ModeMode

De eerste grote gifgasaanval van de Eerste Wereldoorlog

Op 31 januari 1915 vond de eerste grote gifgasaanval van de Eerste Wereldoorlog plaats. Niet aan het Westelijk Front, maar aan het oostelijke. Iets ten westen van Warschau bij het plaatsje Bolimow vuurden de Duitsers 18.000 gifgasgranaten af op het Russische leger.

- ad -

De slag om Bolimow had echter niet de primeur. Die twijfelachtige eer ligt bij het Franse leger. Op 23 augustus 1914 bij Mülhausen (Mulhouse) in de Duitse Elzas zetten zij voor het eerst gifgas in. Ze deden dat op bescheiden schaal. Maar gas is vluchtig en een beetje gas is dus zo vervlogen. De Duitse soldaten merkten daarom niets van de Franse gasaanval.

Gas moet dus grootschalig worden ingezet wil het effect hebben. En dat deden de Duitsers bij Bolimow. Nu is gifgas een verzamelnaam. Wat het Duitse leger op de Russen afschoot waren artilleriegranaten gevuld met xylyl bromide. Klinkt giftig, is het ook, maar het is in wezen slechts traangas.

Slachtoffers van een aanval met gifgas
Slachtoffers van een gifgasaanval

De hooggespannen verwachting van generaal August von Mackensen, bevelhebber van het Duitse 9e Leger, kwam niet uit. Het was winter in Polen en men had niet bedacht dat het vloeibare xylyl bromide onder een bepaalde temperatuur niet verdampt en gas wordt, maar simpelweg als vloeistof op de grond valt. De eerste grote gasaanval van de Eerste Wereldoorlog was daarom geen succes.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Chloorgas

Gasmasker uit de Eerste Wereldoorlog
Gasmasker uit de Eerste Wereldoorlog
De eerste wel succesvolle gasaanval zou op 22 april plaatsvinden bij Ieper. Daar lieten de Duitsers bij gunstige wind 150 ton dodelijk chloorgas ontsnappen uit 6000 gascilinders. Een enorme geelgroene gifwolk dreef vervolgens over de Franse loopgraven en deed de Fransen op de vlucht slaan. Er vielen honderden doden.

De door het succes verraste Duitsers boekten terreinwinst, maar verzuimden Ieper zelf te veroveren. Omdat het verrassingseffect weg was, bleef dit de enige tactisch succesvolle gasaanval uit de Eerste Wereldoorlog.

~ Edwin Ruis

Lees ook: Het Rode Kruis en het protest tegen de eerste gasoorlog

- ad -

Gas warfare in the First World War

- advertentie-

Oorspronkelijk gepubliceerd op 31 januari 2016

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Killer Trees

  Killer Trees

  Hoewel het gebruik van gevechtscamouflage weliswaar al sporadisch in de voorgaande eeuwen werd toegepast, ontplooide het pas echt op grote schaal tijdens de Eerste Wereldoorlog.Lees bericht »
 • Angstaanjagend weer in de 18e eeuw

  Angstaanjagend weer in de 18e eeuw

  Op zaterdag 1 november 1755 werden in heel Nederland ‘waterschuddingen’ waargenomen. Kerkgangers in Amsterdam voelden de vloer bewegen, kroonluchters slingerden heen en weer. In het dok in Vlissingen botsten oorlogsschepen tegen elkaar. De Nederlandsche Jaerboeken IX (1755) spraken van… - …Lees bericht »
 • Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949)

  Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949)

  De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, in Nederland lange tijd aangeduid als de ‘politionele acties’. Een achtergrondartikel over de operaties Product en Kraai, een rondetafelconferentie, soevereiniteitsoverdracht, de excessennota en recente excuses.Lees bericht »
 • Verraden door ‘oom Kurt’: indirecte helpers bij de Holocaust

  Verraden door ‘oom Kurt’: indirecte helpers bij de Holocaust

  De verschillende manieren waarop Joden tijdens de oorlog verraden werden, waaronder door vrienden en buren maar ook door overheden en bedrijven.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!