Dark
Light

De Trêveszaal – Vergaderzaal van de ministerraad

Zaal herinnert aan Twaalfjarig Bestand
2 minuten leestijd
Trêveszaal, de vergaderzaal van de ministerraad
Trêveszaal, de vergaderzaal van de ministerraad (Google Street View)

De statige Trêveszaal bevindt zich op het Binnenhof in Den Haag. Sinds 1977 is dit de vaste plek waar de ministerraad bijeen komt. Ook wordt hier buitenlands bezoek ontvangen. Een kort overzicht van de historische ontwikkeling en inrichting van de zaal.

Op de plek van de huidige zaal vergaderden vanaf 1588 de Staten-Generaal. Hier bevonden zich voor die tijd de vergaderruimten en woonvertrekken van de graven van Holland.

Aan het einde van zeventiende eeuw kwam de Trêveszaal tot stand zoals die tegenwoordig op het Binnenhof te zien is. In 1696 gaven de Staten-Generaal aan bouwmeester Daniel Marot de opdracht om de voormalige vertrekken te moderniseren en decoreren. De afgevaardigden uit de gewesten wilden onder meer een stijlvolle ontvangstruimte die representatief was voor de groeiende macht van de Republiek. Om een dergelijke plek te realiseren werden twee kamers doorbroken en omgebouwd tot één grote zaal: de Trêveszaal. In oktober 1697 werd hij in gebruik genomen voor de ontvangst van (buitenlandse) gasten. In de ruimte daarnaast, de Statenzaal, ging men vergaderingen houden.

Afbeelding va de Trêveszaaal  uit 1697
Afbeelding va de Trêveszaaal uit 1697 (Publiek Domein – wiki)

De naam van de zaal verwijst naar het Twaalfjarig Bestand (1609-1621). Dit bestand was het resultaat van de vredesonderhandelingen met Spanje die hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog hadden plaatsgevonden. Trêve is het Franse woord voor ‘wapenstilstand’.

Vergaderzaal

Vanaf de achttiende eeuw werd er ook vergaderd in de Trêveszaal. Bijvoorbeeld door de Staten-Generaal, voor en na de Bataafse tijd (1795-1813), en van 1815 tot 1849 door de Eerste Kamer.

Sinds de twintigste eeuw is de Trêveszaal de vaste vergaderzaal van de ministerraad. De minister-president opent hier (in principe) iedere vrijdagochtend de vergadering waarin het regeringsbeleid wordt besproken. Alle ministers zitten aan een lange ovale tafel met in het midden de premier en links van hem de secretaris.

Interieur van de Trêveszaal in 1931
Interieur van de Trêveszaal in 1931 (CC BY-SA 4.0 – Europeana – RCE)
Bij officieel buitenlands bezoek heeft de premier nog steeds de mogelijkheid om zijn gasten een lunch of diner in de zaal aan te bieden. In dit geval wordt de lange ovale tafel vaak vervangen door kleinere ronde tafels.

Inrichting

De Trêveszaal wordt algemeen beschouwd als de mooiste zaal van het Binnenhof. De ruimte is geheel in Lodewijk XIV-stijl ingericht. Kenmerken van de bouwstijl zijn symmetrie en de ionische pilaren met horizontale banden die versierd zijn met druiven en schelpen.

Andere opvallende decoraties zijn schilderingen en goudgekleurde ornamenten. In een grote ovale plafondschildering beelden zeven vrouwenfiguren met elk een provinciewapen de eendracht van de provincies uit. Door een slinger van palmbladeren, die symbool staat voor overwinning, worden ze met elkaar verbonden. Op een vaandel valt een opschrift te lezen ‘Concordia res parvae crescunt’ wat ‘Eendracht maakt macht’ betekent.

Video: Trêveszaal tijdens Open Monumentendag 2012

Bronnen

-https://www.monumentenzorgdenhaag.nl/monumenten/binnenhof-20
-https://www.parlement.com/id/vh8vwadercz8/treveszaal
-https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-algemene-zaken/organisatie/gebouwen/binnenhof
×