Dark
Light

1300 jaar oude ski gevonden in Noorwegen

Auteur:
1 minuut leestijd

Archeologen hebben in Noorwegen een 1300 jaar oude ski uitgegraven. In 2014 werd de andere helft van het paar al in het ijs gevonden. Dat deel verkeerde in minder goede staat. Het tweede deel kon blootgelegd worden doordat het ijs voldoende was gesmolten.

De ski bevond zich in het ijs bij Digervarden, een berg in het zuiden van Noorwegen, op ongeveer vijf meter van de plek waar de eerste ski zeven jaar geleden werd aangetroffen. De afgelopen jaren bezochten archeologen de plek geregeld in de hoop dat het ijs voldoende was gesmolten om de tweede ski uit te graven. Deze week was het eindelijk zover. De ski bleek op zijn kop in het ijs te liggen. Toen het voorwerp eenmaal was blootgelegd bleek op de achterzijde nog een deel van het voetstuk te vinden te zijn. Na bestudering van dit onderdeel concluderen de onderzoekers dat de twee ski’s oorspronkelijk één paar vormden.

De gevonden ski is niet helemaal compleet. Een deel van de achterzijde ontbreekt en is vermoedelijk achtergebleven in het ijs.

Hoewel niet helemaal duidelijk is of de bakermat van het skiën ook in Scandinavië ligt, heeft het woord “ski” wel echt Noorse wortels. Het komt van het oud-Noorse woord “skíð” wat “gespleten stuk hout of brandhout” betekent.

×