De nieuwsbrief van Historiek (week 5). Met artikelen over de Oosterscheldekering, een kil ontvangst, ‘vrouwtjes’ van Parijs, Indonesische burgerdoden en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (5/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Veel Indonesische burgerdoden nam Nederlandse krijgsmacht voor lief

Veel Indonesische burgerdoden nam Nederlandse krijgsmacht voor lief

De Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (1945-1950) stelde de Nederlandse krijgsmacht voor onverwachte en grote problemen. Militair-theoretisch werd geen afdoende oplossing gevonden. In de praktijk leidde dat tot opvoering van het geweldsniveau, waarbij de strijdkrachten bereid waren veel Indonesische burgerdoden op de koop toe te nemen. Lees artikel

Volg ons op social media:
facebook  twitter  pinterest  instagram 
De 'vrouwtjes' van Parijs
Naar schatting waren rond het midden van de negentiende eeuw ongeveer honderdduizend vrouwen in Parijs werkzaam in de prostitutie.
Lees bericht...
Miljoenen mensen geloofden ooit in het fascisme
Als na 1945 iemand onwelgevallige ideeën of gedrag vertoont wordt hij ‘fascist’ genoemd en daarmee effectief onschadelijk gemaakt, want wie wil er nu iets te maken hebben met het fascisme? De werkelijkheid is natuurlijk niet zo simpel.
Lees bericht...
Kleine muntschat gevonden in Enschedese binnenstad
Naast resten van gebouwen, fragmenten aardewerk en een waterput, troffen de archeologen in een funderingssleuf negen middeleeuwse zilveren munten aan.
Lees bericht...
De drie bestverkochte geschiedenisboeken van 2021
Ondanks het feit dat fysieke boekhandels vanwege de coronacrisis vorig jaar geruime tijd de deuren moesten sluiten, werden er in 2021 meer boeken verkocht dan een jaar daarvoor.
Lees bericht...
Nazca-cultuur en Nazca-lijnen
De Nazca-cultuur is een Zuid-Amerikaanse cultuurvorm die bestaan heeft tussen ongeveer het jaar 200 voor Christus en het jaar 750 van onze jaartelling. De naamgeving van deze cultuur is bedacht door archeoloog Thomas Joyce in 1912.
Lees bericht...
Oosterscheldekering - Stormvloedkering van de Deltawerken
De in 1986 voltooide Oosterscheldekering is het grootste onderdeel van de zogenoemde Deltawerken. De waterkering is zo ontworpen dat hij een hoogwatersituatie kan weerstaan die zich statistisch gezien eens in de vierduizend jaar voordoet.
Lees bericht...
Hendrik Uittien - Botanicus in oorlogstijd
Politiek interesseerde botanicus Hendrik Uittien niet, totdat de opkomst van het nazisme hem zijn ogen opende. Hij kon zich niet langer afzijdig houden en kwam in verzet.
Lees bericht...
Archibald Cox Jr. en de 'Saturday Night Massacre'
Archibald Cox Jr. verwierf grote naamsbekendheid toen president Richard Nixon (1913-1994) hem, in een poging een schandaal te vermijden, op 20 oktober 1973 ontsloeg.
Lees bericht...
'The Catcher in the Rye' en de moord op John Lennon
Moordenaar Marc David Chapman wordt na zijn daad aangetroffen met het moordwapen in zijn hand en tweeduizend dollar cash in de zak. In plaats van te vluchten zit hij doodgemoedereerd te lezen in 'The Catcher in the Rye'.
Lees bericht...
Kasteel Hoensbroek - Burcht van de heren van Hoen
Het middeleeuwse Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg behoort tot de grootste kastelen van Nederland.
Lees bericht...
Tuig van de richel - Betekenis en herkomst
‘Tuig van de richel’ is een uitdrukking die niet echt positief is voor de personen die ermee aangeduid worden. Wat betekent tuig van de richel precies en waar komt deze bijzondere woordcombinatie vandaan?
Lees bericht...
Ander licht op Amersfoortse kunstenaar Mathias Withoos
Museum Flehite in Amersfoort staat de komende maanden met een overzichtstentoonstelling stil bij de grootste kunstenaar die de stad in de zeventiende eeuw voortbracht: Mathias Withoos.
Lees bericht...

Uit het archief:

De kille ontvangst van de Nederlandse Joden na de oorlog
In het najaar van 1945 kwam de grootvader van Michal Citroen terug uit Auschwitz. Later vertelde hij haar hoe afschuwelijk de eerste jaren na de oorlog voor hem en zijn landgenoten geweest waren. Eenmaal thuis op vaderlandse bodem was er voor de meeste joden geen aandacht, geen begrip en geen opvang.
Lees bericht...
De eerste grote gifgasaanval van de Eerste Wereldoorlog
Op 31 januari 1915 vond de eerste grote gifgasaanval van de Eerste Wereldoorlog plaats. Niet aan het Westelijk Front, maar aan het oostelijke.
Lees bericht...
Francis Beaufort (1774-1857) - De man van de windkracht
De Britse admiraal Francis Beaufort introduceerde in het begin van de negentiende eeuw een schaal om de windkracht mee te kunnen bepalen.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 5) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 5) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.987 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net