De nieuwsbrief van Historiek (week 28). Met artikelen over dam en Eva, een spionnenbrug in Duitsland, een ijzeren kerk, het dorpsleven in België en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (28/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Glienicker Brücke – De brug naar de vrijheid

Glienicker Brücke – De brug naar de vrijheid

Op de Glienicker Brücke in Berlijn werden tijdens de Koude Oorlog verschillende keren spionnen uitgewisseld. De overgangsplaats kwam daarom ook wel bekend te staan als 'de spionnenbrug'. Lees artikel

- advertentie -

In deze tentoonstelling zijn originele documenten, prenten en objecten uit de periode van het Rampjaar te zien. De interactieve tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Speel bijvoorbeeld een historisch potje 'wie is het', bouw een schans en neem een woordzoeker met 17de-eeuwse namen mee naar huis. Gratis entree. >>>

Twintig lessen uit de twintigste eeuw
Volgens historicus Timothy Snyder was de “geschiedenis van de vorige eeuw niet eerder zo actueel” en zijn er veel mensen die (onterecht) denken dat onze democratieën sterk genoeg zijn om ‘antidemocratische aanvallen’ te weerstaan. Wie die overtuiging heeft, voelt misschien ook niet de urgentie om zelf in actie te komen, terwijl daar wat Snyder betreft wel alle reden toe is.
Lees bericht...
Hoe beter was ‘vroeger’?
Er wordt weleens gezegd dat het de goede oude tijd was, maar klopt dat wel? Een vijftigtal getuigen nemen ons mee naar het Vlaamse dorpsleven in de jaren ’40, ’50 en ’60. Dat is de centrale vraag die de Belgische heemkundige Veerle Maebe in haar uitstekende en vlot geschreven boek beantwoordt op grond van talrijke getuigenissen en verhalen van mensen die nog actieve, persoonlijke herinneringen aan die wereld hebben.
Lees bericht...
De ijzeren kerk van Santa Rosalia
In het oude mijnstadje Santa Rosalía in Mexico bevindt zich een geprefabriceerde ijzeren kerkje. Volgens de inwoners van de stad werd het bouwwerk ontworpen door niemand minder dan Gustave Eiffel.
Lees bericht...
Adam en Eva waren vegan
Genesis is dus zowat het eerste mainstream geschrift dat veganisme beschrijft. Of het daarmee een bestaande werkelijkheid uit die zesde eeuw (in het Tweestromenland?) reflecteert, of uit religieus-ideologische motieven (het startpunt van de vele voedselvoorschriften uit de Bijbel?) een ideaalwereld schetst, blijft voer voor discussie.
Lees bericht...
Na komst Nederlanders werd Marind-stam geteisterd door geslachtsziekte
In 1902 stichtten de Nederlanders de bestuurspost Merauke, min of meer als reactie op klachten van de Engelse koloniale buren over de sneltochten van de Marind, die zich ook uitstrekten tot in Brits Nieuw-Guinea. Niet lang daarna nam onder de Marind een geslachtsziekte epidemische vormen aan.
Lees bericht...
De Belgische kunstenaar Christian Dotremont was een beweeglijke Cobra
De Belgische dichter-schilder (1922-1979) is een wat ondergeschoven kunstenaar van de twintigste eeuw.
Lees bericht...
Bombarie maken… – Herkomst van een bijzonder woord
Mensen die ‘bombarie maken’, om welke reden dan ook, zorgen voor reuring in de tent. Ze laten zich nadrukkelijk horen, met vaak een hoop spektakel en (tijdelijke) onrust tot gevolg. Vaak zijn bombariemakers niet zo geliefd, omdat ze de rust verstoren. Waar hebben we het bijzondere woord bombarie aan te danken?
Lees bericht...
De Guldensporenslag – De strijd om Vlaanderen (1302)
Op 11 juli 1302 nam een Vlaams leger dat grotendeels bestond uit ambachtslieden en boeren het op tegen een compleet Franse ridderleger. De slag is de geschiedenisboeken ingegaan als de Guldensporenslag. In Vlaanderen is 11 juli sinds 1973 een officiële feestdag.
Lees bericht...
Wat is een archetype?
Een archetype is de oudst-mogelijke reconstructie van een tekst. Het zijn dus niet de precieze woorden die deze of gene antieke auteur heeft geschreven. Het is maar de vraag of er een origineel is geweest.
Lees bericht...
WOII-bezienswaardigheden opsporen met gratis app
Dankzij een nieuwe mobiele app is in een handomdraai te zien of er dichtbij locaties te vinden zijn die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. De app bevat informatie over in totaal 130.000 bezienswaardigheden, in binnen- en buitenland.
Lees bericht...

Uit het archief:

Hoe de Tweede Wereldoorlog ons voorgoed veranderde
Aan de hand van individuele verhalen laat Keith Lowe in 'Angst en Vrijheid' zien hoe leiders en gewone mensen zich staande hielden na de Tweede Wereldoorlog.
Lees bericht...
Peel P50 – Het kleinste autootje ooit
De Peel P50 is de kleinste productieauto uit de geschiedenis. Het minuscule autootje had een lengte van 1 meter 34 en een topsnelheid van 61 km/uur.
Lees bericht...
De leeuwen van Metro-Goldwyn-Mayer
De leeuw werd hét symbool van MGM. Dat het in de jaren twintig van de vorige eeuw niet ongevaarlijk was om een goede close-up te krijgen van een (brullende) leeuw bewijst bovenstaande foto wel.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 28) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 28)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.300 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net