Dark
Light

Ander licht op Amersfoortse kunstenaar Mathias Withoos

2 minuten leestijd
Mathias Withoos - Sottobosco met landschap en jachtstilleven, voor 1672
Mathias Withoos - Sottobosco met landschap en jachtstilleven, voor 1672 (Museum Flehite)

Museum Flehite in Amersfoort staat de komende maanden met een overzichtstentoonstelling stil bij de grootste kunstenaar die de stad in de zeventiende eeuw voortbracht: Mathias Withoos. De kunstenaar verwierf onder meer faam met weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens.

Mathias Withoos (1627-1703), oudste zoon van een bombazijnwerker, kreeg met zijn echtgenote Wendelina van Hoorn acht kinderen, waarvan er vier door de kunstenaar werden opgeleid om het schildersambacht te leren: Johannes, Pieter, Alida en Frans. In de tentoonstelling zijn ook schilderijen van deze kinderen te zien. Ook bijzonder is dat er werken worden getoond van hedendaags fotograaf Hans Withoos, een nazaat van de zeventiende-eeuwse kunstenaar.

Foto van Hans Withoos: Making Milky Waves, 2020
Foto van Hans Withoos: Making Milky Waves, 2020 (Musem Flehite)

Mathias Withoos

Mathias Withoos volgde een schildersopleiding bij bouwmeester en kunstschilder Jacob van Campen. Voor verdere studie en inspiratie vertrok hij rond zijn twintigste naar Rome. Na enkele jaren keerde hij in 1652 terug naar Amersfoort en begon hier een succesvolle loopbaan als kunstenaar en leermeester. In het Rampjaar 1672 vluchtte de schilder met zijn gezin naar Hoorn en zette daar zijn carrière voort. Mathias was een zeer gelovig en belezen man met veel kennis over flora, fauna en de symboliek van vergankelijkheid. Tot zijn specialismen als fijnschilder behoren vanitasschilderijen, bosstillevens (sottobosco’s), lusthoven en italianiserende landschappen. De focus op licht en donker hielp volgens het museum om de verbinding tussen hemel en aarde te illustreren.

In totaal zijn er komende maanden negentig werken in Amersfoort te zien. Museum Flehite:

“Daarmee geven we een representatief overzicht van het oeuvre van Mathias Withoos en van zijn schilderende kinderen. De presentatie van de olieverfschilderijen en gouaches is van een uitgebreide historische context voorzien; met het werk van tijdgenoten, oude boeken, tekeningen en prenten. De fotowerken van Hans Withoos gaan in dialoog met de schilderijen.”

Mathias Withoos - Gezicht op Amersfoort, 1671
Mathias Withoos – Gezicht op Amersfoort, 1671 (Museum Flehite)

Stadsgezicht

In 1671 maakte Mathias Withoos een enorm Amersfoorts stadsgezicht, mogelijk in samenwerking met zijn jonge leerling Caspar van Wittel. Dit schilderij heeft een afmeting van ruim twee bij vier meter en is daarmee het grootste zeventiende-eeuwse stadsgezicht van Nederland. Momenteel wordt dit werk gerestaureerd. Het wordt naar verwachting in april aan de tentoonstelling toegevoegd. Tot die tijd toont het museum een reproductie op ware grootte met informatie over de voortgang van de restauratie.

De tentoonstelling Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos loopt nog tot en met 8 mei 2022. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige monografie en oeuvrecatalogus.

Korte impressie van de tentoonstelling

×