
Archeologen hebben in Noorwegen een 1300 jaar oude ski uitgegraven. In 2014 werd de andere helft van het paar al gevonden in het ijs. Dat deel verkeerde in minder goede staat. Het tweede deel kon blootgelegd worden doordat het ijs voldoende was gesmolten.
Lees meer...
Jean Jaurès - Frans vredesactivist en socialistisch voorman
Jean Jaurès ging de geschiedenis in als de socialistische voorman en politicus die niet alleen ijverde voor het welzijn van de arbeiders, maar ook een samenleving nastreefde waarin de mens centraal zou staan. Zijn ideeën voor een betere maatschappij, wars van geweld, kostten hem uiteindelijk aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog het leven.
Lees meer...
Het succes van falende voorspellingen verklaard
Het einde van de wereld is vaak voorspeld. Zo ook op 21 december 1954. Op die datum zou de mensheid verzwolgen worden door een zondvloed, zo geloofden een stuk of dertig volgelingen van Marian Keech, een huisvrouw die op telepathische wijze boodschappen doorkreeg van Sanada, een ruimtewezen van de planeet Clarion.
Lees meer...
Standbeeld voor verzetsvrouw Jacoba van Tongeren
In Amsterdam is afgelopen weekend een standbeeld van verzetsvrouw Jacoba van Tongeren onthuld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte zij een grote verzetsgroep op en verleende daarmee steun aan zeker 4500 onderduikers.
Lees meer...
De Trêveszaal - Vergaderzaal van de ministerraad
De statige Trêveszaal bevindt zich op het Binnenhof in Den Haag. Sinds 1977 is dit de vaste plek waar de ministerraad bijeen komt. Ook wordt hier buitenlands bezoek ontvangen. Een kort overzicht van de historische ontwikkeling en inrichting van de zaal.
Lees meer...
De band tussen Charles de Gaulle en Georges Pompidou
Charles de Gaulle onderhield weinig vriendschappen. Het ging hem om de staat, om Frankrijk, la grande nation. Een van de weinige medewerkers met wie het ook persoonlijk klikte was Georges Pompidou, die de generaal oprecht bewonderde. Na twintig jaar eindigde met de werkrelatie ook de persoonlijke band. Hoe kon het zover komen?
Lees meer...

Uit het archief:

Van kolen naar aardgas - De Nederlandse aardgastransitie
In 1969 reden tweeduizend kolenboeren luid toeterend door Den Haag, omdat ‘hun geduld ten einde’ was gekomen. ‘Met aardgaswarmte kolenhandel in de kou’, zo klaagde het Verbond van Handelaren in Kolen en Aardolieproducten. De ‘laaiende’ handelaren boden de regering een petitie aan.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 41) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 41) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 38.616 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net